Велинград - online - Общественото мнение слабо, но против производството на биодизел в “Кристал” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Общественото мнение слабо, но против производството на биодизел в “Кристал”
Публикувано 2007-11-27 08:34:07 от Темпо

На 21 ноември в голямата зала на общината се проведе обществено обсъждане по заявените от “Кристал-Химия” инвестиционни намерения за производство на биодизел в завода във Велинград. Присъстваха малък брой граждани, представители на инвеститорите, на РИОСВ - Пазарджик, противопожарната служба и община Велинград. Водещ на общественото обсъждане бе главният еколог на общината инж. Станимир Живков.
Инженер Георги Петков представи проекта за производство на биодизел - екологично чисто гориво от възобновяеми природни ресурси като рапица, слънчоглед и др. Той подробно изясни химическите процеси по време на производствения цикъл и тяхното влияние върху околната среда. Изводът му бе, че няма да има замърсяване на въздуха, водите ще бъдат предпазени от замърсяване с помощта на монтираните маслоуловители и разделната инсталация, а шумът няма да надвишава нормативните изисквания. Необходимо е да се направят изчисления дали маслоуловителите ще са достатъчни или трябва да бъдат поставени допълнителни. По време на производството ще има опасни отпадъци - опаковки, съдържащи опасни вещества. Те ще се събират в отделни затворени метални варели. Използването на взривоопасни вещества е минало през съгласуване с Пожарната. За съхранението на киселините са взети мерки да не се допусне изтичане. В заключение инж. Петков заяви, че може да бъде разрешено производството на биодизел в “Кристал”.

“Биодизел вече се произвежда, а тук се говори, че ще се започва” - с тези думи започна изказването си отец Иван Чалъмов, който живее в близост до “Кристал”. Има шум и миризми, а като дойдат проверки - всичко се спира. Знае се, че миризмите са в събота и неделя, когато проверяващите почиват. Отец Иван акцентира особено на факта, че при производството на биодизел се отделя метанол, който е опасен за зрението. Другата му тревога бе, че съоръженията не са подновявани, инсталацията е стара. Попита как ще се сушат солите, които остават след естерификацията и дали при вятър ще стигат до жилищните сгради. Влизаме в Европейския съюз, търсим европейски стандарти, напомни отец Чалъмов и апелира за по-голяма безопасност за хората и за чист въздух в курортния Велинград.
Г-жа Черьова, която като експерт е работила по проблема с шума, заяви, че са направени замервания и шумът не надвишава нормите, определени от ЕС през 2006 г. Измерванията са правени в трите периода - дневен, вечерен и нощен и на двете площадки - парафинова и талова. Разстоянието до жилищните сгради е 300-400 метра, като за контролна точка е взета най-предната застроителна линия на квартала. Г-жа Черьова препоръча когато започне производство на биодизел при пълен капацитет, РИОСВ и РИОКОЗ да си направят измервания и ако има превишаване, да издадат предписания за ограничаване на шума. Такова ограничаване е възможно, подчерта тя и завърши с думите “Не си измиваме ръцете”.
Инж. Петков даде няколко разяснения в отговор на поставените от отец Иван проблеми. Той обясни, че при производството на биодизел няма да има “събота-неделя”, защото процесът не се спира. Цялата система е херметически затворена и няма опасност от метанолови пари. Солите ще се сушат в сграда, а не на открито. Техниката настина е стара, но е напълно изправна. Дебелината на реакторите от неръждаема стомана е 12 мм и не се е променила дори със стотна, тъй като в тях няма агресивни вещества.
В отговор на въпроса дали вече има производство на биодизел и общественото обсъждане е постфактум, от “Кристал-Химия” поясниха, че не е започнало масово денонощно производство на биодизел и и нсталацията не е натоварена на 100 процента. От началото на 2007 г. е правено експериментално, полупромишлено производство.
Инженер-лесовъдът Стефан Конакчиев каза, че проблемът е изключително важен за Велинград и хората трябва да имат максимална информация, защото посегнем ли на природата, нищо добро не ни чака. Биогоривата ни водят към екокатастрофа - в подкрепа на това инж. Конакчиев цитира проучванията на проф. Паул Крутцен - химик, носител на Нобелова награда през 1995 г., световнопризнат експерт по въпросите на парниковия ефект. Според професора при използването на горива, получени от селскостопански продукти, в атмосферата попадат 50-70% повече диазотен оксид, отколкото при бензина. Този газ е основна причина за разрушаване на озоновия слой и за предизвикване на парниковия ефект. Според г-н Рапонски, който е специалист по въздуха, не би трябвало да се очаква сериозно замърсяване на въздуха във Велинград, тъй като измерванията са показали резултати далеч под нормативите. Той подчерта, че в ЕС има решение да увеличаване на производството на биогорива.
По време на общественото обсъждане в залата прозвучаха малко на брой изказвания на граждани, но нито едно от тях не изрази безрезервна подкрепа за производството на биодизел. Нямаме нищо против развитието на фирмата, но искаме гаранции, че няма да са застрашени здравето на хората и чистотата на въздуха и природата, повтори отец Иван Чалъмов.
Протоколът от общественото обсъждане ще бъде сред документите, на базата на които Министерството на околната среда и водите ще решава дали да издаде на “Кристал-Химия” комплексно разрешително за производство на биодизел. От фирмата ще подадат искане за такова разрешително, но ако не го получат, производство на биодизел няма да има.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.20 %
PM 2.5 µg/m3 30.32
PM 10 µg/m3 38.41

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай