Велинград - online - Жалко е, че виждаме всичко, но мълчим! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Жалко е, че виждаме всичко, но мълчим!
Публикувано 2023-01-31 09:38:01 от Темпо

Клептуза (код 35 в регистъра на РИОСВ) Категория: Защитена местност, документ на обявяване: Заповед №407/09.02.1966 г. Площ 420 хектара
Цели на обявяване: опазване на характерен ландшафт. Режим на дейности:
* Забранява се строеж на сгради и пътища извън местата, определени за тази цел с плана за благоустрояване на защитените местности.

* Забранява се повреждането по какъвто и да е начин на съществуващите държавни и обществени постройки. Кратко и ясно! Това е нашият парк-феномен! Наша гордост, минало и настояще. А дали ще има бъдеще зависи от всички нас!
И така: Клептуза става публична общинска собственост (ПОС) през 2008 г. 10 години прикриване на информация, заблуждения на велинградчани с някакви конкурси за визия. Упадък! Ремонт уж по европейски проект, пристройки към стария ресторант, бараките станаха заведения и къщи. В Общинския съвет се внасят в последния момент и се изтеглят точки за Клептуза - за имоти, петна, геодезически замервания. Клептуза се превърна в бунище, както писаха във вестници и сайтове. Освен патици, петли и кокошки, преградиха карстовия извор с каменна стена, прекараха ул. “Георги Дошкинов”, паркираха си колите за удобство до езерата, поставиха червени перденца върху мухлясалите стени на стария ресторант.
10 г. главният архитект на общината не обяви защитена местност. 10 г. кметовете на Велинград явно се страхуваха да отидат и да видят упадъка на символа на града, едно от чудесата на Чепинската котловина.
През 2008 г. областният управител предава на Велинград Клептуза със скица, в която няма парцели и строежи. През 2009 г. Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” започнахме с жалба до Районната прокуратура за безстопанственост на общината и допускане на строителство в защитена територия, за което отговорност носи кметът. Въпреки задълбоченото разследване от РУ - Велинград с доказани нарушения, прокурор Палавеев направи заключение, че няма нарушения на законите на Клептуза. Ако РП беше защитила гражданските интереси, ние нямаше да тичам по окръжна, апелативна и върховна прокуратура и до главния прокурор.
10 г. Общински съвет - Велинград вместо да защитава гражданските интереси по важни обществени проблеми - като защитена местност Клептуза и много други, свързани със зелената система - си позволяват договорки при гласувания в пълно противоречие с гражданските интереси. Нима общинските съветници не знаят какво става на Клептуза и че се допускат беззакония в ПОС? Това са недостойни политически постъпки против интересите на техните избиратели. И те ще ни дават съвети на общественото обсъждане!
На 13 септември 2012 г. се провежда извънредно заседание на Общинския съвет за одобряване на Зони за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Велинград, финансиран от ЕС. Втора зона с преобладаващи публични функции, с висока обществена значимост е зоната на Клептуза. Видно от протокола на Експертния съвет никой не се е замислил за Клептуза като защитена местност! А къде е Общинска администрация?
На 15 януари 2019 г. предстои обществено обсъждане. Предлагаме: в момента не е време за обсъждане на каквото и да е предложение за Клептуза! Кметът Коев да застане пред гражданите и честно и открито да каже истината за най-атрактивния парк на Велинград. Да се преснима и покаже в голям формат във фоайето на общината акт № 45 за ПОС от 2008 г., за да се убедят гражданите какво включва целият парк, а не само езерата. До акта да се постави комбинирана скица на УПИ VI “за парк” в кв. 393 - защитена територия Клептуза...
Жалко е това, че виждаме всичко, но мълчим. Че сме много разделени, че между нас сякаш има стени, че след демократичните промени сякаш забравихме, че в живота, обществото и политиката има правила, има закони и ако не ги спазваме, губим и като хора, и като общество.
Клептуза ни очаква! С план за управление на защитени територии и дейности в тях, определени в ЗЗТ: 1. Изграждане на туристическа инфраструктура. 2. Сигурност на посетителите. 3. Образователни и научни дейности.
Клептуза ни очаква! Имало го преди нашето раждане, ще го има и в далечното бъдеще, ако го съхраним като природен феномен, а не като квартал на Велинград до Анезица!
София Ключкова, статия „Клептуза: Истина. Обвинения. Предложения“, „Темпо“, 8 януари 2019 г.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.52 %
PM 2.5 µg/m3 29.17
PM 10 µg/m3 36.78

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай