Велинград - online - Въпросът не е дали, а кога ще стане 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Въпросът не е дали, а кога ще стане
Публикувано 2022-02-22 10:09:27 от Темпо

Бурен вятър и няколко паднали дървета във Велинград - това е равносметката за 18 февруари 2022 г. Вятърът изкорени дърво в парка под „Двореца“, в непосредствена близост до булевард „Съединение“. Работници от общината няколко часа по-късно отстраниха падналото дърво. Дърво бе повалено от вятъра и в парка под „Бор“ на улица „Юндола, като то падна върху оградата и пред сградата на близката къща. От общината са анправили оглед, но не са започнали отстраняване на дървото и пострадалите са подали сигнал на тел. 112. На помощ са се отзовали пожарникари от местната служба, които са отразали падналото дърво и са осигурили нормален достъп на хората до къщата им.

Истински късмет е, че и в двата случая падналите дървета не са причинили жертви и по-големи щети. Това са оживени места, през които минават много хора, а в тези паркове често играят и деца. Подобен бе случаят и с паднало дърво до парка на „Финансовото“ преди няколко години. И тъй като не може вечно да се разчита на късмет, искаме да припомним на общината, която отговаря за състоянието на дърветата в парковете, част от статия на нашия съгражданин проф. д-р Иван Палигоров, която сме публикували в „Темпо“ през март 2020 г. под заглавие „Внимание: опасни дървета в паркове и градини във Велинград“:
„Като гражданин на град Велинград винаги съм подкрепял усилията на общината да поддържа чистотата, реда и красотата на парковете и градините, независимо от големите усилия и необходимостта от много средства. В Наредба № 1, раздел VI има ясни и строги правила за опазване на общинските озеленени площи. В раздела “Зелена система” на Община Велинград може да се намери и Регистър на зелените площи за широко обществено ползване от 2007 г., където може да се намери и броят на дърветата, разделени на иглолистни и широколистни и на храстите.
В кметствата в общината по регистъра има 667 дървета, а в парковете и градините в град Велинград – само около Двореца надхвърлят 530, повечето от които иглолистни. И ако те са предимно от бял и черен бор, то тяхното състояние следва да се наблюдава. Но за другите паркове, особено тези изградени с участието на обикновен смърч (Picea abies) (в градинката на центъра, в парк Клептуза, по булевардите, в някои училища и др.) следва да се изследват, защото специалистите много добре знаят: тези възрастни дървета като биология на вида са с плитка коренова система, а в стъблената си част много често страдат от гъбни болести, патогени и насекомни вредители, в някои случаи невидими отвън.
Тревогата, която е повод за тези редове, е забелязващото се вече повече от десетилетие видимо остаряване на дърветата в парковете на Велинград. Голямата част от парковете и градините са създадени в първата половина на миналия век и най-възрастните засадени тогава смърчови дървета сега са на възраст около и над 80 години. Съществува опасност някои от тези дървета да бъдат повалени от вятъра и да причинят материални щети, дано няма и човешки жертви. На някои от широколистните дървета има големи клони, които биха могли да се счупят от вятъра. Въпросът не е дали ще стане, а кога. Не бих искал да съм лош пророк, а да заостря вниманието на отговорните хора и на кмета на общината, защото това е реална опасност. Преди няколко години подобно нещо се получи по бул. “Съединение” между кв. Лъджене и кв. Чепино, където повалени от вятъра дървета нанесоха щети на околните къщи, на части от оградите, на осветлението.
Редно е Общината да възложи на специалисти да изследват дърветата, с особено внимание на тези от обикновен смърч, в парковете и градините, да се направи подробна оценка на тяхното здравословно състояние и особено за наличие на скрити повреди в стъблата (вътрешни наранявания предизвикани от гъбни болести или патогени, невидими гнилоти или хралупи). В зависимост от резултатите да се предложи програма за подмяна (отсичане на опасните и засаждане на тяхното място на млади, може и по-едро размерни, но неопасни дървета) в средносрочна перспектива. И всичко това подкрепено с решение на Общинския съвет в рамките цялостния паркоустройствен проект, със съответния ОВОС и т.н.
Мога да посоча за пример Столична община, която възложи инвентаризация и оценка от колеги от катедра Лесоустройство на Лесотехническия университет, София. Във Велинград има секция на Института по горите при БАН и доц. Ферезлиев би се отзовал, както и колегите от НПГГС „Христо Ботев“...
Вероятно ще има и други гледни точки, но за мен здравето и живота на гражданите е основна грижа и си позволявам да апелирам общината да предприеме необходимите действия.“ Експертизата на проф. д-р Иван Палигоров е всепризната. Кога Община Велинград ще се вслуша и ще последва съветите на специалист от неговия ранг? Или ще продължи практиката от последните години да се режат здрави дървета, за да се угоди на някого, а в паркове и градини ще стоят стари дървета, които са опасни за всички?
Темпо

Дърво падна „на косъм“ от къща на ул. „Юндола“. Снимки на стр. 1 и 2: фейсбук Антон Бояджиев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.88 %
PM 2.5 µg/m3 31.41
PM 10 µg/m3 33.93

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica