Велинград - online - Сини депутати организираха обществено обсъждане на проектозакон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Политика: Сини депутати организираха обществено обсъждане на проектозакон
Публикувано 2002-05-01 12:48:26 от Темпо

Във Велинград почти не съществува практиката да се организират обществени обсъждания на проектозакони. Това статукво бе променено от сините депутати Екатерина Михайлова и Панайот Ляков, по чиято идея на 26 април в залата на Бизнес центъра се проведе обсъждане на един от проектозаконите за омбудсмана (виж карето).
Публиката в залата бе предимно от лидери, членове и симпатизанти на ОДС плюс съветниците Асим Адем (ДПС) и Димитър Мечев (независим) и общински служители. Срещата бе открита на председателя на СДС д-р Цветан Дафов, който подчерта, че дискусията се организира от вносителите на проектозакона на ОДС и затова не са канени депутати от другите политически сили.
Идеята за омбудсман бе обоснована от Екатерина Михайлова. Тя представи проектозакона, внесен от ОДС и уточни, че има още два проекта - на Коалиция за България и на депутата Емил Кошлуков от НДСВ. Отличително за проекта на ОДС е, че той всъщност е изработен от Центъра за изследване на демокрацията и е пример за успешно партниране с неправителствените организации. Г-жа Михайлова подчерта, че омбудсманът не е “Бюро жалби”, а неговата сила е в авторитета и моралната заявка. По този закон не са нужни политически спорове, институцията е измислена и работеща, важно е да не избере удобния човек, а да се търси консенсусна и много авторитетна фигура.
Искаме тази институция да стане популярна в България, защото тя подпомага гражданското общество, допълни Панайот Ляков. Омбусманът се намесва при произвол от страна на администрацията, изглажда конфликтите, посредничи за решаването им, улавя тенденциите в обществото. Г-н Ляков разкритикува проектозакона на НДСВ, според който омбдусманът е държавен орган. Ако това се приеме, той ще е подчинен на властта и това обезсмисля неговото съществуване.
Г-н Ляков коментира като негатив в работата на мнозинството отхвърлянето “на инат” на законопроекта на ОДС за равните права на мъжете и жените. Приетият вече закон за класифицираната информация той определи като груб удар върху гражданското общество, което за момента като че ли не реагира, но скоро ще усети как са засегнати неговите права и свободи. Депутатът съобщи, че същия ден ОДС е внесъл законопроект за Българската телеграфна агенция, който да отмени временния статут. Законът ни ще гарантира политическа независимост на националната информационна агенция, която НДСВ се опитва да превърне в правителствена агенция, каза П. Ляков.
Дебатирано бе и последното развитие около темата за досиетата. Екатерина Михайлова припомни, че ОДС е поискало от президента Г. Първанов да наложи вето, защото ако досиетата са държавна тайна, това открива страхотен пазар на информацията. Тя призна, че по време на своето управление ОДС също са направили грешка с неотварянето на всичките досиета, а причината била голямата съпротива.
Коментиран бе отговорът на министъра на вътрешните работи Г. Петканов по време на парламентарния контрол същия ден. На актуален въпрос от П. Ляков министърът гарантира, че МВР е взело всички мерки и ще опази сигурността на кмета на Велинград и неговото семейство. Във въпроса няма политика, става въпрос за кметската институция, подчерта депутатът. Според него има информатори в РПУ на МВР - Велинград, които са във връзка с престъпни групировки - те трябва да бъдат разобличени и връзките да бъдат прекъснати. От казаното в парламента е видно, че вътрешният министър знае за тежката обстановка във Велинград, МВР взима мерки, има признаци на лека положителна тенденция, но ще продължим да следим ситуацията, обеща П. Ляков..
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica