Велинград - online - Търсят се доброволци с големи сърца за добра кауза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Търсят се доброволци с големи сърца за добра кауза
Публикувано 2008-11-12 15:43:46 от Темпо

От 1963 г. във Велинград съществува сградата на ул. “Цар Самуил” зад болницата, която тогава е създадена и работи като Родопски пансион - за деца от района, които идват да учат във Велинград и я използват като общежитие. През 1990 г. функциите се променят и се създава Домът за деца, лишени от родителска грижа. Домът е с капацитет 60 деца, но тенденцията е броят им да намалява: през 2005 г. са били 55, а в момента са 32. Това е резултат от държавната политика за закрила на децата, чиято цел е все повече деца да намерят място в среда, близка до семейната.
Днес в дома във Велинград живеят 25 деца, които ползват социалната услуга “седмична грижа” - през учебната седмица те живеят в дома, а в почивните и празнични дни отиват при семейството си или при близки и роднини. Има и 7 деца на “постоянна грижа” - те нямат родители и близки и затова са в дома и в делник, и в празник.
Отдел “Закрила на детето” отправя призив, който е свързан именно с тези 7 деца. Призив да проявим чисто човешка съпричастност и ако можем, да помогнем на доброволни начала.
От какво се нуждаят децата? На първо място - от внимание! Четири от децата, които живеят постоянно в дома, са братчета и са ученици в началния курс в СОУ “Васил Левски”. Там посещават и занималня, но се оказва, че имат огромна необходимост от индивидуална помощ поне по основните учебни предмети. Г-жа Сашка Жекова от отдел “Закрила на детето” вече е провела разговори с учителки пенсионерки от Каменица и някои от тях имат нагласата в свободните си следобеди да помагат на братчетата да се справят с трудния учебен материал. Добре дошъл ще е всеки учител, специалист или доброволец, който има желание и възможност да отдели от времето си и да помогне в обучението на децата!
Други са проблемите в събота и неделя, когато в дома остава само един възпитател. Точно това са дните, в които децата биха могли да отидат на плуване, да посетят избран от тях кръжок или школа в Общинския детски комплекс. Но е нужен човек, който да ги заведе до плувния басейн и ОДК и след това да ги доведе обратно в дома. Отново опираме до лично време, съпричастност и желание.
И още: в събота и неделя децата в дома са на суха храна. А може би има хора, които биха пожелали да отидат и да сготвят нещо с тях, да покажат и на децата как се прави това, да ги научат на умения в кухнята или да ги изведат на излет сред природата. От “Закрила на детето” имат предложения за разнообразяване дните на децата: да се научат да засаждат и отглеждат цветя, да се направи опитно поле в двора на дома, да се подобрят навиците за лична хигиена и културно поведение. Всичко това обаче би могло да стане с и с помощта на доброволци. Алтернативата на децата през свобоното време е една - да се шляят по улиците, където обаче опасностите са много (съвсем скоро Велинград бе разтърсен от педофилски скандал, а една от неговите жертви бе момиче от дома).
Най-често се сещаме за децата от дома по празниците, когато щедростта ни е по-голяма или по повод благотворителни акции. В резултат на проведените кампании за набиране на дрехи и обувки в момента отдел “Закрила на детето” разполага с достатъчно и помага с тях на нуждаещи се. Има вече и хора, които с радост са взимали деца в своя дом за Коледа или друг празник - такъв жест са правили София Ключкова, Людмила Кремова, Боряна Белухова, съпричастност са показали организации като Ротари клуб - Велинград и Сдружение на велинградските жени “Нежна сила”. Ако някой иска да вземе дете от дома в събота и неделя или по празниците, трябва да подаде молба до отдел “Закрила на детето”. Процедурата не е за пренебрегване, защото хората от отдела не само дават становище дали това е в интерес на детето, но и подготвят семейството за характерните особености на децата.
Още веднъж ще повторим призива: ако можете, отделете от личното си време, за да помогнете в обучението и подкрепата на тези 7 деца или за да им доставите малко радост и разнообразие в почивните дни! Всеки, който е съпричастен на тази добра кауза, може да се обърне към отдел “Закрила на детето” във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica