Велинград - online - Математическа експертиза по делото за Общинския съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Математическа експертиза по делото за Общинския съвет
Публикувано 2007-11-27 08:32:44 от Темпо

През изтеклата седмица се проведоха две заседания в Пазарджишкия административен съд по делото, образувано по жалба на ССД и НДСВ срещу решението за избор на новия Общински съвет на Велинград. На 19 и 22 ноември съдия Александър Митрев и представителите на Общинската избирателна комисия (ОИК), Общинска администрация, заинтересованите новоизбрани съветници броиха действителни и недействителни бюлетини в продължение на часове: в понеделник заседанието продължи близо 12 часа с една кратка почивка, а в четвъртък “само” 10 часа.
След приключване на броенето съдията прие искането на адвокатите на жалбоподателите да се назначи математическа експертиза от вещо лице. Неговата задача е да преизчисли броя на откритите недействителни бюлетини, които могат да бъдат приети за действителни и да се види как това ще се отрази на резултатите за избор на общински съветници. Жалбоподателите ще заплатят такса от 350 лева за експертизата, която трябва да бъде готова до следващото съдебно заседание, насрочено за 28 ноември. В зависимост от резултата съдът ще се произнесе за касиране на изборите или за потвърждаване на оспорваното решение на ОИК.
Какво показа повторното броене на бюлетините в секциите с номера от 21 до 65? Почти във всяка секция има допуснати грешки в броенето на бюлетините и в попълването на протоколите. В по-голямата си част грешките са свързани с определянето на бюлетините като действителни или недействителни. Греши се и в двете посоки: сред преброените от секционните комисии като действителни бюлетини бяха открити недействителни, а сред недействителните се намериха доста действителни. Има разминавания между броя на посочените в протокола бюлетини и откритите в чувала. По-често се касае за разлики от няколко гласа, но има и фрапантни случаи: в една от секциите в Света Петка при отбелязани в протокала 110 недействителни бюлетини бяха намерени само 100; в секция в Драгиново същото разминаване бе за над 30 бюлетини. Пак там пълното преброяване доведе и до откриването на близо 40 действителни бюлетини, които комисията е обединила в общ пакет, но не е отразила изобщо в протокола. Повечето от тези действителни гласове са за независими кандидати за съветници, които имат по няколко бюлетини, но в същото време в протокола срещу тяхното име стои нула.
Адвокатите посочиха и други нарушения. Чувалът на секцията в Мечо корито се оказа с печат с нарушена цялост и бе направено пълно преброяване, което обаче не показа значителни грешки. Защитниците изброиха поредица от секции, на които с изборните книжа е бил предаден протокол с един фабричен номер, а след това е бил използват протокол със съвсем различен фабричен номер. Председателят на ОИК Заварин Маров обясни това с факта, че първите протоколи са били сгрешени и са преписвани. Той подчерта, че данните в сгрешените и новите протоколи не се различават и това може да бъде доказано, тъй като ОИК пази първоначалните протоколи. Адвокатите посочиха и секции, в които протоколите не са подписани според законовото изискване от всичките 7 членове на комисията, което ги прави нередовни.
Г-н Маров се обяви против искането за назначаване на математическа експертиза с аргумента, че не са открити съществени и умишлени грешки, които да предопределят чувствителна промяна на резултатите от вота за Общински съвет. Мотивите му не бяха приети и в сряда ще се чакат резултатите от математическата експертиза.
Ако тя покаже резултати, различни от тези, възоснова на които ОИК е постановил решението за избор на Общински съвет, е възможно изборите да бъдат касирани. Решението на съда в Пазарджик няма да бъде окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и предопределя още минимум месец съдебни процедури. Големият въпрос е дали през това време ще продължи да работи старият Общински съвет или ще се закълне новият. Разплитане на сложната ситуация, в която попадна местната власт, се чака през тази седмица. Новоизбраните съветници имат два шанса да положат клетва. Първият е Пазарджишкият административен съд да не касира изборите и съдията да отмени определението, с което спря конституирането на новия Общински съвет. Ако ПАС вземе обратното решение, на новоизбраните съветници им остава варианта върховните съдии да удовлетворят искането за отмяна на определението. В противен случай остава да действа старият Общински съвет, въпреки че доста от неговите членове не желаят повече да участват във взимането на решения.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.26 %
PM 2.5 µg/m3 30.33
PM 10 µg/m3 38.43

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай