Велинград - online - Консултативният съвет по туризъм има много да наваксва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Консултативният съвет по туризъм има много да наваксва
Публикувано 2008-11-25 09:03:40 от Темпо

На 18 ноември се проведе първото заседание на новия Консултативен съвет по туризъм във Велинград. Този път в състава му е избегната грешката от предишния, където административните лица значително надхвърляха по брой хората от туристическия бранш. Председател на съвета по закон е кметът на общината Иван Лебанов, който обяви за “министър на туризма” във Велинград своя заместник Ангел Даскалов. Присъстваха още зам.-кметът Георги Янчев, Златко Златанов - председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, общински съветник и собственик на хотел “Рич”, Ангел Манолов - зам.-председател на сдружението и съсобственик на хотел “Олимп”, Борис Голомехов - туреоператор и общински съветник, Стефка Костова - туроператор, Снежана Велева - директор на Историческия музей и заместник-председател на Общинския съвет, Васка Милушева - мениджър на хотел “Бор” и общински съветник, Петър Петров - мениджър на “Двореца” и Владимир Ников - мениджър на Гранд-хотел “Велинград, д-р Любомир Крантев - управител на болница “ВИТА”, Александър Табаков - директор на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов”.
Съветът има да наваксва близо едногодишно забавяне в своята работа и това пролича още на първата сбирка, която роди и няколко важни новини:

Как Велинград ще приеме титлата “СПА столица на Балканите”
Гост на заседанието на Съвета по туризъм беше и Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Във Велинград г-н Рагин е познат като голям фен на нашия курорт, защитник на проекта “Сютка”, главен “виновник” градът ни да получи званието “СПА столица на България”.
Благой Рагин и председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград Златко Златанов са членове на Балканския борд на туризма, в който участват 13 държави от полуострова. Както в. “Темпо” вече писа, наскоро бордът присъди званието “СПА столица на Балканите” на Велинград и на 12 декември на церемония в Сараево то официално ще ни бъде връчено.
Г-н Рагин разказа подробности за номинирането на Велинград и за битката именно ние да получим “короната”. Най-голямата ни конкуренция е бил Солун, но Велинград е изпреварил гръцкия град по важни критерии като брой СПА-центрове на глава от населението, брой минерални извори и дебит, брой на часовете слънцегреене и др.
Сега Велинград е изправен пред предизвикателството да посрещне много гости от Балканите и Европа за тържественото обявяване на “СПА столица на Балканите”. Това ще стане на 4 юли 2009 г. - първата събота на юли, която по традиция е празник на града и начало на Празниците на културата. Благой Рагин подчерта, че мероприятието е много голямо, ще бъдат поканени президентите на балканските държави, председателя на Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, много чужди гости и медии. Това е шансът на Велинград за реклама, за презентация, шанс да стане второ Карлови Вари.
Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите ще се включи активно в организацията, хотелите ще поемат за своя сметка настаняването на гостите, заяви Зл. Златанов. За да се посрещнат по-големите разходи той предложи туристическата такса да се вдигне от 1 лев на 1.50 лева. Но при изготвянето на бюджета за 2009 г. тези пари да не влизат пак в общия кюп, подчерта Борис Голомехов. Решено бе Консултативният съвет по туризъм да изпълнява и задачите на инициативен комитет по организацията на празника за връчване на званието “СПА столица на Балканите”.

Пещерата “Лепеница” може да бъде отворена за туристи
Гости на заседанието на Съвета по туризъм бяха двама спелеолози, които часове преди това посетиха пещерата “Лепеница”. Поканата за тяхната визита е от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Председателят на сдружението Златко Златанов обясни, че при посещението си в нашия град преди месец шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова лично се е ангажирала да помогне за проучване на възможността “Лепеница” отново да бъде отворена за туристи. С нейното съдействие специалистите спелеолози са дошли да проучат ситуацията на място.
Г-н Алексей Жалов, заместник-председател на Българската федерация по спелеология, съобщи, че за 2 часа са проходили маршрута и че “Лепеница” има достойнства да бъде благоустроена и отворена за посещения на туристи и любители на пещерния спорт. Тъй като от години пещерата е затворена, за да влезе в стандартите и да стане проходима, ще трябва да се картографира, да се проектира вътрешната инфраструктура, осветление, обезопасяване. През това време “Лепеница” е била обект на безразборни посещения, на много места личат следи от човешка дейност - надписи по стените, разрушения, боклук. Сред надписите, които обаче трябва да останат заради историческата си стойност, има такъв от 1930 г. от първото посещение на създаденото тогава в Ракитово пещерно дружество. Има и следи от сериозна земетръсна дейност - част от сталактитите са като отрязани с нож, което не може да стане в резултат на човешка намеса. Г-н Жалов съобщи, че преди срещата във Велинград са разговаряли с кмета на община Ракитово Ангел Говедарски и председателя на Общинския съвет Георги Попчев, които са подкрепили идеята за отваряне на пещерата за туристи. “Лепеница” е на територията на община Ракитово, а големият туристопоток ще е от Велинград. Затова един “джойнт венчър” ще е от полза за развитието и на двете общини.
Според Златко Златанов до година-година и половина “Лепеница” може да бъде осветена, обезопасена и да стане една интересна атракция за туристите. Важна е ролята на двете общини, тъй като 6-километровият път до нея трябва да се асфалтира. Кметът Иван Лебанов подчерта, че “Лепеница” е на община Ракитово и че община Велинград е готова да помага за отварянето на обекта с всички сили.
Като основен проблем за отварянето на пещерата се очертава това, че част от нея се използва за водоснабдяване, има каптаж и помпи. Друг проблем е дали ще се наложи изработване и приемане на доклад по ОВОС, което е дълга и трудна процедура. От името на Българската федерация по спелеология А. Жалов заяви, че доколкото зависи от тях, те биха искали да продължат работата по превръщането на “Лепеница” в достъпна за туристи. Има и възможност първоначално тя да бъде открита за посещения на пещерняци и екстремни туристи.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.52 %
PM 2.5 µg/m3 36.06
PM 10 µg/m3 38.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica