Велинград - online - “Казано на каменски” запечати не само говора, а и света на Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

“Казано на каменски” запечати не само говора, а и света на Каменица
Публикувано 2008-08-26 09:40:55 от темпо

На 22 август след едноминутно мълчание в памет на проф. Георги Пухалев препълнената зала на ОНЧ “Васил Левски” се срещна с неговата дъщеря Илияна Генев-Пухалева, с неговия зет Симеон Генев, с внуците му и с последния научен труд на професора - етнологичното изследване на кв.Каменица “Казано на каменски”.
Срещата откри председателят на читалището Никола Делиев, който подчерта, че “Казано на каменски” е първото в България еднолингвистично изследване на говора на село Каменица. Този проект беше замислен преди много години от нашия съгражданин Георги Пухалев с много любов и издирвателска дейност.
С огромно вълнение и със сълзи в очите Илияна Генев-Пухалева представи труда на своя баща, в който не малко е нейното участие, а художественото оформление е на съпругът й Симеон Генев. Тя каза: “Баща ми е истинският автор, инициатор и вдъхновител на книгата и аз съм щастлива, че той можа да види първия сигнален брой на своя рожден ден 26 март (проф. Пухалев почина на 3 май т.г.). След тази среща книгата ще бъде представена на Международния конгрес по славистика в Охрид и с нея ще се запознаят славистите от цял свят.
Моят баща имаше едно черно тефтерче, в което си записваше различни думи, доказващи колко уникално място е Каменица, колко горди и корави са каменчани. Той, каменчанинът, знаеше, че Каменица е един много сплотен езиков колектив, различен дори и от най-близките му говори. И след като постигна всичките възможни научни титли, той се зае методично, търпеливо, непрекъснато да работи, за да имаме днес тази уникална книга. Баща ми бе перфектен носител на говора, както и всички каменчани от по-старото поколение. В книгата е регистриран каменския свят отпреди 100 години, като дава материал за изследване в много посоки - историческа, топонимна... Всеки прякор, всяко прозвище е много ценно за науката, а книгата, замислена като езиковедска, стана етнолингвистична, записала и запечатила целия каменски свят. Радвам се, че въпреки опасенията на Славка Керемедчиева, че нашият морален академичен спонсор Институтът за български език към БАН няма да се съгласи заглавието на книгата да бъде “Казано на каменски”, защото по законите на книжовния език трябва да бъде “по каменашки”, ние успяхме. Книгата е завещанието на моя баща проф.Пухалев към младите хора на Каменица: да не забравят своя роден говор, за да не ограбим децата си, за да не прекъснем връзката с миналото ни, за да не останем без корени, за да си останем българи в този бързо урбанизиращ се свят.” Набраните средства от продажбата на книгата са, за да се изпълни последната воля на проф. Пухалев: за изграждането на паметен знак там, където се пресичат меридиан и паралел в Чепинско - пресечната точка, открита от него и неговите студенти.
Симеон Генов сподели с присъстващите, че книгата е изцяло подготвена художествено в Полша и е на абсолютно европейско ниво: “Тя е научно-популярна, примерите са забавни или тъжни, но винаги живи. Сложих илюстрации възоснова на богатия снимков материал, защото целта ми бе тя да не е само научна.”
Илияна Пухалева завъриш своя разговор с каменчани и гостите на Каменица с благодарности към спонсорите, на които винаги ще е благодарна”: Община Велинград, Учебно-опитно стопанство “Юндола”, Георги Ст. Аврамов, Илия Кьосов, Павел Митков, Илия Лингорски, Васил Неделчев, Стойчо и Бистра Илкови, Михаил Александров, Георги Шукалов, Иван Янакиев, Павел и Васил Ив. Горанов.
За проф. Пухалев и за книгата говориха “информаторът” Владимир Въргов на каменски, поетът Ангел Горанов, с чийто стих започва книгата, Георги Пашов, съученичката Лилия Шулева, проф. Мария Марчева-Стефанова.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.17 %
PM 2.5 µg/m3 34.40
PM 10 µg/m3 36.67

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай