Велинград - online - Съветници искат да се обяви конкурс за управител на общинската болница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Съветници искат да се обяви конкурс за управител на общинската болница
Публикувано 2022-02-08 09:23:55 от Темпо

Временно изпълняващият дръжността управител на общинската болница „МБАЛ-Велинград“ д-р Атанас Ташев бе изслушан от Общинския съвет на 3 февруари 2022 г. Повод бе внесеният от него на 24 януари доклад за състоянието на лечебното заведение, с който са били запознати постоянните комисии към местния парламент. Ресорната комисия по здравеопазване е взела решение да бъде организирано изслушване, тъй като в доклада си д-р Ташев не бил заявил желание документът да бъде обсъден на сесия.

Дни преди 3 февруари д-р Ташев изпрати своя позиция до медиите, в който написа: „Получих официална покана изслушването ми да се проведе на 03 февруари 2022г. на затворена среща, а не на сесия на ОС. Бих искал да споделя с Вас, че намирам това най-малкото за нередно. Аз ще отида на срещата с една цел. За да заявя на присъстващите, че подобни въпроси, които са от изключителна важност за всички граждани на Велинград, не би следвало да се провеждат на закрити срещи.“
Изслушването се състоя в присъствието на медици и персонал от болницата, граждани и медии. Не присъстваха всички общински съветници, като без свои представители бяха групите на ДПС, БСП и ВМРО-БНД. В залата бе и кметът Костадин Коев, но не взе никакво отношение в хода на дискусията.
Председателят на Общинския съвет Любомир Перчинков откри срещата, като подчерта, че изслушването не е обявено като закрито. Той обърна внимание на факта, че докладът на д-р Ташев няма изходящ номер от „МБАЛ-Велинград“. Председателят на комисията по здравеопазване Емил Моллов също акцентира, че не е ставало въпрос за закрито изслушване и че в момента болницата с процедурни хватки се държи под напрежение, подклаждано от различни сайтове и медии.
Д-р Ташев представи основни моменти от доклада за завареното от него състояние на болницата. Той посочи, че в щатното разписание има 252 щата, като 194 от тях са заети. При щат от 65 лекари в момента са назначени 42, при щат от 61 медицински сестри работят 62 - тоест липсват по около 30 лекари и сестри, поради което се работи изключително трудно. В същото време при щат от 95 бройки за друг персонал са назначени 89 човека, което според д-р Ташев е „множко“.
Врид управителят посочи, че в момента ковид отделението е пълно и то се поддържа, но за сметка на това другите отделения са оголени и в тях има общо около 20 пациенти. През 2021 г. приходите на общинската болница са били 8 471 289 лева и те са двойни в сравнение с времето, когато той е бил управител. Причината за ръста са допълнителните средства за лечение на ковид. Сумата от над 8 милиона за 12 месеца е била достатъчна да се изплатят всички дългове на болницата, а през 2021 г. тя е получила и 26 000 лева за стари неразплатени задължения.
Фонд „Работна заплата“ възлиза на 519 573 лева и според д-р Ташев е „малко завишен“. Той сподели, че има фишове за работни заплати на лекари за над 6000 лева.
Задълженията на болницата са общо 1 235 000 лева, каза д-р Ташев. Той изрази опасения по отношение на водените съдебни дела с НЗОК, които ако бъдат загубени, болницата ще понесе щети за над половин милион лева. Врид управителят изрази и недоумение как така „МБАЛ-Велинград“ е закупила апаратура за 30 000 лева за Медицински център „Велинград 2017“, който е отделно търговско дружество.
Д-р Атанас Ташев предложи Общинският съвет да вземе няколко решения: да създаде комисия, която да разгледа щатното разписание и да изготви доклад; да бъде извършен независим финансов одит; МЦ „Велинград 2017“ да мине на подчинение на „МБАЛ-Велинград“ и общината да помогне финансово на болницата.
Емил Моллов заяви, че след доклада на д-р Ташев не вижда подводни камъни по отношение състоянието на общинската болница, която през последните 5 години е на печалба, а всички други решения са в правомощията на управителя. Г-н Моллов подкрепи предложението за обединение на „МБАЛ-Велинград“ и МЦ „Велинград 2017“.
Екатерина Каферинова каза, че не съжалява за изслушването на д-р Ташев, защото той сам е опровергал всичко, което се говори за лошото финансово състояние и за нарушения в общинската болница. Тя припомни, че д-р Ташев след своето управление е оставил болницата с над 1 700 000 лева дългове. Според нея лекарите, които работят в ковид отделението, са герои, всички тях търсят и затова е нормално да взимат високи заплати. Г-жа Каферинова попита защо, след като няма достатъчно лекари, д-р Ташев уволнява лекари или им предлага трудови договори със занижени заплати. За пореден път тя бе категорична, че няма да позволят общинската болница да бъде ликвидирана и че не е сега моментът да се мисли за обединяване на двете общински дружества „МБАЛ-Велинград“ и МЦ „Велинград 2017“. Изказването завърши с предложение Общинският съвет най-после да проведе конкурс за избор на управител на болницата, като в него най-важно условие е кандидатите да представят програма за запазване и бъдещо развитие на общинското здравно заведение.
В отговор д-р Ташев напомни, че през 2008 г. е поел болницата с над 2 милиона лева задължения и 15 лекари, а в края на управлението му лекарите са били 52.
В хода на разискванията съветници мнокократно попитаха защо и на какво основание д-р Ташев е уволнил д-р Жеко Чешмеджиев, който е търсен и уважаван специалист. Д-р Ташев отговори, че д-р Чешмеджиев не е уволнен, защото е в болнични и че има заповед за уволнение, но тя не е връчена по надлежния ред. Никой не ми е наредил да уволня д-р Чешмеджиев, това е моя преценка, каза врид управителят.
Радослав Димов поиска яснота кави са вземанията на болницата, защо се намаляват заплатите на лекари и защо е напуснала д-р Тончева, която е анестезиолог. Според д-р Ташев заплати не са намалявани, а д-р Тончева е напуснала, защото отива при дъщеря си в Германия.
Предишният врид управител на болницата д-р Иван Динев също присъства на изслушването. Той изтъкна, че в момента общинската болница работи благодарение на медиците и персонала, а не на управителя. Добрият мениджър не е началник, а организатор, подчерта той и допълни, че нито един управител не може да си разреши да остави болницата без анестезиолози, особено в настоящия момент на пандемия. Докога ще работим в напрежение, малко ли ни е петата вълна на ковид, попитаха лекари.
Александър Даскалов попита д-р Ташев дали се чувства желан от колектива и града, а д-р Ташев отговори, че колективът е раздвоен, но той има морално право, защото работи в болницата над 30 години и я е извел от крах. Рахим Енгяк се присъедини към предложението за обявяване на конкурс за управител с 5 годишна програма.
На финала на изслушването Емил Моллов съобщи, че вече е събрана подписка от нужния брой съветници за свикване на сесия, на която да бъде взето решение за обявяване на конкурс за титулярен управител на „МБАЛ-Велинград“.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.93 %
PM 2.5 µg/m3 31.47
PM 10 µg/m3 33.99

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай