Велинград - online - Подготвят отдаване на Клептуза на концесия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Подготвят отдаване на Клептуза на концесия
Публикувано 2022-02-08 09:26:17 от Темпо

Клептуза ще бъде даден на концесия - това потвърди за „Темпо“ кметът на Община Велинград Костадин Коев на 4 февруари 2022 година.
Ден по-рано, на 3 февруари, в голямата зала на общината се проведе среща с участието на кмета и неговите заместници, общински съветници, членове на Консултативния съвет по туризъм и няколко граждани, включително Георги Велев, който има поредица съдебни спорове с общината за Клептуза.
На срещата арх. проф. Бойко Кадинов (в момента той е и заместник-министър на културата) е представил идеен проект за визия на Клептуза. Паралелно с това на участниците в срещата е раздадено и инвестиционно предложение от „Клептуза инвест“ ЕООД - софийско дружество с управител Даниел Илиев Илиев, с което се заявява интерес за бъдеща концесия с предмет строителство и услуги на парк Клептуза.
Срещата на 3 февруари бе закрита за медии, вестник „Темпо“ не беше нито известен, нито поканен на нея. Затова на следващия ден потърсихме информация „от извора“ - от кмета Костадин Коев и от заместник-кмета Атанас Палигоров, който е председател на Консултативния съвет по туризъм.
Кметът Костадин Коев заяви, че предстои отдаването на концесия и че няма друг начин, ако искаме Клептуза да стане. Решението е взето с оглед тежкото финансово състояние на общината, което не позволява Клептуза да се обнови със собствени средства. Зам.-кметът Атанас Палигоров допълни, че през 2022 г. общината ще трябва да върне около 6 милиона лева задължения към държавата и че са търсили, но не са намерили целево и/или европейско финансиране за Клептуза. Според кмета К. Коев общината има други приоритети и те са свързани с ремонти на амортизираната подземна инфраструктура и осигуряване на вода за града. Клептуза е трудно място за инвестиции заради многото незаконно строителство, но сега вече част от тежестите са отстранени, за да дойде инвеститор с интерес към концесия, каза г-н Коев. Той уточни, че на базата на проведеното през януари 2019 г. обществено обсъждане за Клептуза е възложил задание на арх. Бойко Кадинов за изработване на идеен проект за визия на Клептуза. Този идеен проект е готов, той запазва духа на Клептуза и вече е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията, каза кметът. На въпрос, че общественото обсъждане през 2019 г. бе на идеен проект, предложен от общината и че тогава не е обсъждано отдаване на Клептуза на концесия, кметът отговори, че са нужни много пари и няма алтернатива на концесията, при която нищо не се продава и няма да има нищо потайно и подмолно.
Попитахме кмета и за повече информация за дружеството „Клептуза инвест“ ЕООД, което вече е внесло свое инвестиционно предложение, като е посочило за правно основание чл. 55 от Закона за концесиите: „Възлагането на концесия се инициира служебно от концедента или по предложение на възлагащ орган, на възложител или на икономически оператор.“ Самото предложение, внесено в общината на 13 декември 2021 г., в голяма степен се припокрива с представения на 3 февруари 2022 г. идеен проект. Г-н Коев отговори, че това е само едно от инвестиционните предложения, нека да дойдат и други.
На въпрос кога велинградската общественост ще може да се запознае с новия идеен проект за Клептуза, кметът Костадин Коев каза, че на по-късен етап проектът ще бъде представен публично.
Нужни са и още стъпки, за да може общината да стартира процедурата за концесия на Клептуза, като първата от тях е Общинският съвет да приеме План за действие на общинските концесии. Въпреки че има действащи концесии, нашата община няма такъв план, а той трябва да бъде публикуван и в Националния концесионен регистър. По темата „концесия на Клептуза“ крайното решение ще бъде взето от Общинския съвет.
Но наред с процедурните правила, в случая важно е да се чуе какво мислят велинградчани. До момента общинското ръководство не е обявявало официално намерението си за отдаване на Клептуза на концесия. Редно е при взимане на решения с висок обществен интерес управляващите да изслушат широк кръг от мнения. Затова отваряме страниците на „Темпо“ за дискусия дали бъдещето на Клептуза в следващите 35 години е концесия. Очакваме общината да покаже публично новия идеен проект, за да може велинградчани да обсъдят и него.
Сега, когато се навършват 90 години, откакто чепинчани по собствена идея, със собствен труд и средства са изградили първото езеро и сгради на Клептуза, ние като техни наследници имаме отговорната задача за бъдещето на това единствено по рода си място, дало толкова много на Велинград.
Елено Баева

Това са две снимки от представения на 3 февруари идеен проект за Клептуза на АА „Братя Кадинови“, които са ни предоставени от общината. Край горното езеро проектът предвижда кафе-сладкарница „Казино“, музей „Родопи“ и ресторант, като се запазва оригиналният облик на сградите, а акцентът е водна стена. В долното езеро е предложена плуваща понтонна сцена с екран и места за зрители. В двете езера е предвиден по един фонтан тип „гейзер“.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica