Велинград - online - Иван Костов, лидер на ДСБ: Извършва се несправедливо и социално безотговорно пре 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Политика: Иван Костов, лидер на ДСБ: Извършва се несправедливо и социално безотговорно пре
Публикувано 2007-12-04 08:47:24 от Темпо

Партия “Демократи за силна България” (ДСБ) проведе през уикенда в хотел “Камена” във Велинград национално съвещание. В него участва цялото ръководство на партията, депутатите, общинските председатели на местните структури от цялата страна, новоизбраните кметове и общински съветници от ДСБ. Домакините от Велинград бяха представени от общинската председателка на ДСБ Капка Вачева.
Съвещанието започна в събота с анализ и оценка на представянето на ДСБ на местните избори, последвани от разисквания за политическите перспективи на тъмносинята партия за следващите парламентарни избори, като основен въпрос е бил с кого да се коалира ДСБ. В неделя лекторите от Института за развитие на публичната среда Светослав Георгиев и Антоанета Цонева говориха по темите “Правна рамка на дейността на общинския съвет” и “Общинският бюджет като политически инструмент”. Вили Лилков, съветник в Столичния общински съвет, разясни политическата дейност на общинския съветник. Форумът бе председателстван от лидера на ДСБ Иван Костов, когото потърсихме за коментар по най-актуалните политически въпроси специално за читателите на в. “Темпо”.

- Г-н Костов, в момента в парламента се гласува икономическата рамка за догодина. Каква е вашата прогноза като икономист и като политик за 2008 г. - ще продължи ли българинът да затяга колана или икономическото положение ще се подобри?
- Различно! За тези, които са с високи доходи и висока квалификация, през 2008 г. ще бъде добре. Тези с бизнес и с доходи от бизнес - също добре, защото са предвидени съществени намаления на данъците. За хората с високи доходи ще има също съществено намаление на данъчната тежест с единната ставка на плоския данък. За доходите от бизнес ще има намаление на дивидента. Така че за тези групи ще бъде по-добре. Но за хората със заплати под средните доходи, каквито в България са мнозина, няма да е добре. Особено ако имат деца, защото на първо място за тях се увеличава данъчното бреме, а има и допълнителни тежести. Такива ще са например повишените акцизи, които се усетят най-вече от тази група хора. Скачат акцизите върху тока, горивата, цигарите, ще растат цените на горивата и особено много на природния газ. В зависимост от потреблението си хората ще усетят това чувствително по джоба си. В същото време управляващите премахват семейното подоходно облагане. За младите семейства с 2 деца нещата ще бъдат по-трудни. Техните разходи ще нарастнат с 800-1000 лева годишно. Така че за хората с под средни доходи положението през 2008 г. няма да е добро.
В момента се извършва голямо историческо преразпределение на данъчната тежест. То е несправедливо и социално безотговорно. Променя се структурата на обществото, като се задълбочават разликите между хората с високи и ниски доходи. Дори от хора от управляващото мнозинство този процес бе наречен контрареволюция.
Бюджет 2008 ще бъде, както и досегашните, с фалшива основа и с подценени приходи, за да се отвори догодина по същото време пак черната партийна каса, дори с по-големи мащаби. В момента правителството разпределя безкрайно голяма сума без да е ясно за какво и по какви процедури. Приказките, че това изразходване на бюджетния излишък ще се контролира от Сметната палата и Министерския съвет, не са сериозни. В момента за седмица ще се харчат по 400 милиона лева!
- ДСБ предложи от излишъка правителството да отпусне по една средна пенсия на хората от третата възраст за Коледа. Първоначално правителството обеща за пенсионерите по 50 лева, а вчера премиерът С. Станишев обеща по 100 лева за Коледа. Дали вашето предложение катализира тези нарастващи обещания?
- От ДСБ искахме пенсионерите да получат по 180 лева за Коледа, защото това беше съвсем по възможностите на бюджета. Съвършено спокойно можеха да се дадат и по 150 лева. Сметките показват, че всеки пенсионер внася 52 лева месечно за ДДС и акцизи. Така че по линия на косвените данъци всеки пенсионер дава на държавата около 600 лева годишно. Защо тези пари да не им се върнат, щом като имаше възможност?! Нашият натиск все пак даде резултати.
Сега с особено внимание ще наблюдаваме дали правителството и лично министърът на финансите Орешарски ще дадат облекчения за хазарта. Предложението на ДСБ е за 15% данък, защото сегашното облагане е ниско, организаторите на хазартни игри натрупаха несметни състояния. Настояваме да се облагат залозите, а не сумата след изплащане на печалбите. Ще се опитаме да спрем опитите за намаляване на данъчното облагане на хазарта. Дори само тези две малки неща да постигнем - да не позволим преференции за хазарта и да бъдат увеличени коледните пенсии, пак ще сме свършили полезна работа като опозиция. - Друга тема от седмицата са процесите на разцепление в НДСВ. Ще повлияят ли те на дясното политическо пространство?
- Мисля, че случващото се в НДСВ няма да се отрази на дясното. Тези хора още не са решили дали са част от управляващото мнозинство или от опозицията. Не знаем дали ще можем да разчитаме на тях като опозиция в парламента. Те самите още не са наясно. Вероятно ще трябва да се справят с желанието да са във властта. - Ще се съберат ли в парламента нужните 60 подписа по искането на Гражданска инициатива “Справедливост” до Народното събрание за повдигане на обвинение срещу президента Георги Първанов за нарушаване на конституцията във връзка с неговото агентурно минало?
- Депутатите от ДСБ сме се подписали под това искане, защото не може да има съмнение, че президентът излъга българския народ и избирателите. Но набирането на нужните 60 подписа в това Народно събрание засега няма успех.
- Как върви дискусията ви за представянето на ДСБ на местните избори, което е основната тема на националното съвещание във Велинград? И защо избрахте Велинград, където традиционните десни партии се представиха много зле в изборите за общински съвет?
- Дискусията беше не съвсем конкретна, много емоционална, с висок градус, на моменти с много настроение и различни идеи. Трудно ще бъде да се обобщи, има много различни мнения по перспективите. Общата ни оценка за местните избори е, че десницата остана на голямата политическа сцена като фактор, който присъства и има значение в местната власт. Трудно е да се обобщава, защото сред десетките и стотици общински организации едни са победители, а други победени.
Избрахме Велинград поради централното му местоположение, изборът не е е политически знак. Но е добре, че тук не е кмет Фидел Беев, толкова оспорван, със снет депутатски имунитет, с толкова много дела. Мисля, че за да има политически процеси, не трябва да има олигархично присъствие във властта. Докато хора с голямо имуществено положение винаги са част от олигархията и спират партийната демокрация. Затова и си позволявам да кажа, че олиархическата спирачка тук, във Велинград, не сработи, въпреки че знам, че тя не се спуска от тук. Голямото изоставане на града тежеше на хората от демократичната общност. Демократичните избиратели тук не са излезли да гласуват. Но Велинград се възражда, вижда се промяна към по-добро, което аз най-искрено желая на велинградчани, които дълго търсиха пътя към възстановяване на по-добър жизнен стандарт. Ще се мине и през разочарование на хора, които ще опитват да правят мащабни, големи туристически хотели и обекти. За да се прави това, трябва огромно предлагане на свободна квалифицирата работна сила, каквато тук няма. По-жизнеспособни могат да се окажат малките семейни хотели, те са по-динамични и желани.
- От ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов този уикенд също е поканен във Велинград, искат предсрочни избори за Народно събрание. Каква е вашата прогноза, ще има ли извънредни парламентарни избори през 2008 година?
- Ние също желаем това много лошо управление да си отиде. Искахме го още преди ГЕРБ. Когато Бойко Борисов поддържаше топли отношения с президента и управляващата коалиция, ние от ДСБ сме искали вот на недоверие. Но трезвомислието задължава да се направи заключение, че последните процеси в НДСВ водят дори до повишаване на маневрените възможности на БСП да лидерства в коалицията и отслабват възможностите на близките до Първанов да саботират това управление и да предизвикат предсрочни избори. Сега ако Станишев не се коалира със Симеон, може да се коалира с отцепилите се от НДСВ и обратно. Широката коалиция деморализира управляващите, кара ги да действат арогантно и да мислят, че всичко им е позволено. Но прогнозирам, че предсрочни парламентарни избори през 2008 г. няма да има.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай