Велинград - online - БСП преизбра своя лидер и пожела местната власт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Политика: БСП преизбра своя лидер и пожела местната власт
Публикувано 2002-04-19 16:21:53 от Темпо

Общинската отчетно-изборна конференция на БСП на 14 април продължи близо 10 часа с участието на 136 делегати, представляващи всичките 1250 местни социалисти. Присъстваха заместник-председателят на ВС на БСП и депутат Георги Пирински, Даря Василева от ВС, областният лидер Костадин кобаков. Внушителен бе броят на поканените гости: Г. Пеев от НДСВ, Г. Църцаров от “БЗНС Ал. Стамболийски 1899”, Ал. Гушевилов от БЕЛ, Ст. Илинова от ОБТ, Д. Михайлов от БСДП, Г. Кюлева от СКБ, П. Ташкова от БКП “Г. Димитров”, Бл. Петлов от ВМРО, Ив. Аврамов от “Защита”, Р. Синапова от Екогласност и др.С едноминутно мълчание бе почетена паметта на 41 починали социалисти,между които и предишния кмет Георги Аврамов.
Още в самото начало към стандартния дневен ред бе включено решение за протестна декларация срещу съдебното решение спрямо о.з. генералите Ат. Семерджиев и Н. Серкеджиева. Делегатите и гостите подкрепиха декларация, в която изразяват възмущение от присъдата на ВКС. В декларацията се казва, че за велинградските социалисти ген. Семерджиев е символ на честност и родолюбие, човек със съществен принос за развитието на Велинград и селата. Като началник на щаба на армията, вътрешен министър и вицепрезидент той е направил много за демократичните промени и запазването на гражданския мир. На фона на неосъдените кредитни милионери и престъпници присъдата срещу генералите антифашисти и участници в Отечествената война е недостойна и трябва да бъде отменена, настояват социалистите. Още по време на конференцията започна и подписка в защита на Ат. Семерджиев.
Отчетният доклад на председателя Тома Пачалов подложи на анализ периода от пролетта на 2000 г. до днес. За БСП - Велинград през тези години ситуацията е била изключително сложна след загубата на местните избори през есента на 1999 г. и само с 5 съветници в местния парламент. Постепенно организационното и финансовото състояние са стабилизирани, работата на пленума е подобрена, връзката с областното и висшето партийно ръководство също. Анализът на резултатите от парламентираните избори през 2001 г. показва, че все още левицата не се е обединила. За президентските избори велинградските социалисти първоначално са били скептици, но са хвърлили много работа в подкрета на двойката Първанов - Марин. Въпреки подема, изводът на ръководството е, че резултатите във Велинград не задоволяват (тук гласовете за Г. Първанов бяха по-малко, отколкото за П. Стоянов). Като главна задача пред общинската организация бе поставено спечелването на местните избори догодина. За да спечелим, са ни нужни три неща, каза Т. Пачалов: единство, единство и пак единство.
Интересен бе анализът, направен от председателя на групата общински съветници от БСП Заварин Маров. Той отчете, че в момента тенденциите за БСП са благоприятни, но това не променя конфигурацията в местния парламент, където след срива от 1999 г. социалистите имат едва 5 места. Групата е единствената последователна опозиция. Главната особеност на сегашния Общински съвет е, че вместо традиционното противопоставянето по политически признак сега има мнозинство, обединено от икономически и финансови интереси. Доказателство са сделките, минали през Общинския съвет. Г-н Маров отчете, че усилията на БСП да спре строежа на централния паркинг, газостанцията и продажбата на парцел Лятно кино са пропаднали. Като плюс в работата на съветниците бе посочено честването на юбилея на Вела Пеева, направено с пълното съдействие на общината. Имало е предложения да се иска оставката на кмета, но партийното ръководство е преценило, че сега БСП няма нужния потенциал.
От името на Контролната комисия Иван Тричков отчете финансовото състояние на партията: приходи от около 10 000 лева, разходи с 1000 лева по-малко.
Изказванията на делегатите бяха многобройни, но за разлика от други години липсваха задълбочените анализи и силните статегии. Откроиха се изказванията на Георги С. Пашов с преложението да се разработи програма за управление на местно ниво и на Иванка Цанова, която напомни, че повишените резултати на БСП са резултат от лошото управление на СДС, но във Велинград са оставили кмета да управлява много спокойно, не му търсят отговорност, а заради консерватизма си БСП е отблъснала бизнесмени и млади хора, които вече се ориентират към други формации.
Георги Пирински започна с въпрос защо след изключителната победа на президентските избори нещо куца в БСП. Според него БСП трябва да покаже ясно, че е в кондиция да поеме управлението. Оценката му бе, че в изказванията не са прозвучали най-острите проблеми и тревоги на хората от Велинград. На упреците, че политиката на БСП трябва да е по-радикална и вдъхновяваща, той отговори, че хората са уморени от политиканстване, не искат сладки приказки, а конкретни решения на своите проблеми. Той очерта печелившата стратегия - същата, която е проработила при избора на Г. Първанов. Но напомни, че сам президентът не може да изпълни социалните ангажименти, трябва мнозинство в НС, за да не останат надеждите на хората излъгани. Ролата на БСП като конструктивна опозиция в парламента Г. Пирински защити с 3 примера: анкетната комисия за В. Върбанов, позицията за АЕЦ “Козлодуй” и спрения законопроект за лечебните заведения. Без БСП не може, но и БСП сама не може, не бива да страдаме от чувство за изключителност, обобщи г-н Пирински.
Процедурата по тайното гласуване на 25-те членове на пленума и 9-те на контролната комисия продължи над 4 часа и изнерви залата. В крайна сметка съставът на пленума бе увеличен до 28 човека, тъй като четирима бяха с равен брой гласове (и не бяха събрали 50% от гласовете). За делегати на 45-тия конгрес на БСП бяха избрани Т. Пачалов, В. Бозев, Ив. Лебанов и Ал. Сиджимов.
Имаше 9 предложения за председател на ОС на БСП: В. Бозев, Г. Джаров, З. Маров, Ив. Тричков, Ив. Бандаков, М. Матева, Т. Голомехова, Т. Шопов и Т. Пачалов. След серия от отводи останаха да се състезават за лидерския пост Венко Бозев и Тома Пачалов. В тайното гласуване досегашният лидер Т. Пачалов събра 100 от общо 124 гласа. Той благодари за доверието и пожела на местните избори догодина БСП да се поздрави с успех.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.26 %
PM 2.5 µg/m3 32.59
PM 10 µg/m3 35.35

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води