Велинград - online - Театърът направи фурор в София 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Театърът направи фурор в София
Публикувано 2006-11-28 09:57:33 от Темпо

През 1904 г. в София се слага началото на Български народен театър - институцията, който днес носи името Народен театър “Иван Вазов”. Само година по-късно, през 1905 г., на километри от столицата в село Лъджене е представена първата театрална постановка на местния самодеен театър. Едва ли тогавашните основатели и артисти са мислили, че пътищата на двата театъра някога ще се пресекат - имали са далеч по-трудната и съдбовна задача да правят изкуство в условията на оцеляване. Но животът винаги поднася своите добри изненади и пътищата на двата театъра-връстници се пресякоха 100 години по-късно. Това стана вечерта на 20 ноември в София, където велинградските актьори се записаха в историята на Народния театър “Иван Вазов” като първата самодейна театрална трупа, играла на най-престижната българска професионална сцена. Всеки от дошлите в театралната зала почувства, че става свидетел на значима страница от историята на велинградския театър; почувства магията на тези кръстосани пътища, по които тече енергията на духовността и изкуството.
Помня как преди много години моята баба ме заведе в читалището, за да видим Стела Начева в “Свекърва”. Оттогава съм изгледала повечето постановки на самодейците, но никога досега не бях си давала сметка колко далеч е стигнал велинградският театър. Дали защото залата на Народния театър е истински храм на изкуството, дали заради сцената, на която са играли най-големите български актьори, дали заради многобройната публика или заради всичко това, взето заедно, но тази вечер театърът бе изпълнен с огромно вълнение. И това вълнение сякаш даде криле на актьорите да направят своето най-голямо представление. Изиграха създадения от режисьора Мариус Донкин юбилеен спектакъл “Сто годишно смешно театро” така, както никога досега. Показаха, че голямата сцена на Народния театър им е по мяра. Накараха публиката от сърце да се смее, да плаче, да аплодира. Накараха я да се гордее със своя театър и град, тъй като огромна част от хората в залата бяха велинградчани - дошли от Велинград или живеещи в София, както и приятели на нашия град.
Заслужава си да се отбележи, че на местата за официалните гости на втори балкон бяха народната представителка Лидия Шулева, заместник-министрите на труда Иванка Христова и на горите Стефан Юруков, първият секретар на посолството на Русия, съветници на президента Г. Първанов, лично домакинът на изявата - директорът на Народния театър проф. Васил Стефанов. Сред публиката бяха известни велинградчани като генерал Ат. Семерджиев, Нери Терзиева, Славчо Велков, както и ученици от класа на режисьора на спектакъла Мариус Донкин. Няма как да не се отбележи и друг един факт - че единствени представители на Община Велинград бяха зам.-кметът Реджеп Ходжов и съветникът Асан Кепчелев...
В края на блестящото представление актьорите бяха затрупани с аплодисменти, букети и кошници цветя. Те не просто заслужиха признанието на публиката, а и изпълниха мисията да покажат какво е постигнал велинградският театър за своите 100 години. Сториха дълбок поклон на създателите на театъра и на всички свои колеги актьори и режисьори, творили през стоте години така, че през 2006 г. самодейният театрален колектив на Велинград да покори сцената на Народния театър. Това е много за едно столетие и е страхотен старт за следващото!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.44 %
PM 2.5 µg/m3 32.92
PM 10 µg/m3 35.70

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води