Велинград - online - Общинари и лекари в спор за терените около болницата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Общинари и лекари в спор за терените около болницата
Публикувано 2008-03-25 09:14:58 от Темпо

Детска градина и ясла, общинска поликлиника, хотел, закрита спортна зала, два тенис корта, отоплителна централа с биомаса - изграждането на всички тези обекти е заложено от общината в района на общинската болница. Разработката бе представена от кмета Иван Лебанов и главния архитект Тодор Енев на среща, провела се на 17 март по искане на лекари.
ИДЕЯТА
Г-н Енев разясни, че според нормативите за общинската болница със 130 легла са нужни 13 дка. Предложеният вариант оставя за болницата парцел от 15 дка. На площ от 5600 кв.м. от южната страна на болницата е предвидено изграждане на детска градина и ясла. Работническото общежитие, чиято сграда от години стои неизползвана, ще се превърне в Диагностично-консултативен център, който ще е общински и ще бъде към общинската болница - два етажа ще са за лекарски кабинети и един за администрация. Пред новия ДКЦ ще бъде направен паркинг. Откъм улица “Цар Самуил” (зад болницата) е предвидена покрита спортна зала, която да отговаря на стандартите за провеждане на състезания по волейбол, баскетбол, хандбал и др. Залата ще разполага със съблекалня и трибуни за публика, а до нея ще има два тенис-корта. В северна посока, на площ от 4 дка, се планира изграждането на хотел, като инвеститорът помогне за ремонта на новия общински ДКЦ. До съществуващия трафопост ще бъде изграден нов, който ще задоволи нуждите от ел. енергия на бъдещия квартал “Попин камък”. 2760 кв.м. са предвидени за построяване на отоплителна централа с биомаса, която да дава топлина за намиращите се в близост социални обекти: болница, поликлиника, училищата СОУ “В. Левски” и ПГИТ “Ал. Константинов” плюс близки хотели. Такава отоплителна централа общинското ръководство е харесало в Банско. Всички нормативни изисквания за съответните сгради са спазени, подчерта арх. Енев. Кметът Иван Лебанов акценира на факта, че всички земи са общински и че те няма да се продават. Общината ще търси вариант за публично-частно партньорство с инвеститор, като земята остава общинска собственост.
СРЕЩАТА
Статия във в. “Темпо” стана повод група лекари да поискат публичен дебат за бъдещето на общинската болница и на здравеопазването във Велинград. Дебатът се състоя на 17 март в малката зала на общината, където се събраха представители на общинското ръководство начело с кмета Иван Лебанов и председателя на Общинския съвет Борис Голомехов, новият врид управител на “МБАЛ-Велинград” д-р Весел Хърльов, собственикът на “ДКЦ-1” и на строящата се към него частна болница д-р Михаил Тиков, лекари от болницата и поликлиниката.
Пред всички тях кметът Иван Лебанов потвърди основните си тези, отразени преди това на страниците на “Темпо”: няма да се бърза с приватизация на общинската болница и ще се прави издравителен план, който да гарантира нейното съществуване; а общинската земя около нея ще се използва за обекти, които да изпълняват социални функции и да носят средства на общинската хазна.
РЕАКЦИИТЕ
Идеята за построяване на детска градина и ясла, закрита спортна база с тенис-кортове, хотел и отоплителна централа с биомаса видимо изненада голяма част от присъстващите и предизвика разнопосочни реакции. Общинският съветник Златко Златанов изрази притеснения дали най-туристическата зона на града е подходящо място за изграждане на топлоцентрала, която ще замърсява. Същите съмнения изразиха д-р Бучков и д-р Радичев. Иван Лебанов ги призова да гледат по-далече от върховете на обувките си и да не се отнасят към всяка нова идея като Тома Неверни, защото другите градове отдавна правят подобни централи и се развиват, а ние изоставаме. Топлоцентралата с биомаса е екологично чисто производство, разходите за топлоенергия и топла вода ще паднат с 30%, обясни градоначалникът.
Д-р Михаил Тиков върна дебата към неговата основна тема - здравеопазването. “Аз съм единственият инвеститор в здравеопазването във Велинград”, заяви д-р Тиков, уточнявайки, че досега е инвестирал 6 милиона лева. Според него правителството не случайно е пуснало за приватизация над 200 общински болници, от които ще останат само 10-15. За да оцелее една многопрофилна болница, са необходими огромни средства, съвременна материална база и човешки ресурс, предупреди той. Човешкият ресурс (28 лекари) в общинската болница е крайно недостатъчен, за преоборудването по новите изисквания на Здравната каса за една операционна са нужни 1.5 милиона лева. “Ако аз си демонтирам утре скенера, общинската болница няма да работи”, каза д-р Тиков. Той напомни и че след година изтича 10-годишният срок, в който поликлиниката трябва да работи като такава и може да я продаде примерно за хотел. Призивът му към общинарите бе да не посягат с лека ръка на терените на болницата, защото нямат достатъчно информация какво предстои в здравеопазването. Д-р Тиков настоя да не се делят общинската и частната болница на “наша” и “ваша”. Частната болница няма да върне нито един пациент, публично обеща той. В изказването му имаше и упреци към д-р Жеко Чешмеджиев, който не бил забил един пирон в здравеопазването във Велинград. От своя страна д-р Чешмеджиев обвини д-р Тиков, че е наговорил куп лъжи. Частната болница е конкуренция на общинската и общината трябва да защити интересите на своето лечебно заведение, каза д-р Чешмеджиев в качеството си и на общински съветник. Той подчерта, че парцелът на “ДКЦ-1”, в който се строи новата болница, е отреден за поликлиника, а издаденото от общината строително разрешително е не за болница, а за пристройка.
“Най-голям проблем на здравеопазването във Велинград е отделянето на 10-15 декара от терена на болницата, всички други проблеми са решени!” - така емоционално реагира кметът Иван Лебанов на разгорещилите се в залата страсти. Според него в изказването на д-р Тиков е проличала загриженост повече за терените около болницата. На това д-р Тиков отговори, че няма никакви апетити към земята. Неговата амбиция е, след като частната болница заработи, под формата на публично-частно партньорство с общината сградата на общинската болница са бъде превърната в хоспис плюс няколко отделения. Така Велинград може да стане национален център като Банкя, но не с насоченост към СПА-дейности, а с медицинска такава. Лекарите, дошли на срещата, изразиха пълна подкрепа към идеята за хоспис. Те бяха единодушни, че парцелите около болницата не трябва да се пипат, защото лечебното заведение има нужда от зелени площи, а болните от тишина и спокойствие. Единодушни бяха и че във Велинград няма персонал за две болници, а при заплати от 600 или 2500 лева е ясно коя болница ще предпочетат медицинските работници. Сравнението между общинската и частната болница е като между хонда и лада със счупени шарнири, каза д-р Петър Бучков. Напомнено бе, че от 7 г. има искане общежитието да бъде включено в капитала на “МБАЛ-Велинград”, но това не става. По-пазарна тактика е частната и общинската болница да работят в синхрон, защото се въртят един и същи пари, каза д-р Иво Гугалов. Имаше и поредица от въпроси какви инвестиции ще направи общината в болницата, как ще се гарантират заплатите на медиците. Д-р Бучков направи прогноза, че догодина във Велинград ще има не две, а само една болница и попита откъде общината ще внася лекари. Кметът Иван Лебанов прие предложението на д-р Паунов да не се бърза, отново подчертавайки, че няма да се бърза с приватизация на болницата. Няма да се продават терени, те остават общински; няма да има тъмни сделки - такива се правеха в друго време, когато общината се ръководеше от човек от вашето съсловие, каза кметът пред лекарите. И още: болницата ще бъде общинска, докато издържим, в общежитието ще се прави ДКЦ, а доброто сътрудничество между общинската и частната структура се надява да продължи. Общинска болница ще има, сега е важно чрез конкурс да се избере управител и той да представи програма за оздравяване на лечебното заведение, каза и Б. Голомехов. Досегашният управител на “МБАЛ-Велинград” д-р Йорданка Савова последна взе думата. Според нея успешната формула е да се върви ръка за ръка, а не да се залага конфронтация и да се разделя човешкия фактор.
Въпреки опитите финалът на срещата да прозвучи консенсусно, де факто съгласие за бъдещето на здравеопазването във Велинград не бе постигнато. Не се чу и позицията на тази част от лекарското съсловие, която не участва в срещата, а тя не е малобройна.
Очакваше се, че новата разработка за парцелите около болницата ще влезе за гласуване още на сесията на Общинския съвет на 27 март, но Оперативното бюро на 17 март не я включи в дневния ред.
Елена Баева

Лекари: Напускаме, ако парцелът на болницата се раздели
В края на изтеклата седмица лекари от “МБАЛ-Велинград” излязоха с декларация, в която заявяват:
“В случай на разделяне на прилежащия терен на МБАЛ и застрояване на същия, без да се отчита в дългосрочна перспектива посоката на развитие на здравеопазването в общината, ще бъдем принудени да предприемем крайни мерки - напускаме лечебното заведение като наше работно място. Не искаме да ставаме пасивни съучастници на случващото се”. В петък декларацията бе подписана от 13 лекари, работещи в общинската болница.

Д-р Дошев: Това е тема за местен референдум
След срещата управителят на “ДКЦ-1” д-р Георги Дошев изрази пред в. “Темпо” позиция, че бъдещето на здравеопазването във Велинград, част от който е и проблемът за парцела на общинската болница, е тема за местен референдум, защото засяга цялото население на общината и региона: “Първият въпрос, който искам да задам, е коя политическа сила или независим кандидат беше сложила това предложение за терените около болницата в предизборната си платформа за местните избори. Имаше много приказки за града и общината, покрай всичко друго и за здравеопазването, но за терените около болницата не бе казана нито дума. И сега в рамките на 2 месеца - готов проект! Всичко това на фона на правителственото решение за здравна реформа. Вече 2-3 години не могат да избистрят какво ще става в здравеопазването, а тук се решава за 2 месеца. Идеята на здравния министър е, че при продажба на парцели на болници би могло получените пари да подпомогнат финансово здравното заведение. Но тук общината предлага публично-частно партньорство - след колко време от него ще влязат пари в болницата, ако въобще може без приватизация или продажба да дойдат пари в МБАЛ? За колко време ще се проектира и изгради хотел, той ще започне да печели и да отделя от печалбата за болницата? А ако хотелът все пак печели, детската градина и спортната база как ще печелят? Нормално е да се чуе и мнението на хората или наследниците на тези, които са дарили земи за болница. Ако се влезе в процедури на съдебни дела, след колко време ще стане проектът? Колко дела за реституция ще тръгнат? Друг въпрoс е трябва ли временен управител да прави оздравителна програма за 3 години или са предрешили конкурса. Нека да мине конкурсът за избор на управител и той да обяви стратегия какво ще се прави и с какви пари. Това е проблем за един местен референдум, защото решава съдбата на здравеопазването за дълги години напред. Не може една емоционална среща да решава съдбата на болницата. Не става въпрос дали се иска или не да се приватизира болницата, а за национална стратегия в здравеопазването. Когато общината каже “а”, трябва да баже и “б”, защото в здравеопазването не може само с добри намерения - то струва много пари”. В следващите си броеве в. “Темпо” ще продължи да търси и отразява различните позиции по темата за бъдещето на здравеопазването в общината.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.77 %
PM 2.5 µg/m3 29.12
PM 10 µg/m3 31.59

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай