Велинград - online - АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник
· ВК „Велинград волей“ отново спечели проект към ММС
Tuesday, May 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.05.2023
· Доброволци ще чистят Клептуза на 18 май
· Продажбата на „вилата на управителя“: въпросите са повече от отговорите
· На закрита среща съветниците се запознаха с врид управителя на болницата
· Празничен Гергьовден във Велинград
· Съветници настояват за приемане на наредбата за паметниците
· Опасно свлачище на пътя Дорково-Дъното
· КРИМИ ХРОНИКА 16.05.2023
· Димо Тонев: По пътя на успеха в спорта няма асансьор
· По стъпките на Алеко Константинов
· Малки обяви: 16.05.2023
· 200 години oсновно училище „Христо Ботев“ - Велинград
· С водосвет бе открит новият параклис „Св. Георги“
· Този уикенд Костандово празнува
· Изпълнена мисия и постигната мечта
· Победа за НПГГС „Христо Ботев“ в националния „Горски многобой“
· „Чепинец” взе трите точки в Паталеница
· ПК „Чепинец“ спечели девето място сред 32 клуба в Сандански

АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
Публикувано 2023-01-17 09:48:23 от Темпо

Много години брандът (логото) на Велинград беше... Клептуза! Но отдавна това е само спомен, а Клептуза се превърна в антиреклама на града, вследствие на последователната „антиполитика” на местната управа и то от години!
Толкова много се е писало по темата „Клептуза” (в т.ч. и от мен), че едва ли има някой, който да не е запознат с цялата сага, която още продължава! След като в началото на мандата си през 2015 г. кметът Коев каза, че предишните ръководства нищо не са направили за Клептуза,той обеща и се закле, че това вече няма да се повтори и че с ”работа, работа, работа” Клептуза ще светне!

След 7 години, „Клептуза” не само не светна, но се превърна в една от клоаките на града! И което е още по-лошо: обмисля се отдаването на това уникално езеро и парк на концесия, което е въпрос само на процедурни формалности. То не бяха наивни мултимедийни филмчета, не бяха ругатни по „бившите”, не беше чудо! И накрая... концесия!? Не помня през 2015 г. кметът да е обещавал нещо подобно!
И ако Клептуза все пак не обхваща целия град, то много по-големият проблем е този с питейната вода! Защото новият бранд на Велинград ежедневно се качва на сайта на водното дружество „ВКТВ“ и изглежда така: „Поради авария на разпределителен водопровод по ул.................... на ... от ... до отстраняване на аварията ще бъде спряно водоподаването по улици: ....................... Дружеството се извинява на засегнатите потребители.”
Страдалецът Бачо Киро е на път да се превърне в отрицателен герой във Велинград, тъй като най-честите аварии са именно по водопровода на едноименната улица! През лятото на 2022 г. почти постоянни бяха авариите по него и цялата наша махала оставаше за вода дълго време. При една такава авария отидох на място на улицата. Работеха 2-3 души, но не видях „ВКТВ“ да са отделили достатъчно хора, техника и материали за бързо отстраняване на аварията.
След това бяхме информирани, че там „изненадващо” вместо два, се е появил и трети водопровод?! През 2015 г. от ВиК-дружеството признаха, че в града са подменени само главните, но не и разпределителните водопроводи. Липсва и подземен кадастър (който е задължителен по закон!) , така че машините работят „на сляпо”. Смешно беше лично да гледам как през лятото на 2016 г. хора от енергото са опитваха да забият бетонен стълб на тротоара на ул. „Тошо Стайков”, до училището срещу Боров парк, но тъй като естествено нямат планове за комуникациите, те пробиха... водопровода и водата бликна като гейзер! Тогава пък дойдоха от „ВКТВ“, за да оправят тази авария. Така беше постоянно: оправянето на една авария по улицата, водеше до нова авария в друга част на улицата! Бил съм свидетел как по ул. „Гоце Делчев”, за да се смени тръба 1-2 метра, беше разкопана улицата на дължина около 50 метра! И това става през 21 век, когато има уреди, които могат да локализират повреди във всичко, в т.ч. и на водопроводи! А ние още си караме по метода на „пробите и грешките”!
Вместо да се прави нещо, през 2016 г. кметът бодро рапортува: „Извършените до момента дейности по реализацията на „водната стратегия“, както и бъдещите обезпечавания на финансирането за цялостната й реализация дават необходимите резултати... Това, което говорихме и поехме като ангажимент по време на изборите, започва постепенно да се вижда и усеща във всеки един дом във Велинград, а също така и от туристите, които летуват при нас.”
А през 2017 г., според кмета, всичко потече „по мед и масло”: „... извършените до момента и предстоящи ремонти на водопреносната система на общината допълнително ще увеличат капацитета на водоподаването и дългогодишните проблеми, свързани с липса на вода, както и честите аварии, скоро ще останат само лош спомен от миналото”
И уж всичко било по мед и масло и се виждало от граждани и туристи, когато през 2019 г. кметът най-после „усети” и призна очевадното - че „проблемът с водоснабдяването е сериозен и вгорчава живота на местните от години. Като причина за задълбочаването на водния проблем във Велинград е остарялата мрежа, както и неадекватното и некомпетентно управление на местното ВиК”.
И честите аварии не само че не останаха лош спомен, а станаха още по-чести, ежедневни, хронични! Шефът на ВиК беше сменен и вината беше хвърлена върху него. Само че водното дружество не е частно, а общинско, т.е. негов принципал е Общинският съвет! А съгласно Закона за водите политиката в отрасъла водоснабдяване и канализация в общините се провежда от общинските съвети и кметовете на общини, а политиката, свързана с дейностите по експлоатация, изграждане, реконструкция и модернизация на водностопански системи и съоръжения - общинска собственост, се осъществява от кмета на общината!
Та от кого и на кого се жалва кметът?! Не ВиК,а общината е отговорна за тези безобразия!
Дълго време и по ул. „Гоце Делчев” ставаха постоянно аварии във водоснабдяването. Преди години се намериха пари и се постави нов водопровод, за което благодарих на кмета. Друг е въпросът как сега изглежда като цяло улицата, но това е друг проблем за града. И нещо друго: улицата беше разбита от техниката, с която се строиха хотелите край тази улица! Защо общината не задължи съответните собственици на тези хотели да възстановят улицата, както е в други градове,в които това е предвидено в съответни общински наредби? Защо не стана така по ул. „Тошо Стайков”, коята беше разбивана от ремонтите заради прекарване на минерална вода за едни хотели? Единственият, който направи това, е собственикът на хотел „Уникат”! А другите? А из града?
Постоянна дъвка на общината е, че това са стари водопроводи, които отдавна не са ремонтирани?! Бравос! Откриване на топлата вода! Да, етернитови са, защото такава беше технологията през онези години, вие какво искате, от злато ли да бяха правени?! Хората в общината са млади и не помнят времето от 60-те, когато онова общинско ръководство успя за кратко време да прекара по улиците водопроводи и канализационни тръби! С много труд и без европари. А настоящето ръководство, вместо да плаче 7 години за нереализиран воден цикъл, защо не го направи? И да не би в водопроводът във Велинград да е уникален , а в страната да е имало друг тип водопроводи? Може би виадукти от римско време ? Но как другите градове и села си решиха водните проблеми, а ние само се жалваме, че водопроводите ни били остарели?!
Преди 15 г. бях принуден да си подменя бойлера преди смяната на водопровода на ул. „Гоце Делчев”. Само след месец той вече беше развален и пробит. Извиках майстор и заедно с него източихме бойлера и свалихме долния му капак! От него буквално изтече... кал! Да, кал, а не просто мръсна вода! И естествено, че купих нов бойлер! Два нови бойлера за месец! И сигурно не бях и не съм само аз! Кой е виновен за това, за тази кал във водата, която пием?
Има и друго. Прогнозирането на водоснабдителните системи трябва да се извършва съгласно Закона за водите и особено на НАРЕДБА № 2 от 22 март 2005 г. и други нормативни актове. През последните трийсетина години настъпиха значителни изменения в населението, в неговия бит, бяха построени много и то големи нови хотели. Някой пресмятал ли е още при издаване на разрешителното за строеж как ще се отрази един нов хотел на водоползването, на канализационната мрежа и т.н.? Много се съмнявам, че това е правено, след като общината все е „изненадана” от водните проблеми!
Един добър стопанин би трябвало още към 2000-та година да направи следното:
- да състави списък на тези важни водопроводи,на които експлотационният срок изтича. Така, както се прави с всички дълготрайни материални активи в предприятията (машини и съоръжения, сгради) и затова при тях задължително се провежда: текущ, периодичен и основен ремонт!
- да се приеме програма за ремонта на тези водопроводи в по-дълъг срок;
- да се осигури финансиране от собствения бюджет, от държавата и от евросредства;
- да се изготви план за смяната на водопроводите като се изходи от тяхното местоположение, взаимовръзка и степен на влияние на водозахранването;
- да се изготви подробен план на водопроводната и канализационна мрежа в града,в т.ч. и електронен такъв, каквито са в онези страни, които ние наричаме „бели”; Ако това беше извършено преди много години, когато и цените бяха други, убеден съм, че досега важните водопроводи щяха да бъдат подменени, както в много градове и села! Вместо това общината предпочита все да вика неволята?!
В последните години съм посетил много български СПА-курорти. Навсякъде имат нови водопроводи и канализация и много добри улици не само с настилка, но и с тротоари. Така е в Хисаря, Банкя, Вършец и къде ли не. На Павел баня са предоставени 25 милиона лева (!!!) от плана за възстановяване за пълен воден цикъл! От много красиви чешми и колонади в тези градове тече минерална вода и няма проблем за никой бързо да пие или да си налее някое шише или туба!
А ние се тупаме в гърдите, че сме СПА столицата на Балканите! Но улиците и водопроводите ни са цяло безобразие!
АКВА-безобразис!
Иван Велчев

Ремонт на водопровода по ул” Бачо Киро”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.44 %
PM 2.5 µg/m3 28.37
PM 10 µg/m3 30.63

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води