Велинград - online - За 3 дни Велинград бе столица на класическата китара 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

За 3 дни Велинград бе столица на класическата китара
Публикувано 2008-05-20 08:33:35 от темпо

Преди 7 години във Велинград “проходи” първият по рода си Балкански фестивал и конкурс на класическата китара. От 15 до 17 май тази година се състоя неговото седмо издание, което потвърди правилото, че на седмата година те оценяват по достойнство. За първи път Министерството на културата подкрепи Балканския фестивал, а лично министър Стефан Данаилов в поздравителен адрес до участниците оцени инициативата като много хубава и пожела на музикантите да разнасят славата на българската школа по класическа китара.
Професор Димитър Дойчинов, който е двигател на фестивала още от неговото създаване, тази година с право бе горд, че събра във Велинград елита на всички музикални училища в страната. Участваха над 40 китаристи от България, Сърбия и Македония, като последните са срещнали сериозни трудности заради бавното издаване на визи. Журито отново събра изтъкнати преподаватели по класическа китара от трите балкански страни.
Сянка върху началото на Балканския фестивал по класическа китара хвърли местната кабелна ББТВ. Първо проф. Дойчинов, а след това и кметът Иван Лебанов бяха категорични, че фестивалът няма да се мести от Велинград. На пресконференция проф. Дойчинов каза: “Пуснали сме котва във Велинград и няма да се местим. Фестивалът би бил приет навсякъде, но ние вече сме на най-доброто място. Правилно сме се насочили към града в сърцето на Родопите - като Орфей, който е свирил в този край”. Професорът благодари многократно и от сърце на община Велинград за осигурения уют и безплатно ползване на зали, за организационните усилия от страна на Весела Велева-Златева.
На официалното откриване на фестивала кметът Иван Лебанов увери всички китаристи и участници, че община Велинград ще продължи да подкрепя проявата финансово и организационно. Новото ръководство на общината е с лице към културата, каза кметът. Като потвърждение на това на откриването присъства цялото общинско ръководство в лицето на кмета и зам.-кметовете, председателя на Общинския съвет Борис Голомехов, зам.-председателите, общински съветници. Такова уважение към фестивала велинградската управа наистина не е засвидетелствала от години. Пожеланието на г-н Лебанов беше догодина конкурсът и фестивалът да са не само балкански, а и европейски.
Първата фестивална вечер започна с танц. В залата на Информационния център за малък и среден бизнес участниците във фестивала бяха поздравени от танцьорите на КСТ “Импулс”. След това присъстващите имаха възможност да чуят изпълненията на китарния оркестър “Пламък” и солистите Давид Дяков и Миле Краевски. По случай 330 години от рождението на Антонио Вивалди на откриването на фестивала прозвучаха три негови концерта за класическа китара.
В петък и събота в Художествената галерия се проведе конкурсът, в който китаристите се състезаваха разделени на групи. На 17 май на церемония, богата на музика и емоции, бяха наградени победителите. Резултатите са показателни за голямата конкуренция, която накара журито да раздаде много награди. В първа група победители станаха Дайана Рачева и Жулиета Велева, второто място спечелиха Кирил Бошикьов и Асен Хинов, а третото Марина Георгиева и Димитър Балев. Журито присъди специална награда за Манол Царвуланов и Камен Панков. Във втора група първото място си поделиха Калин Янчев и Божидар Сипов, второто Божана Павлова и Петър Йотов, а трети е Иван Станчев. В тази категория специална награда взе Васил Игнатов, за финалист бе определен Пламен Първанов, а наградата за изпълнение на пиеса от български автор взе Петър Йотов. Награди за изпълнителите бяха осигурени от музикалната къща “БалкаНота”, която тази година участва за първи път на фестивала и направи промоция на своите издания.
За 3 дни музиката събра във Велинград млади и талантливи китаристи от три балкански държави. За 3 дни Велинград беше столица на класическата китара. Нека да бъде така и догодина!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.82 %
PM 2.5 µg/m3 28.94
PM 10 µg/m3 53.47

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай