Велинград - online - Общинският съвет е изправен пред ключови решения 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Общинският съвет е изправен пред ключови решения
Публикувано 2022-02-22 10:12:12 от Темпо

На сесията, която предстои да се проведе на 24 февруари 2022 година, Общински съвет - Велинград е изправен пред ключови решения. Дневният ред от 35 точки подсказва, че заседанието ще е сред най-важните за този местен парламент. Подсказва и още нещо: или предварително са постигнати договорки, които ще доведат до гласуване на спорни точки без спорове, или не е събрано нужното мнозинство и точките (някои за пореден път) в последния момент ще бъдат изтеглени от вносителите.

Ето кои са най-важните решения, засягащи обществени интереси:
КЛЕПТУЗА: ПОДГОТОВКА ЗА КОНЦЕСИЯ
В дневния ред са включени две точки, свързани с бъдеща концесия на Клептуза. Съветниците първо трябва да приемат План за действие за общинските концесии за периода 2022 - 2027 година, какъвто нашата община няма. Това е необходим етап, за да може да стартира нова концесионна процедура. Планът се вписва в Националния концесионен регистър.
Веднага след това Общинският съвет ще трябва да се произнесе по предложението за подготвителни действия за започване на процедура за определяне на концесионер на Клептуза. На този етап решението е само за стартиране на подготовка. Но в него ясно е записано, че концесията ще бъде за цялата територия от 22 556 кв.м. - публична общинска собственост, която е с отреждане „обществен селищен парк, градина“. Ако съветниците дадат съгласие, процедурата за отдаване на Клептуза на концесия ще бъде в ход. Големите въпросителни пред тази процедура са много, но ще откроим поне четири:
* Ще се допита ли общината до обществеността дали емблемата на Велинград - Клептуза да бъде отдадена на концесия за минимум 35 години?
* Ще бъде ли показан публично проектът за визия на Клептуза, обсъден на закрито за медиите заседание на Консултативния съвет по туризъм на 3 февруари 2022 година и по думите на кмета К. Коев вече одобрен от Експертния съвет по устройство на територията?
* Как общината като собственик ще защити статута на Клептуза като „защитена местност“? Това е изключително важен въпрос, свързан със спазването на поне два закона - Закон за концесиите и Закон за защитените територии. И двата закона имат редица изисквания, за да има концесия в защитена местност като Клептуза.
* Какви ще са гаранциите за прозрачност на всички етапи от концесионната процедура? Съмненията вече са факт и имат основания. Първо, защото нито кметът К. Коев, нито общинските съветници са заявили в предизборните си намерения да дават Клептуза на концесия. Второ, защото темата „концесия“ изобщо не беше предмет на организираното от общината през януари 2019 година обществено обсъждане за визия на Клептуза - напротив, тогава общината предложи да се търси заем или европейско финансиране за ремонта на сградите. Трето, защото общината твърде дълго бездейства и така доведе Клептуза до днешното окаяно състояние, заради което обществеността вече да е готова да приеме всякакво решение, включително концесия на построените от дедите ни езера и парк.
Гласуването на различните групи в Общинския съвет ще покаже и дали вече са в ход договорките за това кой да стане концесионер на Клептуза.
ИЗМЕНЕНИЯ В ОУП: СТРОИТЕЛСТВО В ПАРКА ПРИ „ПАНИЧКИТЕ“
За пореден път в дневния ред влиза точката за одобрение на измененията в Общия устройствен план (ОУП) на Велинград и Драгиново. Кметът К. Коев вече два път изтегля точката, в която „най-горещият картоф“ е свързан с парка при „Паничките“. Ако този път Общинският съвет разгледа и одобри измененията в ОУП, то открива пътя пътя за строителство на сгради в бившия парк, който е реституриран на собствениците (сред тях е и съветникът Александър Даскалов). През 2021 г. се състоя бурно обществено обсъждане, на което се чуха много „за“ и „против“ по темата. Към момента в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е депозирана подписка със 712 подписа на хора, които не са съгласни с бъдещото застояване. Изпратена е и жалба от граждани до МРРБ. От своя страна министерството е поискало, но до момента не е получило становище от кмета Костадин Коев. На сесията на 24 февруари всичко е в ръцете на съветниците.
ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА: КОНКУРС ЗА УПРАВИТЕЛ
За последен път конкурс за управител на общинската болница „МБАЛ-Велинград“ бе проведен в началото на 2015 година - в мандата на кмета Иван Лебанов и на тогавашния Общински съвет. 7 години по-късно, във втория мандат на кмета К. Коев и при настоящия Общински съвет, предстои обявяване на нов конкурс. Дотук се стигна след дълга серия от скандали, които сме проследявали на страниците на „Темпо“. Заслужава си тези скандали да бъдат внимателно анализирани от местните управници, за да не повторят в новия конкурс стари грешки и особено една от тях - винаги в конкурса политическите връзки да имат по-голяма тежест от професионализма на кандидатите. Този филм сме го гледали много пъти и в двете общински дружества „МБАЛ Велинград“ и „ВКТВ“, а резултатите се трупат на гърба на хората от общината. Дали сега сценарият ще е същият ще проличи още при избора на комисия, която да проведе конкурса.
Тези три точки не са единствените в дневния ред на 24 февруари, по които ще се правят предварителни договорки. Ще проработи ли изпитаната през години и мандати схема „Аз на тебе, ти на мене“? Предстои да видим, но още нещо е предварително ясно - тази схема никога не работи в интерес на Велинград и неговите граждани.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай