Велинград - online - Общинската болница с нов шеф 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Общинската болница с нов шеф
Публикувано 2008-09-29 22:27:07 от темпо

Досегашният временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград” д-р В. Хърлев подаде молба за освобождаване от поста. На 24 септември Общинският съвет и кметът Иван Лебанов благодариха на д-р Хърлев, че пое болницата в труден момент и направи много за нейното финансово стабилизиране.
За врид управител единодушно бе избран д-р Атанас Ташев, който от 23 години работи в болницата и в последните години завеждаше Хирургично отделение. Той заяви, че никога досега “МБАЛ-Велинград” не е преживявала толкова кризисен период, но независимо от тежкото състояние нито един гражданин няма да бъде върнат. В общинска болница остават много от най-добрите медици, имаме резерв да защитим традициите и доброто име на болницата, заяви новият управител. В началото на октомври той ще представи план за спасяване на общинското здравно заведение.
Спасителна акция за общинската болница започнаха и двете синдикални организации на КНСБ и “Подкрепа”. В деня на българската независимост 22 септември, те започнаха щафетна подписка сред населението на Велинград, Ракитово и селищата от двете общини. Тя е в подкрепа на самостоятелното съществуване на общинската болница и против опитите за нейната скрита приватизация. Към момента са събрани около 3000 подписа, като подписката ще продължи. Същият ден синдикалните организации разпространиха и свое официално становище, в което основните акценти са:
* В последните 5-6 години неприкрито и системно бившето ръководство на “МБАЛ-Велинград” работеше за скрита приватизация - натрупаните задължения към един снабдител категорично говорят за това.
* Мотивите за изграждането на новото болнично заведение през 2005 г. бяха, че легловата база на общинската болница е намалена на 140 легла и новата болница ще покрие част от нуждите със своите около 80 легла. Само 3 години по-късно се иска т.нар. “публично-частно партньорство”, което е един юридически абсурд, нямащ аналог в българското здравеопазване.
* Съветниците от предишния Общински съвет бяха заблуждавани или се оставиха да бъдат заблудени относно истинските цели на построяване на новото болнично заведение. Само на тяхната съвест следва да тежат последствията от настоящата криза в общинското здравеопазване.
* На здравната карта на страната във Велинград е предвидено да има само една общинска болница. За частни такива ограничения не се предвиждат.
* В свое становище от 12.08.2008 г. кметът Ив. Лебанов определя построения от инвеститора д-р Тиков обект като “пристройка за стационар към ДКЦ-1”. Налага се мнение, че това не е същинско болнично заведение, което е основание кметът да подпише Акт 16. Въпреки това днес на фасадата на сградата стоят надписи, противоречащи на кметското становище. Интересно какво мислят кметът и юристите на общината по този казус, какво беше построено - болница или пристройка за стационар към ДКЦ-1. Отговорът се очаква с нетърпение от обществеността.
* Ние, работещите в “МБАЛ-Велинград”, многократно сме изразявали становището си, че не сме против съществуването на друго болнично заведение на територията на общината, не сме против частната инициатива.
Становището на синдикатите включва и предложения какво трябва спешно да бъде направено, за да се спаси общинската болница. Ето какво искат работещите в “МБАЛ-Велинград”:
* Искаме да ни се даде възможност да работим и да съществуваме като самостоятелно болнично общинско заведение. Искаме категорична и ясна подкрепа от Общинския съвет и кмета на общината, без условия. Нека избирателите и обществеността да е наясно кой кой е в този град.
* Искаме незабавно отремонтиране на поне два етажа от бившето общежитие за създаване на собствено ДКЦ на общинска болница. Това е начин да се създадат конкурентни условия, а не на принципа едно ДКЦ, харесваш, не харесваш - нямаш избор. Новото начало би следвало да бъде две ДКЦ - пазар на медицинския труд - печели този, който е по-добър професионалист, а накрая така ще спечели гражданството на Велинград и Ракитово.
* Искаме незабавна финансова ревизия на “МБАЛ-Велинград” за последните 5-6 години. Съответните правоохранителни органи незабавно да се самосезират и вземат отношение по следните въпроси: имало ли е конфликт на интереси в ръководството на МБАЛ от началото на 2002 до днешна дата 22.09.2008 г.; съществувала ли е корупционна практика и кои лица са пряко замесени; как са провеждани търговете за доставка на медикаменти, кои фирми са били облагодетелствани и съпоставими ли са цените на лекарствата с пазарните цени - ощетявана ли е МБАЛ и нейните служители; защо е премахната пералнята на МБАЛ и от чия фирма се пере днес болничното бельо - изгодно ли е било тогава и днес това икономически; възможно ли е и как са изтичали средства от МБАЛ по време на ремонта на болничните отделения; кои фирми и на какви цени са продавали на болницата медицинска апаратура и т.н.
* Искаме ясен разделителен протокол между общинската и частната собственост в ДКЦ 1 и новопостроеното заведение към него - както за работните помещения, така и за точно определяне на външните граници.
* Искаме активно съдействие от Общинския съвет за кадровото обезпечаване на МБАЛ и битовото устройване на желаещите да работят при нас медици.
* Искаме да не се допусне здравеопазването да попадне само в частни ръце и да се монополизира. Ние сме за свободното предприемачество, за частната инициатива, но и за правото на конкурентно съществуване. Нека пациентът избере своя лекар и специалист, без ние да му налагаме това. Само така ще бъдат защитени правата на пациента.
В становището си работещите в “МБАЛ-Велинград” искат още ясни правила, откритост, честност и морал в общинското здравеопазване, без диктаторски и менторски методи на управление, изнудване, сделките и вземането на решения на тъмно от група хора. Те обявяват, че са за сътрудничество с колегите си, работещи в “ДКЦ-1” и новопостроеното здравно заведение относно диагностичната и консултативна помощ, като на договорен принцип някои звена се ползват съвместно. Нужно е да се направи график за обслужване на Спешната и неотложна медицинска помощ на ротационен принцип, за да се осигури 24-часово покритие от специалисти. На каквато и да е цена не бива да се допусне пациентите да страдат заради настъпилата криза. Становището завършва с призив кметовете на Велинград и Ракитово да направят обществен дебат за доболничното и болничното здравеопазване в двете общини. Отговорните фактори на общинско ниво да чуят гласа на специалистите и на гражданите, за да вземат отговорни, законосъобразни и правилни решения.
Въпреки че бе с дата 22 септември 2008 г., становището не бе разглеждано на сесията на Общински съвет - Велинград на 24 септември. А датата 1 октомври, на която изтичат предизвестията за напускане на общинската болница от страна на 18 лекари, е тази седмица. Всъщност истинската криза предстои.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.89 %
PM 2.5 µg/m3 27.13
PM 10 µg/m3 35.49

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай