Велинград - online - Човекът, който превърна Лас Вегас в туристическа дестинация № 1:Ще имате пълни с 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Човекът, който превърна Лас Вегас в туристическа дестинация № 1:Ще имате пълни с
Публикувано 2008-10-14 08:54:46 от темпо

По света има и такива министри на туризма: когато поемат отрасъла, имат 12 милиона туристи, а когато предават щафетата на следващия, броят на туристите е 50 милиона. Това е направил г-н Томас Тейд като министър на туризма на щата Невада през своя 12-годишен мандат.
Американският експерт идва за 27-и път в България и често при визитите си избира да отседне в хотел “Олимп” във Велинград. При поредното си посещение на 6 октомври той се срещна с кмета Иван Лебанов, видя изпълненията на нашия Представителен духов оркестър “Д. Мечев” и мажоретния състав, след което се срещна с местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. С лекция в Художествената галерия гостът синтезира всички проблеми на българския туристически отрасъл и се постара да даде рецепти за успех и промяна.
България е в туристическа криза, подчерта г-н Тейд на базата на факта, че голяма част от българите избират да почиват в Гърция с вярата, че там туризмът е много по-добър. Вие самите трябва да приключите с това мислене - посещавайте различни градове и места в България, а не в различни държави, препоръча гостът.
Една от причините за кризата в бранша е, че в България има 63 различни сдружения и неправителствени организации, свързани с туризма. В същото време годишно има едва 5 милиона туристи. А най-лошото е, че тези 63 сдружения не говорят помежду си. В щата Невада, който се посещава от 50 милиона туристи годишно, има 30 такива организации и те работят в екип. Това не е само състезание, трябва да се работи в екип и тогава се постигат резултати: ако в едно езеро водата се издига, всички в него се издигат.
В туризма не може да се успее изведнъж, трябва да се правят последователни стъпки. Туристическият продукт и инфраструктурата, която е държавна грижа, трябва да се случат по едно и също време, но страната ни все още няма план за развитие на туризма на национално ниво. Ако България иска западни туристи, то стандартите за раздаване на звезди на хотелите трябва да се променят. Персоналът трябва да бъде обучен включително и на добросърдечно, любезно отношение към гостите. Г-н Тейд даде пример с Лас Вегас, където има хотели, отделящи по 3000 долара на турист, за да се чувства той щастлив - с тези пари в случай на причинено неудобство на туриста се предлага безплатен обяд, вечеря, бутилка шампанско и т.н. Една от грешките на България е недостатъчната реклама. Страната ни има шанса да попада в близост до две олимпиади - преди години в Гъриця, а след няколко години в отдалечения само на час и половина полет черноморски курорт Сочи. Но никой не казва на милионите посетители на олимпийските игри да посетят близка България! Вашият кмет добре разбира това, каза г-н Тейд след срещата с г-н Лебанов, на която са разговаряли и за това как олимпадата в Солк Лейк Сити е донесла стотици милиони долари за туризма в Невада. На световната карта на предпочитаните туристически дестинации България също я няма в Топ 10, а там са Черна гора (благодарение на филма за Джеймс Бонд “Казино роял”), Хърватия (благодарение на уникалната природа) и Румъния, която според Т. Тейд не притежава нищо, което да няма и България.
В своята рецепта за съживяване на българския туризъм американският гост подреди:
1. Работа в екип: свързаните с туризма сдружения не трябва да са парчета от пая, а да говорят помежду си и да си сътрудничат с правителството.
2. “Няма втори шанс за първото впечатление” - правилото е от реклама за шампоани против пърхот, но е изключително ценно за туристическия отрасъл. Защото парите в туризма не са от първата визита на туриста, а пари се правят тогава, когато накарате хората да се върнат.
3. Очакванията трябва да се сбъднат - това правило г-н Тейд илюстрира с поуката от пиесата “Пигмалион” на Бърнард Шоу: ако повярвате, че България, вашият град или вашият хотел е атрактивна дестинация, те ще се превърнат в такава. Но ако не повярвате, няма как да стане!
4. Най-простото обяснение на един проблем е най-доброто - известният “Принцип на икономията” (“Бръсначът на Окъм”) също е приложим в туризма: има тенденция нещата да се усложняват, затова процесите трябва да се опростят.
5. Клиентът - по примера на Бил Клинтън и неговия прочут предизборен лозунг “Икономиката, глупако!” г-н Тейд извежда на преден план клиента. Целта е всички, които работят в туризма, да разберат, че клиентите са тези, които харчат парите си.
6. Частният сектор трябва да разнообрази туристическият продукт и тогава ще има пълни стаи в хотелите.
Томас Тейд даде и конкретни съвети как туризмът да се подобри в нашия курорт. Събрал ги е в изготвена от него стратегия за развитието на туризма във Велинград от 2008 до 2011 г., която ще бъде предмет на следваща среща.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.57 %
PM 2.5 µg/m3 30.23
PM 10 µg/m3 38.32

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води