Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: За карантините и още нещо… 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

ПРЯКА РЕЧ: За карантините и още нещо…
Публикувано 2022-02-08 09:13:51 от Темпо

Ден първи. Човекът усеща от сутринта, че се разболява. Появява се хрема и носът му ту тече, ту се запушва и с леко сълзене от очите. Гърлото започва да го дращи и да го боли при преглъщане, температурата се вдига малко над 37 градуса, мъчи го и главоболие, кихане и кашляне от време на време. Посещението при личния лекар е неизбежно, но в този ден той работи следобед и се налага да се изчака. Около 14:30 ч. пред кабинета вече има повече от 10 души, а човекът държи в ръката си листчето с №15. До прегледа минават почти 2 часа и през това време с маска на лицето и със запушен нос трудно се диша, не само заради заболяването…
Лекарят преглежда, предписва лекарства и препоръчва да се направи PCR тест за COVID-19, но това ще стане на следващия ден, защото такова изследване се прави само до 14:00 ч. Не се налага снимка на бял дроб, защото няма проблеми с дишането. Лечение – в домашна обстановка и успокоението, че няколко дни преди да се разболее, човекът си е направил кръвен тест за антитела, който е показал тяхното високо ниво и наличие на имунитет.
Ден втори. Симптомите са същите - хрема и температура, но трябва да се отиде до мястото, където се взема пробата за теста. Там също чакат хора по същата причина и опашката не намалява. От сутринта е започнал и приемът на предписаните лекарства – ремантадин, витамини С и D заедно с цинк и селен, капки за нос и течен аналгин, ако температурата започна да се повишава, а за облекчаване на болките в гърлото - таблетки за смучене нео ангин.
Ден трети. Проверка нa резултатa от PCR теста е положителен и показва наличие на зараза със SARS-Cov-2, т.е. поредният заразен с коронавируса, което не е никаква изненада, защото май другите заразни болести сякаш изчезнаха! Човекът попада в статистиката за броя на заболелите от COVID-19, които централните медии не пропускат да съобщят в новините си по няколко пъти на ден. Лечението вече дава резултати – хремата намалява, температурата пада под 37 градуса, болките в гърлото изчезват.
Ден четвърти. От РЗИ – Пазарджик се обаждат по телефона, за да съобщят, че човекът е вече в системата и неговата карантина започва от деня, в който е излязъл положителният резултат от теста, т.е. чак на третия ден от началото на заболяването! И човекът се пита защо така в първите два дни на болестта му, когато му е било най-зле, се налагаше да излиза навън и да ходи до личен лекар и да дава проби за тест, когато е бил в състояние да зарази други хора? А карантината му с продължителност от 10 дни започва едва на третия ден от заболяването, когато вече се усеща подобрение? Нещо в тази организация на карантиниране определено не е измислено по най-добрия и ефикасен начин! Освен това в карантина от 7 дни попадат и всички съжителстващи с болния здрави хора. Това ги кара, ако работят, да вземат болнични за 1 седмица и да си стоят вкъщи, където вероятността да се заразят е много по-голяма, отколкото ако ходят на работа. Като се добави и това, че хиляди здрави хора са принудително карантинирани и им се изплащат средства за временна нетрудоспособност. Става дума за милиони левове, които натоварват бюджета вече близо две години. Но едва ли тези, които са решили това, се вълнуват от тези големи разходи!
Ден пети. Човекът вече се чувства много добре и няма никакви оплаквания, но се пита защо са решили да има карантина само за болни от коронавирус, а за болните от други заразни болести карантини няма? Човекът не беше чул по телевизиите да се съобщава за карантинирани болни от грип, ангина или ринофарингит (хрема). Какво ли щеше да стане, ако всички болни от инфекциозни болести и техните близки трябваше да се карантинират?
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води