Велинград - online - Граждански протест поиска оставката на кмета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Граждански протест поиска оставката на кмета
Публикувано 2023-03-07 10:47:01 от Темпо

От едната страна д-р Данчо Гурдев, медици и граждани с плакати, от другата страна кметът Костадин Коев със заместник-кметове, съветници и служители от Общинска администрация. Така изглеждаше пространството пред общината в 14 часа на 1 март 2023 г. Поводът за гражданския протест бе предложеното от кмета и гласувано от Общинския съвет решение за освобождаване на д-р Гурдев като управител на общинската болница.

На скандиранията за оставка кметът Костадин Коев отговори, че не може „МБАЛ-Велинград“ да работи без финансови отчети и да се управлява без финансов контрольор (необходимо уточнение: за разлика от предходните години, в двата кметски мандата на К. Коев нито едно общинско дружество не е имало финансов контрольор - бел.ред.). Кметът многократно подчерта, че общинската болница не се продава. Той напомни на протестиращите медици, че те са излизали в защита и на предишни управители на болницата, срещу които се обявяват сега. Г-н Коев окачестви протеста като политически пиар, на което получи отговор „Гражданите са срещу вас!“. Кметът си тръгна заедно с придружаващите го, след като пожела на всички „Честита Баба Марта!“.
Д-р Данчо Гурдев заяви, че се гордее с прозрачността в управлението на болницата. Той каза, че е изпратил десетки уведомления до Общинския съвет за порочни схеми в „МБАЛ-Велинград“, както и сигнали в Прокуратурата срещу четирима бивши управители и бившия главен счетоводител на здравното заведение. Сигнализирал е и КПКОНПИ за конфликт на интереси за общинските съветници Тодор Ушев и Костадин Паунов при гласувания за общинската болница. Д-р Гурдев посочи, че е дал сигнал до кмета К. Коев за изтекли хиляди левова от дарителската сметка на болницата за изграждане на Ковид отделение и попита какви мерки са взети по този сигнал. С друг сигнал е информирал кмета на общината за цената на бариерата на входа на болницата: за бариерата са изплатени 62 000 лева по договор, сключен от предишен управител, а на запитване от д-р Гурдев фирма от Пазарджик е дала оферта за същото за 5000 лева. Какво предприеха кметът и Общинският съвет, настоятелно попита д-р Гурдев, признавайки, че е допуснал „огромна грешка“, като се е борил в защита на бившите управители д-р Жеко Чешмеджиев и д-р Иван Динев. Следващият му въпрос към кмета и съветниците беше каква отговорност са потърсили от д-р Динев, след като ги е уведомил, че на 26 февруари 2022 г. врид управителят си е издал заповед да му бъдат изплатени 10 000 лева от болницата като обезщетение, че през октомври 2021 г. е махнат от поста. Д-р Гурдев обвини кмета на Грашево Асен Мастев за отправени закани срещу него и семейството му. След сигнал до Районна прокуратура прокурор Асен Василев е постановил, че няма данни, че лицето ще изпълни заплахите, а това решение е обжалвано пред следващата инстанция. „Не съм отстранен заради това, което казва кметът Коев, а защото съм неудобен и преча на частния интерес.“, каза д-р Гурдев.
„Борим се не само за д-р Гурдев, а за истината и за нормална държава.“, заяви д-р Катя Пулева, според която страната ни има нужда от млади и способни хора, но често те са унищожавани по перфиден начин, както го прави и общината.
Надежда Ключкова каза пред протестиращите, че в памет на своята майка София Ключкова настоява за истината за дарителската сметка за изграждане на Ковид отделение в общинската болница. В сметката са събрани около 120 000 лева, но се оказва, че не повече от 23 000 лева от тях са използвани според волята на дарителите за Ковид отделение. Останалите около 80 000 лева са изхарчени незнайно за какво. Нека д-р Жеко Чешмеджиев да каже пред хората къде са отишли тези пари, призова Надежда Ключкова.
Кметът К. Коев опита да политизира протеста, но тук няма политика, събрали сме се граждани в името на общинското здравеопазване, каза д-р Чавдар Калъчев. Той нарече бившите управители дезертьори, защото са избягали в тежък за болницата момент и припомни множеството опити за обединение на общинската и частната болница през годините. Д-р Гурдев добави, че през декември 2022 г. са му обяснявали, че единственият шанс за общинската болница е да бъде приватизирана и че и за него „щяло да има нещо“. „Аз не се продавам! Болницата не се продава! Част от тези, които се продават, влязоха в общината!“, каза д-р Гурдев на финала на протеста.
А минути след като протестът приключи, дойде новината, че областният управител Тр. Величков е върнал за ново разглеждане като незаконосъобразно решението за смяната на управителя на „МБАЛ-Велинград“. Елена Баева
От редакцията: Готови сме да предоставим право на отговор на всички, чиито имена са посочени в статията.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.55 %
PM 2.5 µg/m3 29.03
PM 10 µg/m3 36.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води