Велинград - online - Старото читалище - кауза, която събира хората и подкрепя културата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Старото читалище - кауза, която събира хората и подкрепя културата
Публикувано 2022-05-22 23:06:05 от Темпо

В навечерието на 24 май Старото читалище в Чепино се превърна в жив символ на онози стремеж на българина към духовност и родолюбие, който ни е запазил като нация през всички перипетии на времето. До преди година затворено и забравено, но днес изпълнено със самодейци и публика, спечелило отново доверие и подкрепа. Точно преди година членовете на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ отвориха вратите на Старото читалище за първия концерт, посветен на голямата благотворителна кауза за превръщането му отново в място за изкуство и култура. За една година, с личен труд и ентусиазъм, старата сграда си върна сцената, вече има електричество, основно е почистена и на втория концерт на 20 май 2022 г. посрещна своята публика в нов вид. Има още много работа, но вече е ясно, че няма обратен път назад и Старото читалище ще гледа само напред!

Вечерта на 20 май тон за празник даде Младежката музикална формация при ЦПЛР-ОДК, която с музика покани хората да влязат в Старото читалище. Стълбите, салонът, балконът все още са строителна площадка, но точно това донесе на публиката и спомените какво е било преди години, и мечтите какво ще стане с помощта на всички, закупили талони или дарили средства за продължаващия мащабен ремонт.
Телевизионният водещ Драгомир Драганов откри концерта, като подари своето участие в подкрепа на каузата за Старото читалище. Той прочете поздравителните адреси от вицепрезидента Илияна Йотова и националния омбудсман Диана Ковачева. „Темата за заключените врати на много български читалища е дълбока моя болка... Рано е за Реквием за българските читалища... И нека не позволяваме на никой да посяга на тях, воден от користни цели или защото е харесал сградите им за лична изгода. Защото това е част от нас, най-истинският код на българщината. Онова уютно и свято място, където се влиза със свалена шапка. И само може да коленичим. И то ще оцелее, за да ни има!“, написа г-жа Йотова. „Вие заслужавате не само похвала, но и дълбок поклон за смелостта, дръзновеността и родолюбието, за да върнете облика на една забележителна сграда паметник на културата, затворена поради недовършен ремонт повече от 30 години“, написа г-жа Ковачева.
Сред официалните гости на концерта бяха Маргарита Попова - вицепрезидент на България от 2012 до 2017 г., кметът Костадин Коев, директори на училища, колеги от читалища и много граждани, препълнили до краен предел читалищния салон.
На сцената блесна талантът на близо 200 участници на възраст от 5 до 80 години! Част от тях буквално до предишния ден носиха строителни материали, чистиха, подреждаха, рисуваха, украсяваха и т.н., за да бъде празникът още по-истински. А най-важният знак бе, че сцената на Старото читалище събра толкова много различни ансамбли и формации от целия Велинград, които танцуваха, пяха и свириха рамо до рамо. Редом до домакините от Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ с главен художествен ръководител Боян Байраков и Детския ансамбъл ансамбъл „Чепинче“ с ръководител Аделина Пещерска със свои изпълнения се включиха Представителният детско-юношески фолклорен ансамбъл за народни песни и танци „Здравче-венче“ с главен художествен ръководител Иван Иванов към НЧ „Васил Левски-1904“, Танцов клуб „Росица“ с ръководител Бойка Радивоева-Гончева, Танцов клуб „Елица“ с ръководител Зорица Иванова, Танцов клуб „Надежда“ с ръководители Надежда Камбурова и Аделина Пещерска. Те танцуваха в съпровод на музикантите, водени от Иван Пещерски и мъжката и женската певческа група към ансамбъл „Чепино“, които под диригентството на Ели Саздова разкриха великолепната акустика на читалищната зала. Цялостното озвучаване на концерта бе подарък от „Джи Мюзик“ ЕООД - Георги Юруков.
Част от големия спектакъл бе и първото представление на музикално-танцовата приказка „Добри сърца добро мислят и добро правят“ с участието на Детския ансамбъл „Чепино“ по хореография на Аделина Пещерска. Новата постановка е по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“
С благодарност към всички, подкрепили каузата „Старото читалище - отново място за изкуство и култура“, се обърна председателката на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ Мария Чорбаджиева. Тя поздрави и двамата тазгодишни абитуриенти, израстнали в ансамбъл „Чепино“ - Албена Юрукова и Васил Ангелов. Поздрав към всички участници в концерта и подкрепа за инициативата изрази и кметът Костадин Коев.
На финала Старото читалище бе огласено от химна „Върви, народе възродени“ - танцьори, музиканти и певци пяха от сцената, а публиката от залата. Какъв по-стойностен поклон пред делото на братята Кирил и Методий, чието име носи читалището в Чепино?! И какъв по-ясен знак, че „народността не пада там, гдето знанието живей“?!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.38 %
PM 2.5 µg/m3 31.62
PM 10 µg/m3 34.25

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica