Велинград - online - За първи път инвеститор обсъжда проект с гражданите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

За първи път инвеститор обсъжда проект с гражданите
Публикувано 2008-05-28 20:08:43 от темпо

На 21 май в салона на читалището в Каменица беше представен и обсъден проектът за изграждане на хотелски комплекс в района на плажа “Терма”. Поканата за първото подобно обсъждане на хотелска сграда във Велинград бе отправена от инвеститора “Терма-Вел” ООД - дружество, в което община Велинград има 25% участие. В залата дойдоха доста граждани от квартала. Не присъства никой от кметския екип, а от общинските съветници дойдоха само председателят Борис Голомехов, Борис Костов и Снежана Велева.
В ролята на организатори от страна на общината бяха главният архитект Тодор Енев и главният еколог Станимир Живков. От страна на “Терма-Вел” участва управителят Георги Банев, а от архитектурния екип арх. Бойко Кадинов. Бъдещият проект бе показан с помощта на мултимедия, така че хората да добивят видима представа за сградата и пространството около нея.
Арх. Енев определи намерението за построяване на хотел като добро дело, което ще допринесе за развитието на района. На фона на сериозното строителство в Чепино и Лъджене, Каменица изостава и в квартала липсва модерна хотелска база. Нормално е трите квартала на Велинград да вървят напред заедно, а не едни напред, други назад, смята архитектът. Той призна, че общината се е напатила с търговски дружества, които не са свършили това, за което са създадени. По двата проблема, разбунили духовете, арх. Енев подчерта: вододайната зона остава публична държавна собственост, а алеята до извор “Власа” се запазва като публична общинска собственост с гарантиран достъп за всички. По отношение на пералнята, която е незаконна и има множество предписания за нейното премахване, но има своите обществени функции: общината обмисля различни варианти и най-вероятно ще се правят павилиони, които да се ползват като обществена пералня. Подготвят се три общински терена, които в момента са отредени за парк, в ход е и изграждането на модерна пералня от частна фирма. Най-големият проблем за бъдещата пералня е озаконяването на водата - в момента пералнята е незаконна и водата не се заплаща, но държавата като собственик няма да търпи повече това положение.
Управителят на “Терма-Вел” Георги Банев също направи сравнение между развитието по отношение на туристическата инфраструктура на кварталите във Велинград. То показва, че Каменица изостава, за 20 г. не е построено нищо значимо, съвременно и модерно с изключение на плажа “Терма”, който създаде оживление. В Чепино и Лъджене се вдигнаха цените на имотите и квартирите, има повече работни места. Каменица не бива да се превръща във второстепенен квартал на Велинград, а минералните води вместо да остават тук, се транспортират към Лъджене. Бъдещият 4-звезден хотел със съвременен питеен павилион и атракциите около него може да превърне Каменица в предпочитано място за туризъм. “Терма-Вел” потвърди намерението си да изгради за своя сметка нова обществена пералня на терен, определен от общината. Ако община Велинград включи в “Терма-Вел” ООД парцела от 250 кв.м. на сегашната пералня, общинският дял в дружеството ще стане около 30% и обищната ще придобие собственост върху 900 кв.м. самостоятелна част от хотелската сграда с 4-звездно изпълнение, каза Г. Банев. Поздравявам община Велинград, че извървява пътя към прозрачност, каза арх. Бойко Кадинов. Крайно време е сградите да се идентифицират с хората, които ги правят, а Велинград да не последва съдбата на много други курорти в страната. Архитектът представи бъдещия хотелски комплекс много подробно и присъстващите се убедиха, че става въпрос за красива и функционална сграда, изградена изцяло с естествени материали, различна от обичайните “кулички”, украсили много хотели в курорта, заобиколена със зеленина и атракции. Община Велинград не трябва да е в позицията на прецакания, а да получи автономна част от застрояването със самостоятелен достъп, каза арх. Кадинов. Бъдещето на пералнята той определи като предизвестена ситуация и препоръча общината да търси стратегическо решение на въпроса изобщо за ползването на минералната вода, а не да стои върху минно поле и да не може да консумира богатството на термалните води. Проектът за хотел е жокерът, който ще помогне на общината да намери трайно решение на проблема, смята архитектът.
След представянето на проекта въпросите от залата бяха много. Георги Табаков формулира двата най-важни: пералнята и минералната вода. Той изрази опасенията на много от каменчани дали ще остане минерална вода за гражданите и за пералня и поиска подробности колко вода от “Власа” ще ползва бъдещият хотелски комплекс. Ще избухне война за водата, нека се строи нещо хубаво, но да не се ощетява 80% от населението, предупреди Г. Табаков.
В отговор арх. Енев разясни, че дебитът на минералните извори в Лъджене вече е изчерпан, в Чепино е наполовина, а в Каменица повечето от количеството вода е свободно. Бъдещият комплекс “Терма” има разрешително от МОСВ за 800 грама/сек. За сравнение хотелите “Рич”, “Олимп” и “Бор” ползват по 2 литра/сек. Дебитът за хотела не може да застраши свободния излив на извор “Власа”, категоричен бе арх. Енев.
Георги Пашов приветства проекта, но също подчерта, че каменчани не вярват много на успокоенията за водата, защото всички са свидетели на намалялата минерална вода в баните и не се знае колко литра има и колко е раздадено.
Отговорът дойде от Борис Голомехов, който взе думата като гражданин, а не като председател на Общинския съвет. Според него много се спекулира по темата за водата. Общият дебит се знае, знае се и на кого са издадени разрешителни за ползване. Причината да намалява водата в баните обаче е, че тя вече се плаща и тези, които взимат пари за билетчето, завъртат кранчето. Голяма част от водата се губи и заради остарялата водопреносна мрежа. Инж. Кирил Тарасенко от РИОСВ обясни, че дебитът на “Власа” е 19 литра/секунда, а издадените от МОСВ разрешителни режими за Каменица са малко. Той препоръча общината целенасочено и настойчиво да иска гарантирани количества за обществено водоползване. Арх. Енев обясни, че общината си е свършила работата, но МОСВ засега не проявява разбиране нито за облекчени цени за водата за тренировки на децата плувци, нито за геотермално отопление на обществени сгради. Дискутиран бе и проблемът с паркинга пред хотела - той ще бъде подземен, няма да се повтарят грешките на многото хотели, построени без да е спазено това изискване.
Повечето от прозвучалите изказвания в залата бяха в подкрепа на проекта за хотел. Васил Грънчаров каза, че общината има голяма вина и тази язва пералнята е трябвало отдавна да бъде премахната. Гледката е ужасна, каменчани не се борят за пералня, това е баня за малцинствата, каза Василка Табакова. Цветана Водева също се възмути, че такава пералня съществува до централния булевард и че не е това начинът да се интегрират ромите. Представянето на инвестиционния проект на “Терма-Вел” е в дневния ред на сесията на 27 май. Обсъждането в Каменица беше начален етап, но в крайна сметка ще решава общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 81.18 %
PM 2.5 µg/m3 22.57
PM 10 µg/m3 33.02

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica