Велинград - online - Частен ли е случаят? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Криминална хроника: Частен ли е случаят?
Публикувано 2002-04-19 16:17:09 от Темпо

Престъпната ръка на бракониерите унищожава зеленото богатство на красивия български курорт Велинград. Организирана и добре планирана сеч се вихри в околностите на града. Разиграват се екшъни, достойни за криминален сериал.
На входа на Велинград, непосредствено до моста на река Мътница и по протежение на главния път, се намират имоти на велинградчани, законно присъстващи в кадастъра на земеделските имоти. Засадени преди години от ръцете на добри стопани с тополови дървета. Тази жива зелена ивица създава уют и има важен екологичен смисъл. Въпросните тополови насаждения, а и всички други подобни, са защитени от закона за опазване на трайните насаждения, чл. 33 от същия гласи: “Не се разрешава отсичане или изкореняване на дървета, които се намират... край бреговете на реки и дерета, където тези дървета служат за противоерозионни или водорегулиращи цели”. Въпросните тополи са засадени тук именно с такива цели.
В обсега на тополовите насаждения до река Мътница се намира имот с кадастрален номер 035009, частна собственост с площ 4334 кв.м. и с около 100 броя тополи. В началото на месец февруари 2002 г. по “бял ден”, около 14 часа, започва поредната за района вендета. Група от добре владеещите тази дейност хора, “въоръжени” с техника за сеч и разкрояване на дървесина и специализиран автотранспорт - триоска, навлизат безцеремонно в частния имот и извършват поголовна сеч на 31 броя огромни кавакови дървета (към днешна дата изсечените дървета вече са 33, което означава, че и други вероятно се възползват от ситуацията). На мястото на разигралата се фиеста пристига подвижна охрана на Държавно лесничейство “Велинград”, но тя не успява да спре изсичането, тъй като “работещите” с тополите заявили, че изпълняват поръчка на собствениците на имота (без да покажат документ за собственост) и че разчистват терена за строеж на голям паркинг!
Тревога буди, че един ден законните собственици ще намерят обезглавени и останалите 50 тополи и построен паркинг върху собствената им земя! Настъплението срещу тополите ще продължи и в границите на съседните частни имоти до пълното им ликвидиране. Мотивът за тези грабителски действия е добрата печалба при преработването на каваците в палети в криминални дърводелски цехове и безнаказаността от страна на съответните законови институции. Изсичането на каваците се предхожда от изсичането и тотолното оголване на красивата местност Стража, на боровата гора над Военния санаториум и базата на Министерския съвет, край манастирчето “Свети Георги”, откъдето започват туристическите пътеки, които водят до известни обекти. Случаят с “убийството” на тополите е последван само след месец с пореден нощен екшън над хижа “Кисловодск”. Държавно лесничейство “Велинград” в лицето на свои служители засича тежко натоварен автомобил, пълен с току-що отсечени борове. Избиран е бял бор с определени размери и високо качество - скъп материал. Според специалисти е работено по поръчка и е планирано внимателно. Начинът на действията на бракониерите ни води до мисълта за едни и същи сценарии и изпълнители на двата екшъна “Мътница” и “Кисловодск”.
Дано авторитетната институция Община в лицето на кмета д-р Дафов има волята да интегрира усилията на Прокуратура и Полиция за опазване на боровите гори и другите дървестни насаждения на Велинград - залог за просперитета му като екологично чист град, подходящ за почивка на българи и чужденци!
Дали ограбването на частните имоти - случая с тополите, е “частен случай”? Кой ще отговори?
Севда Кадинова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.42 %
PM 2.5 µg/m3 32.32
PM 10 µg/m3 35.38

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica