Велинград - online - Цялата сага с волфрамовата мина започва отначало 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Цялата сага с волфрамовата мина започва отначало
Публикувано 2023-07-11 11:08:40 от Темпо

На 4 юли 2023 г. в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пазарджик е входирано инвестиционно предложение от фирма „Ресурс 1“ АД. Пловдивската фирма уведомява, че има намерение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица-център“.

С това сагата за изграждане на волфрамова мина в близост до Велинград, в землището на село Кръстава, се връща в изходна точка. Тя започна на 16 юли 2009 г., когато „Ресурс 1“ получи от държавата концесия за добив на волфрам от находището в землището на село Кръстава. Премина през тежки процедури на доклад и обществено обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда през 2014 г., през поредица от съдебни дела, през различни граждански акции и подписки за и против мината. През 2017 г. Експертният съвет към РИОСВ даде отрицателна оценка на доклада по ОВОС и това спря реализацията на инвестиционните намерения на концесионера.През 2021 г. се стигна и до заповед на министъра на околната среда и водите за учредяване на санитарно-охранителна зона за питейно-битово водоснабдяване на Велинград, която попада в границите на концесията. През всички тези години във Велинград имаше мнения за и против мината, като надделяха гражданските акции, подписки и петиции против рудодобива. Същата позиция категорично заеха кметовете на общината и общинските съвети.
От Община Велинград информираха, че на 5 юли в деловодството им също е входирано инвестиционното намерение на „Ресурс 1“. Пресцентърът разпространи съобщение, в което се казва: „Позицията на община Велинград относно рудодобива остава непроменена. Усилията на кмета и неговия екип са в една единствена посока - недопускане на рудодобив на територията на община Велинград. Целите са насочени основно към привличане на инвеститори за балнеолечение и здравен туризъм чрез използване на природните дадености на района. Тези действия са последователна и устойчива политика и тя не подлежи на промяна. Община Велинград в лицето на кмета Костадин Коев апелира към всички политически партии, неправителствени и граждански сдружения, както и към всеки един гражданин за запазване на Велинград от рудодобива на волфрам.“
Няма място за изненада, че „Ресурс 1“ отваря нова процедура. Новото в предложението е, че е внесено от нов изпълнителен директор на фирмата - Юри Хаджиев, който е наследил на поста Димитър Налджиев. Следващата стъпка е, че по инвестиционното предложение ще трябва да се произнесе директорът на РИОСВ - Пазарджик. Тъй като изграждането на мина е свързано със сериозно въздействие върху околната среда, най-вероятното решение на директора на РИОСВ ще бъде, че трябва отново да бъде извървяна дългата и тежка процедура по ОВОС.
От 2009 г. насам хората във Велинград и общината, които активно работиха в подкрепа на каузата за запазване на екологично чист Велинград без рудодобив, получиха множество добре звучащи обещания от политици и управници, че волфрамова мина няма да има. Но не получиха единствената истинска гаранция - прекратяване на договора за концесия, което е в правомощията на българското правителство в лицето на Министерството на енергетиката. Днес, когато се връщаме в изходната точка, въпросите са много: кой и защо не си свърши работата, докъде стигна изграждането на санитарно-охранителната зона за питейна вода, защо щедрите обещания не се превърнаха в реалност? Темата ще продължим в следващия брой на „Темпо“.
Елена Баева

Този плакат от протеста пред РИОСВ - Пазарджик през 2017 г. ясно формулира целта, която и до днес не е постигната - независимо от гръмките обещания на политици и управници.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.42 %
PM 2.5 µg/m3 33.05
PM 10 µg/m3 35.23

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica