Велинград - online - 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
Публикувано 2022-08-02 09:46:11 от Темпо

„Проникновения“ е заглавието на юбилейния сборник, издаден от Литературен клуб „Никола Вапцаров“ към НЧ „Отец Паисий-1893“. Поводът е 70-годишнината на клуба, която бе отбелязана на 8 юли 2022 г.
Рецензент на сборника е Александър Кочев - председател на Литературния клуб, работата по редактирането и предпечата на тестовете е свършила Лидия Кочева, а художник на корицата е Бранко Манушев. Сборникът „Проникновения“ е отпечатан във велинградската печатница „Бостон“, а финансова подкрепа са осигурили кметът на Община Велинград Костадин Коев, общинският съветник Пламен Мавров и НЧ „Отец Паисий-1893“.

70-годишният юбилей на Литературния клуб „Н. Вапцаров“ е повод за трите поздравителни адреса, публикувани в началото на сборника: от председателя на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, кмета Костадин Коев и председателя на НЧ „Отец Паисий-1893“ д-р Силвена Байракова.
Във „Време и отражения“ Александър Кочев разказва накратко важни факти от историята на Литературния клуб, верен на максимата, че без история няма настояще, няма и бъдеще. Той отбелязва, че „Проникновения“ е единадесетият сборник на клуба, като включва в списъка и „Алманах 165“ - издание на Съюза на народните читалища във връзка със 165-та годишнина на Общонародното читалищно дело, в който са включени и произведения на автори от Литературен клуб „Н. Вапцаров“. Де факто последният сборник на нашия клуб е излезлият от печат през 2013 г. „Присъствие“.
В сборника „Проникновения“ по азбучен ред са подредени творби на 31 съвременни поети и писатели от Велинград, Ракитово, Драгиново и региона. Специално място е отредено на патрона на читалището Паисий Хилендарски - по повод 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История славянобългарская“ е включена малка част от книгата, която има основополагащо значение на нашия род и родина.
Всеки от авторите сам е написал по няколко изречения за своята биография и творчество и това е ценна информация за хората, които през годините и с днешна дата чертаят литературното пространство във Велинград. Макар и съвсем накратко, ще отбележим присъствието в сборника на всички 30 творци:
Честта да открие сборника са пада на поезията на Анна Маргова - медицински фелдшер по професия и поет по призвание, която дава такъв съвет към себе си:
Хвани мига! Изпий го! Да не мине
като светкавица и луд порой!
В живота не надничай през огради -
родена си - живей го! Той е твой!
Следват стиховета на Ангел Пачалов - един от доайените на Литературния клуб, член на СБП, който ни напусна броени дни преди излизането на сборника. Последните му стихове чертаят дълъг път - от Орфеевите гори, през Пирина и чак до Америка.
Младата поетеса Анна Лазарова, която вече има куп спечелени награди и творби, включени в над 10 антологии в България, Португалия, Германия и Турция, участва с 4 стихотворения в „Проникновения“.
Представител на младата генерация е и Атина Бушнакова, автор на две стихосбирки - „Упоена от любов“ и „На ръба“.
Александър Делсизов от Драгиново участва с откъс от книгата си „Изгубени мечти“, в която през своя поглед разказва какво се е случило след 1989 г. в родния му край.
Със стихове се представя Айлин Аврен, носителка на съпътстваща награда от Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ и от конкурс на вестник „Стършел“, автор на стихосбирката „Окови“.
Виолета Златарева пише стихове, рисува и илюстрира творбите си и е избрала да участва в сборника с разказа „Колелото на живота“. Младата авторка издаде през 2021 г. първия си сборник разкази „Академия за китове“.
Адвокат Галина Станчева се включва със свои стихове, показателни за спечелените през годините награди от различни конкурси.
Доктор Димитър Станчев продължава успешната традиция на много лекари-поети, които съчетават медицината с изкуството на словото.
10-годишната Екатерина Байракова е най-младият участник в сборника, автор на разказа „Морето“.
Елка Кепчелева, библиотекар в читалището в Драгиново, продължава темите от първата си книга „Между два свята“, но включва и стихотворението „По време на пандемия“, което носи надежда:
Остава ни надеждица една,
че българите сме кораво племе
и болен, може би ще издържа...,
за да дочакам здраво време.
Дългогодишният член на Литературния клуб Катя Славова, автор на поетичната книга „Слънце в шепи“, също търси съвременни теми:
Санираха ме -
отвътре и отвън.
Стана ми тясно.
Слънцето с мъка
стига до мен.
Катя Ташева споделя, че наред със стиховете обича да разказва истории. И участва в сборника с разказа „Аурелио“, водена от убеждението, че „историята на всеки човек е вълнуващ разказ“.
Журналистът и телевизионен водещ Костадин Филипов вече е автор на две книги, както и на разпознаваеми текстове за песни. Току-що завършил сборника си с новели „Ангела и Джема“, К. Филипов избира да представи в „Проникновения“ 4 стихотворения, посветени на любовта.
Със свои стихове за любовта, за природата, за уроците на живота участва и поетесата Лалка Петрова.
Доайенът на Литературния клуб е д-р Любен Атанасов, автор на 5 самостоятелни книги с лирика, сатира, епиграми и басни, член на Съюза на независимите български писатели. В „Проникновения“ той се включва със стихове за родната Синя вода, за Орфей, за Родината:
Такава Родина, поете, аз нямам -
трохи, милостиня от чужди да проси.
Да, гладна и болна, и дрипава, боса,
но горда и дръзка, и с име голямо.
Свои стихове публикува и Мария Табакова, която припомня основаването на литературния кръг „Свободна мисъл“ през 2004 г. във Велинград.
Младият белетрист Мехмед Атипов от Драгиново, автор на сборника с разкази „Невидим живот“, участник в литературен блог, основател и сценарист на самодейната театрална трупа „Драгиновски реализъм“ и председател на НЧ „М. Драгинов“, участва в юбилейната книга с разказа „Арманите“.
„Песента на Драстьо“ е разказът, с който се представя краеведът и летописец на Драгиново Милен Налбантов, член на Съюза на независимите български писатели.
С два разказа в сборника участва Милена Римпева - „Човекът и пеперудата“ и посветения на нейния баща Ангел Римпев „На татко“.
Михаил Алексиев, автор на 7 книги, свързани с историята на Велинград и ръководител на екипа, създал уникалната Енциклопедия Чепино, участва в сборника с разказа „Гостилница на улица Пазарна“.
Невена Андонова-Кармел от Ракитово пише поезия - нейната стихосбирка „Полет към тебе“ печели награди, пише и проза - романа „Любена от вятъра“. В „Проникновения“ читателят ще прочете четири стихотворения, обединени от вечната тема за любовта.
Сред най-младите членове на клуба е 14-годишната Парисиана Николова, която пише стихове и приказки.
Петя Допчева, която завършва образованието си в университета в Кембридж, пише на български и на английски. Макар и далече от родния Велинград, тя се включва в юбилейния сборник със свои стихове.
Петя Палигорова, която се определя като „горд и дългогодишен член на литературен кръг „Свбодна мисъл“, посвещава стихове на своите баба и дядо, на дъжда и любовната самота.
Влюбената в сцената и в книгата Севда Кадинова е подбрала за сборника свои стихове от първата й стихосбирка „Малък принце, върни се на земята!“ и от подготвената за печат книга „Небесни магистрали“.
Сийка Бучкова живее и работи в София, но литературният клуб е една от нейните връзки с Велинград. А стиховете й в „Проникновения“ сигурно ще създадат и нови връзки с читатели.
Авторката на стихосбирката „Песъчинки от деня или борови шишарки за вечеря“ Снежана Денева представя 3 свои стихотворения и 10 изстрадани истини за щастието като тази: „Търпелива съм. Дори на ръба на ината“.
Стойна Стоянова, основател на литературния кръг „Свободна мисъл“, автор на стихосбирката „Всичко е миг“, споделя в стиховете си спомени, болки и истини:
Така ще си умра - от откровеност.
Не вярвах на заблуди, на лъжа.
И всеки срещнат беше част от мене,
дордето все към себе си вървя.
Четири свои стихотворения в „Проникновения“ представя Христина Димова - поетесата от Ракитово, която има най-много награди за текстове на песни от музикални фестивали, а две от песните й са публикувани в учебници по музика.
Творбите на Цветана Стоянова, автор на книгата „Откровения“, са финал на юбилейния сборник, който завършва с нейното стихотворение „Пътеката вярна“:
Трудното е нагоре.
Пътеката вярна
все търсим ли, търсим...
Това е литературата - труден път нагоре, но и вярна пътека за хората, посветили се на словото. Нека още дълги години да ги събира Литературният клуб „Никола Вапцаров“ и във Велинград да има общество от поети, писатели и читатели.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.18 %
PM 2.5 µg/m3 30.61
PM 10 µg/m3 39.64

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай