Велинград - online - Заедно за по-чисто и зелено бъдеще 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

Заедно за по-чисто и зелено бъдеще
Публикувано 2022-06-28 10:02:43 от Темпо

Проектът Y.E.S.-G.R.E.E.N. на СУ „Васил Левски“ разглежда един от най-важните общоевропейски въпроси, свързани с развитието на екологичното мислене на бъдещите поколения предприемачи от Европа. Проектът засяга нуждите и ползите от трансформацията на икономиката на ЕС в „зелена“, което предвижда единна политика на страните за опазване на околната среда и природата, както и развитието на нови умения у младежите, необходими за „зелени“ работни места и предприемачество.

Постигането на тази глобална цел се осигурява чрез изпълнението на сложни задачи, предвидени в проекта, а именно запознаване с екологичните проблеми на участващите страни, както и тяхната политика за решаването на тези проблеми; формиране на набор от ключови умения, необходими за успешната професионална ориентация и социална адаптация на младите хора в 21 век, също така и срещи с представители на зеления бизнес и неправителствени организации.
По време на първата мобилност по проекта Y.E.S. – G.R.E.E.N. (Млади предприемачи в училище – елате да изучаваме и изследваме околната среда и природата) в рамките на европейската програма Еразъм+, ученици от петте страни - България, Италия, Литва, Словакия и Чехия бяха посрещнати от Солдинската гимназия в Нарва, Естония.
По време на срещата участниците демонстрираха резултати от изследванията си на темата „Устойчиво производство и потребление“ в техните страни. Като резултат от предварителни проучвания учениците представиха презентации за истории на успешни предприемачи, които работят в сферата на преработката на различни видове отпадъци.
Смесени международни отбори проявиха своята креативност в съвместно създаване на „Зелени приказки“ на екологични теми, засягащи проблемите на цялата планета. За успешната работа по проекта допринесе интересна културна програма на срещата. Учениците посетиха исторически забележителности на град Нарва, усетиха студения северен вятър на брега на Балтийско море и се любуваха на предновогодишната украса на Стария град в центъра на Талин – столицата на Естония. Всеки следващ ден от съвместната работа допринасяше за по-силното сплотяване на учениците, нови преживявания и емоции.
В град Тисовец, Словакия, се проведе втората среща с ученици от СУ „Васил Левски“ и партньори по проекта „Y.E.S. – G.R.E.E.N.” - България, Естония, Литва, Чехия и Италия. На тръгване от България ние осезаемо чувствахме приближаването на идващата пролет, но планините на Словакия, недалече от град Тисовец, ни посрещнаха със сняг. Сред заснежената гора имаше не много голяма скиорска хижа, която изглеждаше самотна и студена с надпис отпред „Chata Zbojska“. Но когато прекрачихме прага на тази хижа ни посрещна топлината на огъня от горящата камина, усмивките на гостоприемните домакини и двамата неразделни приятели – кучето Берта и котето Блеки. Впоследствие разбрахме, че тази къща се намира на територията на природен резерват „Муранска планина“ и през цялата седмица тази уютна вила беше на разположение на учениците – участници в проекта за зелено предприемачество „Y.E.S. – G.R.E.E.N.”. В тази прекрасна атмосфера и условия максимално доближени до красотата и величието на природата, оцветени от културното разнообразие на младежите от петте страни започна срещата на Словашка земя.
Конкретно тематиката на срещата в Словакия беше посветена на възобновяеми източници на енергия и перспективите за развитие на зелената енергетика. Домакините от Словакия не само успяха напълно да представят дадената тема по време на CLIL урока в училището, но и ни запознаха с резултатите от изследване на този проблем от всички страни-участници в срещата. Голям интерес предизвика посещението на междуучилищен детски център, където домакините от Словакия ни показаха, как решават проблема с опазването на изчезващите и защитените видове животни и птици в условията на дивата природа. Разнообразни познавателни екскурзии, богата културна програма, интересни семинари-работилници, вечери с народни песни и танци завинаги ще останат в съзнанието на участниците в проекта.
В края на месец март беше проведена третата среща по проекта , този път в Прага, красивата столица на Република Чехия. Променливото пролетно време не попречи на доброто настроение и домакини и гости с радост и ентусиазъм участваха в дейностите по проекта. Този път основната тема на дейностите по проекта беше замърсяването на големите градове и алтернативни начини за неговото намаляване и решаване на проблемите в дългосрочен план. Учениците демонстрираха задълбочени познания в областта на екологията и опазването на околната среда. Създадоха проекти на зелени градове на бъдещето, в които са решени всички екологични проблеми. Разбира се, отново не липсваха екскурзии, нови приятелства, вълнения и емоции – млада Европа се среща и обменя идеи, работи за своето бъдеще – по-чисто, по-зелено и сплотено.
Ето какви думи написа в знак на благодарност към организаторите и участниците в проекта Y.E.S. – G.R.E.E.N. Илияна Гошевилова: „Скъпи приятели, благодаря за незабравимите моменти, които макар и за кратко успяхме да създадем. Благодаря за това, че станахте част от моя живот, благодаря за сълзите, които изплаках от радост, че имах възможността да се запозная с вас. Знам, че този проект, тези шест дни са заели поне малка част от сърцето на всеки един от нас, и че никога няма да забравим това страхотно преживяване. Играхме, пътувахме, работихме в екип, общувахме един с друг, смяхме се, плакахме, но създадохме едно приятелство, което ще трае цял живот, макар и от хиляди километри. Обичам ви и много ще ми липсвате!“
Тези думи най-добре изразяват значението на проектите по програма Еразъм+ за формиране на европейското самосъзнание на съвременните млади хора – граждани на обединена Европа.
Цветина Райчева, учител по английски език в СУ “В. Левски“

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води