Велинград - online - Общината сложи бариера пред презастрояването 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Общината сложи бариера пред презастрояването
Публикувано 2008-09-29 22:43:58 от темпо

За първи път Общинският съвет на Велинград гласува и прие решение, с което сложи бариера пред презастрояването на курорта. Това стана на сесията на 24 септември, а предложението дойде от кмета Иван Лебанов и бе подробно разяснено от главния архитект Тодор Енев.
Във Велинград започна да набира скорост строителството на 5-етажни сгради и за да не стане като в Слънчев бряг и Банско, Общинска администрация предложи да се ограничи възможността в малки парцели да се строят високи сгради. По закон Велинград попада в границата на градовете до 30 000 жители, в които е разрешено ниско застрояване - до 3 етажа и средно застрояване - до 4-5 етажа. Законът за устройство на територията (ЗУТ) и Наредба 7 определят параметрите на застрояване, според които за Велинград коефициентът на интензивност (т.нар. “кинт”) е до 2.0. До момента община Велинград не е приела специфични правила и норми по отношение на тези параметри. Законът обаче позволява на общините да налагат такива ограничения и част от тях се възползват - например общините по Черноморието забраниха строителството по време на летния сезон, което във Велинград е разрешено. Сега за първи път Община Велинград реши също да въведе специфични правила и по-конкретно да намали коефициента на интензивност от 2.0 на 1.5.
Това решение ще ощети предприемачите, които са имали намерение да строят големи сгради на 5 етажа и сега ще загубят 0.5 от разгърната застроена площ. При тях печалбата идва от построяването на 4 и 5 етаж, обясни арх. Енев и при новия норматив ще бъдат принудени за по-големи сгради да закупуват по-големи парцели. В същото време общината ще се застрахова от това в малки парцели да щръкнат високи сгради, а благодарение на по-големите парцели новите големи сгради би трябвало да имат достатъчно площ за паркинги (по закон паркингите трябва да са в парцела на сградата, а не по улиците на курорта).
Твърдо против предложението се обяви председателят на Комисията по ТСУ Александър Гагов, който се опита да представи своето мнение и като решение на комисията. Според него на този етап Велинград не може да си позволи да отсява инвеститорите, градът не е презастроен и има нужда от строежи.
Кметът Иван Лебанов отговори: “Всички се възмущаваме от свръхзастрояването по Черноморието. Не искаме и Велинград да изглежда така!”. Той директно призова групата на ДПС да прояви разум, а не договорки при гласуването. Тома Пачалов също заяви, че за първи път ОА има смелостта да предложи подобен ход и затова заслужава поздравления. “Велинград трябва да остане в синхрон с природата, а не да се издигат кули като в София”, смята съветникът.
Д-р Чешмеджиев постави въпроса защо намаляването на кинта от 2.0 на 1.5 се въвежда и за земите извън регулация. Арх. Енев обясни, че масово се купуват ниви извън регулация на ниски цени, които се преотреждат за парцели и стават прилежаща територия на града. Там ще се строят големи сгради от апартаментен тип, което в близките години ще увеличава проблемите на Велинград с паркирането, трафика и инфраструктурата. “Териториите, които сега са извън регулация, ще се развиват - да не задаваме проблеми в зародиш!”, призова архитектът.
По темата искаше да се изкаже и депутатът Фидел Беев, но съветниците влязоха в процедура на гласуване и председателят М. Джамбаз не можеше да му даде думата. По-късно Ф. Беев обяви, че с такова решение съветниците са обявили война на бизнеса и са ударили цените на имотите. 21 съветници, включително от ДПС, подкрепиха предложението, шестимата от ВМРО и БЗНС се въздържаха. Определените с решението параметри за ниско застрояване до 3 етажа с кота стреха до 10.00 м са: плътност на застрояване - 60%, интензивност на застрояване - 1.2, необходима озеленена площ - 40%. За средно застрояване до 4 етажа с кота стреха до 12.00 м: плътност на застрояване - 70%, интензивност на
застрояване - 1.5, необходима озеленена площ - 30%.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.79 %
PM 2.5 µg/m3 26.66
PM 10 µg/m3 32.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай