Велинград - online - Който ходи при нотариус, не ходи в съд 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Който ходи при нотариус, не ходи в съд
Публикувано 2008-11-25 08:58:04 от Темпо

Наскоро приключи обявеният в началото на годината конкурс за нотариуси, в който за 250 места в страната се явиха над 1100 кандидати. От тях успяха 110, като във Велинград се заемат 3 от 4-те свободни места. Редакцията на в-к “Темпо” се срещна с нотариус Сергей Янков, класирал се на първо място, с успех 5.50, сред кандидатите за Велинград.

- Г-н Янков, нашите читатели и обществеността биха искали да знаят - кой е С. Янков и защо идва от София във Велинград?
- За себе си бих могъл да кажа и много, и малко. Предпочитам малко, защото не искам да занимавам хората с личността си. Надявам се самите те след време да разберат и преценят обективно какво представлява новият нотариус. Накратко: юрист с близо 30-годишна практика като юрисконсулт, адвокат и прокурор. До 2000 г. бях прокурор във Върховна касационна прокуратура. След това близо 5 г., до края на 2005 г., консул на Р България в Триполи, Либия. Всъщност през най-тежкия период на делото срещу българските медици бях в центъра на събитията.От 2006 г. до преди няколко месеца бях председател на Националното бюро за правна помощ.
Във Велинград идвам първо, защото смятам, че тук има сериозна възможност за развитие, като един перспективен район, което означава и възможност за добра работа. Освен това и самият град много ми харесва. Не на последно място е и фактът, че и аз съм от подобен град – Смолян и обстановката, условията, особеностите и манталитета на такъв град са ми близки.
- Има ли вариант новите нотариуси да идват във Велинград временно, след което ще се върнат обратно в София?
- За колегите не мога да знам какви са им намеренията. За себе си категорично мога да заявя, че възнамерявам да се установя трайно тук. За мен София няма кой знае какви предимства пред Велинград. Като изключим, разбира се, „екстрите” в тази голяма лудница – напрежение, мръсотия, невъобразими задръствания, изнервени хора, лош климат и мръсен въздух и много други.
- Населението на община Велинград и съседните общини, включени в съдебния район на Районен съд-Велинград, живо се интересуват кога новите нотариуси ще започнат работа?
- Преди всичко бих искал да направя уговорката, че отговорите ми касаят само моята дейност. Проблемите, свързани с предоставянето най-общо казано на нотариални услуги на населението в съдебния район на Велинград, е известен отдавна. В тази връзка ние, новите нотариуси, направихме всичко възможно да се ускори максимално процедурата по вписването ни в регистъра на Нотариалната камара. Що се касае до това кога ще заработим, искам да заявя, че кантората на нотариус Сергей Янков започва работа в понеделник, на 24.11.2008 г. Доколкото ми е известно и другите колеги имат готовност да стартират.
- Как ще промени това сегашното положение?
- Безспорно към по-добро. Изхождам от разбирането, че нотариусът е изключително важна фигура. Той е гарант за правната и икономическа сигурност на стопанския живот и оборот. Както се казва, ”който ходи при нотариус, не ходи в съда”. Нотариусът е този, който трябва да бъде обективен и безпристрастен посредник и съветник. Да следи за запазване интересите на всички страни в нотариалното производство. В това производство не трябва да има недоволни. Смятам, че всеки гражданин има право до лесен и бърз достъп до необходимите му нотариални услуги. В моята работата това ще е водещо начало. Искам да уверя гражданите на Велинград и другите общини, че в моята нотариална кантора никой няма да бъде върнат и на всеки ще бъде оказано необходимото внимание.Това в никакъв случаи не означава, че ще се правят компромиси за сметка на правото, закона и качеството.
- Какво бихте посъветвали нашите читатели - в кои случаи да се обръщат към нотариус?
- Случаите, при които се налага намесата на нотариус, най-общо се делят на две категории. Такива, при които законът предвижда задължително участието на нотариус при извършване на определени сделки, оформяне на документи, договори и т.н . Държа да отбележа, че тези случаи стават все повече. В смисъл, че законодателят регламентира изрично нотариално удостоверяване. Например дейността на дадена фирма по търговския закон от регистрацията до закриването изисква почти на всички етапи нотариални действия.
Другата е категория са случаите, когато гражданите по тяхна преценка се обръщат към нотариус, когато преценят, че за дадена сделка или договор в интерес на тяхната сигурност е желателно да бъдат заверени от нотариус. Във тези случаи минималните разходи за нотариалната услуга биха спестили много повече разходи при евентуални бъдещи съдебни спорове.
- Ако в бъдеще някой има нужда от нотариална консултация или заверка, как би могъл да ви открие?
- Това е най–малкият проблем. Кантората ми се намира непосредствено до сградата на Районен Съд - Велинград. Всеки е добре дошъл.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.19 %
PM 2.5 µg/m3 33.32
PM 10 µg/m3 36.24

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води