Велинград - online - 100 години СУ „Васил Левски“: гордост и празник за цял Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 21
· Върху имоти в общините Белово и Велинград ще се строи язовир
· С най-голям брой нощувки Велинград спечели награда за „Дестинация на 2021 г.“
· Наемат техника за чистене на нерегламентирани сметища
· Продължава съдебният спор между общината и ОПОС за над половин милион лева
· Ротари клуб с дарение за общинската болница
· За четвърти път кметът на Костандово спаси щъркел
· Бенефис на Венелин Каленов - „златното момче на „Звънче“
· Важно е талантът да бъде открит навреме
· Ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ спачелиха национална викторинa
· Дорково се готви за фестивал
· Свилен Топчиев е новият почетен гражданин на Ракитово
· Малки обяви: 21.06.2022
· Старата градска песен отново събра изпълнители и фенове
· Отново с велинградско участие на маратона „Витоща 100“
· Петият офроуoд събор пак събра хиляди участници и гости
· „Чепинец“ повтори най-слабото си класиране, но се усети подобрение
· Кратка история на ДАП - Велинград
Thursday, June 16
· На 21 юни: 4 часа без ток във Велинград и Ракитово
Tuesday, June 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.06.2022
· Готови ли сме за още летни бури и наводнения?

100 години СУ „Васил Левски“: гордост и празник за цял Велинград
Публикувано 2022-05-17 10:43:54 от Темпо

„Към добро води нашият път и затова е безкраен“ - с тези думи завърши словото на директора Емил Моллов по случай 100-годишнината на Средно училище „Васил Левски“. Юбилей, който продължи цял месец - от 13 април до 13 май 2022 г. и се превърна в поредица от празници за целия Велинград. На езика на цифрите: за 100 години в СУ „Васил Левски“ са учили над 12 000 ученици. На езика на емоциите: за хиляди велинградчани това училище, което във времето е било Гимназията на нашия град, означава най-хубавите ученически години, най-добрите учители, най-скъпите спомени.

Вековният юбилей задължава и затова днешният екип на СУ „Васил Левски“ заложи на нов и различен формат на празника - с много събития както за учениците, така и за хората от града. Центърът на Велинград стана и център на празничните прояви: концерти с участието на детски градини, училища, читалища, народни певци, рок-изпълнители, театрална среща със спектакъла „Железният светилник“ на столичния театър „Българска армия“. Всеки от концертите бе подарък за публиката, като по този начин велинградчани наистина станаха съпричастни на празника под мотото „100 години Просвещение“.
Безспорно най-ценната придобивка за училището е новият STEM център „3-К“, който бе официално открит на 13 май. Лентата прерязаха заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, кметът Костадин Коев и директорът Емил Моллов. STEM центърът издига обучението в СУ „Васил Левски“ на високо европейско ниво, като предоставя на учениците най-съвременни технологии в областта на науката и изкуството. С този център създаденото през миналото столетие училище вече смело стъпи в новия век.
След откриването на „3-К“ празникът на 13 май продължи с шествие от сградата на СУ „Васил Левски“ до площад „Николай Гяуров“. По централния булевард „Съединение“ преминаха настоящи и бивши учители и ученици, водени от Духовия оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ към НЧ „Отец Паисий-1893“.
Тържеството започна с химните на България и на СУ „Васил Левски“ и със звън на училищната камбана, която бе изработена специално за вековния юбилей. Водещите г-жа Мария Чорбаджиева и г-жа Юлия Съртева започнаха разказа за 100 години на духовно израстване, помъдряване и вечна младост, който бе пресъздаден и от ученици, превъплътили се в образите на хората, създали първото средно училище в Чепинското корито. Учениците ни върнаха към датата 19 юни 1922 г., когато се ражда идеята, довела до създаването на училището с първи директор Димитър Димитров; към 24 юли 1938 г., когато с тържествен водосвет е поставен основният камък на сградата на Гимназията; към учебната 1939/40 г., когато училището става гимназия с пълен курс на обучение; към 1945 г., когато тогавашният директор Радослав Мутафчиев предлага училището да носи името на велик българин - Васил Левски; към 1981 г., когато училището се мести в настоящата си сграда.
Поздравите към юбилярите бяха много. Заместник-министър Мария Гайдарова връчи плакет от името на МОН с пожелание училището, пазейки традициите, да учи децата да се справят с предизвикателствата на високотехнологиното общество. Заместник-областният управител Петя Цанкова изтъкна, че СУ „Васил Левски“ е водещо училище не само в обищната, а и в областта и на национално ниво, за което са показателни резулатите от държавните изпити. Кметът Костадин Коев поднесе плакет на директора Емил Моллов, който вече 22 години ръководи училището с несекващ ентусиазъм. Г-н Коев благодари на училищния колектив за перфектната организация, иновативния дух и огромния труд във връзка с юбилея и пожела на зрелостниците от СУ „В. Левски“ успех на предстоящите матури и кандидат-студентски изпити. Началникът на РУО - Пазарджик Дора Дулчева се поклони пред труда на учителите и пожела „На многая лета!“. По повод 100-годишнината СУ „Васил Левски“ получи поздравителен адрес и плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента на България Румен Радев. Поздравителни адреси изпратиха и огромен брой учебни и културни заведения, институции и неправителствени организации от Велинград и страната.
Празничната програма бе с участието на бивши и настоящи възпитаници на СУ „Васил Левски“, на чийто талант сме се възхищавали през годините: певиците Христина Даскалова, Лета Бучкова и Калина Деспотска, шампионката по спортни танци Йоанна Сукиязова, танцьори от КСТ „Импулс“ и КСТ „Импулс Велинград 2002“, най-малките ученици с „Притури се планината“, Дафинка Карашлиева с тамбурджиите.
Най-емоционалният момент бе участието на бивши мажоретки, които специално за случая се бяха събрали (някои от тях дошли дори от чужбина), репетирали, ушили костюми и подготвили няколко танца за празничния концерт. През 1979 г. в тогавашната Политехническа гимназия „Васил Левски“ е създаден първият мажоретен състав в България а негов първи ръководител е учителят по физическо възпитание Любомир Гугалов, на когото бившите мажоретки с уважение са нарекли своя състав. Изпълненията им бяха посрещнати и изпратени от публиката с бурни аплодисменти и възхищение. Мажоретките дариха на училището изработените от тях костюми, за да насърчат създаването на училищен мажоретен състав, който да продължи традицията.
Подаръци за юбилея на своето училище направиха учениците от 10 „а“ клас с класен ръководител г-жа Анелия Пеева - книга с послание за следващите 100 години и от 7 „б“ клас с класен ръководител г-жа Мария Тодорова - дърворезба с лика на Васил Левски.
На финала на концерта директорът Емил Моллов покани на сцената всички учители от СУ „Васил Левски“. Със ставане на крака и аплодисменти публиката почете техния труд, професионализъм и всеотдайност - гаранцията, че пътят на доброто, по който СУ „Васил Левски“ върви вече 100 години, ще е безкраен.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.81 %
PM 2.5 µg/m3 29.63
PM 10 µg/m3 32.20

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води