Велинград - online - Общинската болница е кауза, борбата не е свършила 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
Публикувано 2023-03-14 10:03:00 от Темпо

В последните години Велинград е постоянно в центъра на НЕпозитивните новини в медиите поне с 4 неща: Клептуза, боклуците, постоянните аварии по водопроводите и болницата!
Няма да повтарям сагата с бързото, припряно и най-вече незаконно уволнение на управителя на МБАЛ доктор Данчо Гурдев! Това само потвърди предишни съмнения,че всъщност се подготвя нещо друго! Защото доктор Гурдев на практика няма и година стаж като управител, стана такъв през м.май 2022г и то през главния вход- чрез конкурс и избор от същия Общински съвет, на база на бизнес план! А тогава КОВИД все още вилнееше! Нормално би било и кметът и Общинският съвет не само да не му пречат, но и да го подпомагат и насърчават в интерес на здравето на гражданите! Хайде сега да ви припомня какво говореха общинарите през м.юни 2022г, когато беше избран д-р Гурдев:

„Имам честта да познавам д-р Гурдев и съм убеден, че със своите хъс, енергия и отговорност към работата, заедно с подкрепата на Общината и колектива на МБАЛ- Велинград, можем да се справим с всяка една трудност. Вярвам, че това е пътят и знам, че направихме правилния избор...До д-р Гурдев всички застават заедно- и кмет, и общински съветници, за да покажат, че напълно подкрепят болницата, така както винаги са я подкрепяли!” Любомир Перчинков - председател на Общинския съвет! На същия общински съвет, който сега освободи същия д-р Гурдев!!
„Д-р Коев за сетен път изрази своята пълната подкрепа към лечебното заведение, тази на Общинска администрация и Общински съвет като апелира в бъдеще, делението на групи и общности да бъде забравено, с цел пълна защита на интересите на МБА”! Същият кмет, който сега обвини д-р Гурдев във всички смъртни грехове и който се опитва да дели и лекарите, и гражданите на „свои” и „чужди”!
„Днес сме тук, за да покажем, че стоим зад болницата и д-р Гурдев. Докторът ме спечели с това, че е безкомпромисен в идеите си за запазване на болницата като общинска. Сигурна съм, че справедливостта винаги възтържествува! Доказателство за това сте вие - персоналът на болницата, които сте тук, д-р Гурдев, който е тук, д-р Коев и ние“ Екатерина Каферинова (лека й пръст!), тогавашен зам.-председател на Общинския съвет.
А сега - двуличие и лицемерие! Уви! Очевидно общинарите въобще не са мислили за това, а за своите си интереси! Ние вече научихме, в т.ч. и от видеокадри за среднощни срещи на заинтересовани лица в стария съвет, точно в нощта преди сесията, на която д-р Гурдев беше освободен от поста!
Загадка остана и фактът, че общинарите за минути избраха нов управител, външен непознат човек,който даже не присъства на сесията? На въпроса: „Защо той не е тук, за да чуем неговата визия за нашата болница?”, кметът отговори: „В момента е на работа, ще дойде, когато бъде назначен”?! Каква психодиагноза може да се даде на такъв „отговор”? Д-р Гурдев е участвал в конкурс, готвил се е с месеци, защитавал е бизнес-план и чак тогава е бил избран от същия Общински съвет за управител! А сега, новият управител даже не е присъствал на сесията и щял да благоволи да дойде, когато бъде назначен виртуално?!
Гледах и подробните интервюта на Сашо Диков с д-р Гурдев! Аз не го познавам лично, но ми направи впечатление с неговото убедително, спокойно и аргументирано говорене! Очевидно този човек има и визията, и мисията за този пост, за тази болница, с която е свързан не само професионално, но и емоционално! А срещу него стояха някакви местни мушмороци, които мислят само за пари и власт, но не и за гражданите! Гледах и предаването по БТВ! Срещу спокойните и обосновани обяснения на д-р Гурдев стоеше една мрачна физиономия, едни скръстени ръце, които нервно потропваха върху бюрото! И една уста, която си говореше сама в стила на вица на Мирча Кришан за краставицата! Специален „анализ” заслужава и друг отговор на кмета по време на това предаване! Д-р Гурдев заяви и доказа, че има общински съветник, който заема ръководна позиция в частно лечебно заведение и е изискал „чувствителна информация” от общинската болница. На което кметът отговори, че има заместник-председател на Общинския съвет, който същевременно е и на трудов договор в общинската болница и това също е конфликт на интереси?! Пълен абсурд, както би заявил Румен Бахов! С чий интерес може да влезе в конфликт лице, заемащо длъжността зам.-председател на Общинския съвет, който работи в общинска болница? И как този случай може да се сравнява с другия, където общинският съветник работи, но в частно лечебно заведение, което не само е конкурентно на общинското, но се намира на един и същ адрес с него, на една територия? Нерде Ямбол, нерде Стамбул!
Този път обаче имаше силни протести! Показателен е фактът, че трима съветници от ГЕРБ напуснаха групата и вече са независими! Между тях е и една уважавана личност - Емил Моллов, директор на СУ „Васил Левски”! Този факт вече е присъда за някои! Особено впечатляващ беше протестът на 1 март пред общината! Доктор Гурдев не се криеше, а беше начело на протестиращите, отново с ясна позиция! Срещу него и протестиращите обаче стояха едни сфинксове, пак със скръстени ръце и мрачни физиономии, в стила на някои диктатори от миналото! Този път обаче областният управител Трендафил Величков реагира светкавично и отмени решението на общинарите! Не му е било много трудно, защото, както се казва в неговата заповед: „Решението страда от съществен порок, защото се явява прието при липса на мотиви. Това прави решението напълно незаконно”! Т.е. вопиюща общинска неграмотност! Да преведа заповедта на областния управител, защото някои неграмотници още не могат да разберат какво означава на практика това: 1. Решението на ОбщС-Велинград, с което д-р Гурдев беше освободен като управител на МБАЛ, както и назначаването на нов управител,е стопирано! 2. В момента законен управител на болницата е д-р Гурдев! 3. В срок от 14 дни Общинският съвет трябва да преразгледа решението си! Но ако вземе ново решение за освобождаване на д-р Гурдев, то трябва да бъде аргументирано! А какви аргументи могат да измислят неграмотници, след като по късни доби преди сесията мъдреха какво да съчинят? Предлагам им безплатно една идея! Като аргумент за уволнението на д-р Гурдев да посочат факта, че той има ...брадичка! И да впишат в неговата длъжностна характеристика, че той няма право да носи брадичка! Тъй де - не може управител на болница да носи брадичка!
Брадичката на д-р Гурдев срещу скръстените ръце на общинарите! Това не е сефте на нашите общинари! Областният управител е връщал и други техни решения! Лично аз помня как преди 5-6 години беше върнато решението за построяване на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев, поради липса на специална общинска наредба! Тази наредба уж беше създадена и уж внесена в ОбщС, и уж виси от 2019 г. на сайта на общината, но все още не е приета, което си е нарушение на Закона за нормативните актове! Близо 4 години нямам отговор на мое официално предложение до общината за изграждане на т.н. мемориал на славата на видни велинградчани, т.е. дали това предложение се приема или не и защо? Аз вече нарекох нашата община „черна дупка”! Но каква наредба да се иска от неграмотни общинари, които не могат да формулират законно свое решение за д-р Гурдев?
Отделно от всичко това, д-р Гурдев е завел граждански иск срещу незаконното си уволнение в Окръжен съд - Пазарджик! Няма съмнение, че съдът ще се произнесе в негова полза и ще го възстанови на работа! Но за това се иска време, защото ще има обжалване и пред ВКС. И ако остане същото управление, той едва ли ще поиска да остане! Лошото е, че всичко пак ще се плаща от нашия джоб, а не от частните джобове на кмета и кликата му! И това е, защото в закона липсва текст за предявяване на т.н. регресен (обратен) иск към виновно лице, което е и държавен служител, както е в случая!
Сигурен съм, че малцина общинари и лекари знаят кога и как е построена тази болница. Подробно съм го описал в статията „Болната болница“ („Темпо“, бр. 50/2021 г.), но ще припомня няколко факта. Моят баща Драгун Велчев беше последният кмет на с. Лъджене до 1948 г., когато то става квартал на новосъздадения Велинград. През 1947 г. започва изграждането на „Народна кооперативна болница” в с. Лъджене. Финансира се от средствата на общините в Пазарджишка околия. Председател на Околийското управление на народните кооперативни болници е Стоян Тенев, кмет на Пазарджик, а моят баща, като кмет на с. Лъджене, е негов заместникл (Това може да се провери и в книгата на известния ни съгражданин Никола Делиев „Календар на издирените записани имена, дати, събития и снимки за родния край Велинград” от 2014 г.).
През 1952 г. тази болница е дарена на общината. А всеки знае каква правна сила има волята на дарителя - не може да се променя предмета на дейност на болницата, както и нейния статут, т.е. общинска болница! Цялата околия е отделяла от хляба си в онези бедни следвоенни години, за да има болница във Велинград, а някакви алчни мушмороци, които не заковали и един пирон в тази болница, сега искат да я прилапат! И това става с престъпното съдействие от страна на няколко общински съветници, които уж са се клели да служат на гражданите, но вместо това са се превърнали в маши за чужди интереси!
Кметът се опита да ни успокои,че болницата си оставала и че нямало да се продава?! Но кой вече вярва на човек, който преди 8 години пак говореше захаросани приказки, че Велинград най-после ще има културен дом? А при неговото управление културният дом се спомина и на негово място ще има...частен строеж! Същият човек ни заглавичкваше 8 години, че Клептуза той ще направи така, че тя да стане най-красивия парк?! Но Клептуза също се се спомина, превърна се в клоака и ще бъде подарена на частник (пардон - отдадена на концесия!)! Същият човек през 2019 г. се кълнеше, че със смяната на директора на „ВКТВ“ вече няма да има чести оплаквания от водни аварии? Но авариите станаха още по-чести, ежедневни! И накрая - вече показах и доказах как през м. юни м.г. кметът се кълнеше, че дава пълна подкрепа на д-р Гурдев и на болницата, а сега ги предаде! Така че: кой вярва на приказките на кмета за болницата? Ето защо ние имаме обосновани предположения, че се готви друго бъдеще на болницата, такова като на Клептуза или на културния дом! А диагнозата за общинската управа е трагична! Така че борбата не е завършена! Трябва да застанем зад общинската болница и д-р Гурдев, защото това е нашата кауза!
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 82.91 %
PM 2.5 µg/m3 37.20
PM 10 µg/m3 39.65

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай