Велинград - online - Математическата експертиза даде 3 варианта за резултатите от изборите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Математическата експертиза даде 3 варианта за резултатите от изборите
Публикувано 2007-12-11 09:17:44 от Темпо

Колкото и точна наука да е математиката, дори и в нея са възможни варианти. Доказа го математическата експертиза на резултатите от изборите за Общински съвет, която бе представена от вещото лице Христина Стефанова на заседанието на Пазарджишкия административен съд на 4 декември. Крайният резултат от експертизата е в три варианта: според два от тях крайното решение на Общинската избирателна комисия за разпределението на мандатите в новия Общински съвет е вярно, а според един от вариантите същото решение на ОИК не отговаря на действителния резултат от вота.
Парадоксът изборните резултатит да имат варианти произтича от това кои недействителни бюлетини се приемат за действителни - законът за местните избори има едни изисквания, а според решение на Централната избирателна комисия изискванията са други. В зависимост от това дали се следва само текста на закона или се прилага и решението на ЦИКМИ броят на недействителните бюлетини, които могат да бъдат приети като действителни, е различен. Резултат от това са и трите различни варианта на математическата експертиза. Тя бе приета от всички страни в съдебния процес, въпреки че оставя неизяснени въпроси. Такъв например е въпросът какво става с посочените в протоколите, но неоткрити в чувалите недействителни бюлетини - къде се изчислява техния брой и как се разпределят между участниците в изборите.
Адвокатите на ССД и НДСВ обявиха, че искат касиране на изборите за общински съветници не само на базата на резултатите от математическата експертиза, а и на базата на още редица открити закононарушения. Като такова бе посочено, че има решения на ОИК - Велинград за регистрация на партии за участие в изборите с дати 28 и 29 септември, при положение, че законовият срок за регистрация е изтекъл на 27 септември 2007 г. Защитниците считат, че участието на регистрираните след 27 септември политически сили е недействително и че този процедурен пропуск влече недействителност на всички последващи действия. Другите закононарушения са откриването на незапечатан чувал с бюлетини в секция 49, неподписани от членовете на комисиите секционни протоколи, липса на редица данни в протоколите, различия при отбелязването на резултати с цифри и думи, писане върху бюлетините от страна на СИК, смесване на употребявани и неупотребявани пликове и др. Според адвокатите броят на недействителните бюлетини, които трябва да бъдат признати за действителни, е 337. Прибавянето на тези гласове води до промяна на изборния резултат: спорният един мандат в местния парламент трябва да бъде за Зелена България, като нейните съветници станат 5, а не за Земеделски народен съюз. Тази промяна може да бъде извършена само чрез нови избори, смятат адвокатите и затова призоваха съдията да касира вота за Общински съвет. Председателят на ОИК Заварин Маров бе на обратната позиция: допуснатите нарушения не са съществени и не водят до промяна на изборния резултат. Той се солидаризира със заключението на вещото лице в два от вариантите, че няма промяна при разпределението на мандатите и припомни, че Зелена България е оттеглила своята жалба с искане за промяна на решението на ОИК. Адвокатът, нает от новоизбрани общински съветници като заинтересована страна, също поиска решението на ОИК да бъде оставено в сила.
Съдията по делото Александър Митрев обяви, че ще постанови решение в едномесечния законов срок. До приключване на работния ден в петък решение по делото нямаше, научихме от администрацията на съда.
При наличието на 3 варианта в математическата експертиза, преобладаващото мнение е, че ще вземат превес политическите сметки и че изборите няма да бъдат касирани. Но решението на ПАС не е окончателно и то може да се обжалва пред ВАС. От ВАС цяла седмица се чакаше, но до петък включително не дойде решение за отмяна на определението, което спря клетвата на новия Общински съвет. Елена Баева
Резултати от математическата експертиза
Вариант дейст. гласове квота мандати I вариант 20 313 701 3 за ЗНС, 4 за ЗБ II вариант 20 499 707 2 за ЗНС, 5 за ЗБ III вариант 20 171 695 3 за ЗНС, 4 за ЗБ

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.90 %
PM 2.5 µg/m3 36.50
PM 10 µg/m3 38.87

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води