Велинград - online - БНД залага на независими хора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

БНД залага на независими хора
Публикувано 2008-10-07 08:47:47 от темпо

Партия Българска нова демокрация (БНД) създаде своя местна структура и във Велинград. Учредителното събрание се състоя на 3 октомври в Художествената галерия и бе избрано ръководство: председател - Костадин Овчаров, заместник-председател - Георги Бучков и организационен секретар - Стефка Костова. В първото събрание на БНД във Велинград участваха депутатите Лидия Шулева, която е и зам.-председател на БНД и Валентин Милтенов, който е зам.-председател на парламентарната група. Преди партийната среща те дадоха пресконференция, на която отчетоха, че БНД вече има структури в 2/3 от българските общини и че членовете са предимно нови хора, които не са членували в други партии. Оптимизмът на Лидия Шулева, че структурата на Велинград ще бъде най-силната в Пазарджишка област, пролича в думите й: “Намерих хора и вече с удоволствие мога да идвам във Велинград!”.
Напусналите НДСВ депутати създадоха на 11 май т.г. партията БНД и декларираха, че тя ще е “партия на регионите”. Затова и първите въпроси бяха как БНД ще изпълни това си европейско намерение без представителство в местната власт. Лидия Шулева бе категорична, че знаят как да го постигнат. Не само защото по места вече имат кметове, зам.-кметове и съветници, а най-вече защото са наясно как властта от центъра може да отиде по регионите. В момента половината от средствата от еврофондовете са насочени към регионите и задачата на БНД ще бъде по места да обучи хора и да създаде неправителствени организации, които да правят качествени проекти и да усвояват тези средства. БНД ще съдейства за създаване на местни НПО и ще помага за развитие на гражданското общество, като оказва и експертна помощ за подготовката на проекти, свързани с местната общност. “Ако хората на място се оставят да проявят инициатива и само ги подкрепяме, ще постигнем много. В БНД искаме да изграждаме независими, а не зависими хора, защото независимите винаги са по-силни и имат по-голям потенциал”, каза Л. Шулева.
Политическото минало, което има БНД, ще пречи или ще помага на политическото бъдеще на партията? Очакват ли подкрепа от досегашни членове на НДСВ? Не можем да се откажем от политическото си минало, казаха и двамата депутати от БНД. Лидия Шулева припомни факта, че доста от тях са напуснали НДСВ, бидейки във властта - нещо, което рядко се случва в България. И сега бих защитавала това, което съм правила в предишния мандат на НДСВ, но след като направихме компромис за коалиция с БСП и ДПС и изпълнихме целта България да стане член на ЕС, смятахме, че трябва да излезем от коалицията, обясни г-жа Шулева. Според нея напусналите НДСВ депутати са първият случай, в който някой доброволно се отказва от властта. Освен тежестите от участието в управлението, те имат и натрупан политически, управленски и организационен опит. Ако успеят да реализират симбиозата от този опит и енергията на новите хора с идеи, БНД ще успее. Самата Л. Шулева бе откровена: “За мен политиката не е фикс идея. По-скоро съм длъжна да предам опита, който имам”. Тя смята, че обикновените членове и симпатизанти на НДСВ, които още на последния конгрес на жълтата партия са показали, че не одобряват коалицията с БСП и ДПС, ще последват новата партия БНД. БНД ще разчита както на тях, така и на нови хора, които са активни и са свикнали сами да се оправят в живота. Като дясна партия БНД кандидатства за членство в Европейската народна партия и декларира, че няма да се коалира преди или след избори с БСП и ДПС.
Обсъден бе и въпросът как ще изглеждат листите с кандидат-депутати на БНС за наближаващите парламентарни избори. В. Милтенов заяви, че всяка община от областта ще бъде представена в листата, ще търсят мажоритарни личности с обществена тежест. Важно е какво влияние има човек сред различни групи хора, важно е и структурите на БНС да са максимално близо до хората. На въпрос дали този път би се кандидатирала от нашия избирателен район Л. Шулева обясни, че през 2005 г. е станала водач на листата на НДСВ в Ловеч по партийно поръчение, защото за там не е имало силен водач, а в Пазарджик е имало такъв. Искала съм да направя много неща за Велинград, особено като вицепремиер и министър, но при тогавашните две неадекватни кметски управи това се оказа трудно, сподели тя.
На финала прогноза и съвет от Лидия Шулева като икономист по темата, която вълнува всеки - каква зима ни очаква и как обикновеният човек да се спаси от икономическата криза. Нейната теза: световната икономическа криза е като цунами в океана и България не е остров, който по чудо ще бъде подминат. Колкото пъти БСП е на власт, толкова пъти страната е в криза. Цените няма да паднат, повишението на газта ще се отрази на цялата икономика, лихвите по кредитите ще се увеличават. От 2 години България живее с най-високата инфлация за последните 10 години и доходите се обезценяват. Добре, че ръстът на икономиката е добър, но има и заплаха от намаляване на преките чуждестранни инвестиции. Важно е правителството да действа отговорно, а не с лека ръка да харчи 2 милиарда от излишъка. Тези пари, събрани от данъците на хората, трябда да бъдат заделени като резерв, за да се гарантира тежката зима. Очакват ни 6 месеца с много въпросителни, през които хората трябва да бъдат по-предпазливи в планирането на своите начинания, посъветва Л. Шулева.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.32 %
PM 2.5 µg/m3 30.30
PM 10 µg/m3 38.40

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води