Велинград - online - НФ „Култура“ ще финансира проекти на местни читалища 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

НФ „Култура“ ще финансира проекти на местни читалища
Публикувано 2022-08-16 09:49:30 от Темпо

На 8 август 2022 г. Управителният съвет на Националния фонд „Култура“ прие резултатите по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Ето кои местни читалища и институции са спечелили финансиране за предложените от тях проекти.

ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ – Велинград ще получи от НФ „Култура“ 14 935 лева за осъществуване на проекта „Пазим миналото, за да има бъдеще“, който е посветен на предстоящи юбилей - 70 години Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“. Програмата предвижда използването на нови форми и пространства за изява, флашмоб събития, концерти в нови арт пространства, популяризиране на фолклора и привличане на нови публики чрез социални мрежи и медии. Изпълнението на проекта ще допринесе за осъществяване на приемственост, активен творчески репетиционен и концертен процес през целия сезон, обновяване и обогатяване на репертоара, възможност за нови изяви и публики.
НЧ „Васил Левски-1904“ получава сумата от 25 572 лева за създаване на постановката „Свъртачката“ - произведение на основата на традиционни фолклорни образци от района на Малешевска планина и Огражден. За целта ще бъдат използвани традиционни песни и танци, които са се изпълнявали на големите селищни празници. Първата част на произведението ще е моминска. Във втората част ще се пресъздаде мъжкият стил на танцуване, а третата ще бъде смесена, като цялата постановка е с традиционна музика и костюми. Проектът предвижда създаването на изцяло нов продукт и събитие във фолклорен стил, за което се демонстрира добро познаване и амбиция за проучване на нови материали. За изпълнението ще бъдат привлечени любители в детска и юношеска възраст, които ще вземат участие в цялостната реализация на музикално-танцова постановка базирана на образци от Пиринската фолклорна област. Ще се обогати творческата дейност и репертоар на любителския състав, ще се привлекат млади изпълнители, оценяват експертите от НФ „Култура“.
„Подобряване на творческата среда в групите за любителско творчество в НЧ „Методий Драгинов-1936“ и откликване на културните потребности на местната общност“ – това е проектът на читалището в Драгиново, финансиран с 14 986 лева. По време на ковид кризата дейността на читалището в Драгиново беше силно засегната. Ситуацията демотивира участниците и доведе до отлив в съставите. Идеята на проекта е възстановяване и стимулиране дейността на групите за любителско творчество. Проектът ще популяризира читалищните форми, ще се подобрят материално-техническите възможности, ще се създаде концерт-спектакъл, който ще обогати културния живот в общността.
Ракитовското читалище ОНЧ „Будилник-1898“ печели 14 330 лева, за да постави на сцена театралната пиеса „Женитба“ от Н.В. Гогол. От фонда мотивират подкрепата на проекта с факта, че пиесата дава чудесна възможност за разгърване на творческия потенциал на една театрална трупа. Галерията от причудливи образи и персонажи, както и многобройните комични, стигащи до абсурдност ситуации са сред основните ценности на тази безсмъртна творба, която повече от век не слиза от репертоара на световния театър. Избраното заглавие, опитният екип, привличането на участници от маргинализирани групи, конкретният план на реализация, заложените участия във фестивали на любителското изкуство предопределят принос към формирането на публики и културното развитие в региона.
Финансиране печели и Младежката музикална формация -духов оркестър с диригент Велислав Стоянов към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс във Велинград. Проектът, за който са отпуснати 15 000 лева, обхваща работата с младите музиканти, творчес ки ателиета, майсторски класове, творчески лагер, създаване и аранжиране на музика, специално за състава и отбелязване на петата годишнина на формацията с голям концерт. Включва ежемесечна работа с преподаватели, родители и общественост, видео заснемане, реклама и популяризиране дейността на формацията. Ще бъдат ангажирани и деца от школите на ЦПЛР-ОДК и училища.
Сдружение „Мадорее Център за Вътрешно Израстване“ – Дорково получава 14 500 лева за проекта „Танци под Небето”, който има за цел да разгърне творческия потенциал на любителите в танцовото и сценично изкуство чрез реализацията на танцови и сценични работилници, семинари и игри в рамките на 3 дни.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 68.12 %
PM 2.5 µg/m3 30.54
PM 10 µg/m3 34.09

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica