Велинград - online - На 100 години СУ „Васил Левски“ гледа към миналото и към бъдещето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

На 100 години СУ „Васил Левски“ гледа към миналото и към бъдещето
Публикувано 2022-02-01 09:33:53 от Темпо

В Средно училище „Васил Левски“ месец февруари винаги е под знака на Деня на патрона. На 18 февруари училището ще отбележи 149 години от обесването на Васил Левски с традиционните конкурси за литературни творби, изложба, радиопредаване, рецитал, щафета и крос, посветени на Апостола на българската свобода.

Паралелно с това в СУ „Васил Левски“ тече сериозна и отговорна подготовка за честване на вековния юбилей от създаването на учебното заведение, превърнало се в една от емблемите на Велинград. Директорът Емил Моллов с гордост съобщава, че за мото на юбилея са избрали „100 години Просвещение“. Още в първия ден на настоящата учебна година училището посрещна своите ученици с арка и камбана на Просвещението, както и със запазените училищни знамена от различни периоди.
Тържествените мероприятия, посветени на 100-годишнината на СУ „Васил Левски“, ще продължат цял месец - от 13 април до 13 май 2022 г. и ще бъдат под патронажа на кмета на общината Костадин Коев.
Първата седмица е посветена на спорта: от 13 до 16 април ще се проведат турнири по волейбол, баскетбол и футбол, в които са поканени да участват всички училища от общината. За победителите са подготвени юбилейни купи и медали. А за 16 април е планиран и туристически поход „100 години Просвещение“ до местността Гергевана над Велинград.
В училището и гимназията „Васил Левски“ през изминалите 100 години са учили изключително голям брой велинградчани. Затова юбилеят ще бъде максимално отворен към цялата велинградска общественост. С тази идея от 28 април до 10 май са предвидени събития, които при добро време ще се проведат на сцената на площада, за да стигнат до най-много хора. В програмата са включени 3 големи концерта, който ще са поздрав към юбилярите от детските градини, училищата и читалищата от общините Велинград и Ракитово. 5 май ще бъде Ден на фолклора и танцовото изкуство, в който ще участват клубовете за народни танци „Елица“ и „Росица“, които тренират в салона на СУ „В. Левски“, както и други такива клубове от града. Домакините ще поканят да се включи и известен народен певец. 9 май ще бъде Ден на поп и рок музиката, в който на сцената на площад „Н. Гяуров“ ще излязат рок групата на СУ „В. Левски“, певците от „Звънче“ и „Караоке“ и гост изпълнител. 10 май ще бъде Ден на театралното изкуство, в който учениците от СУ „В. Левски“ ще могат да видят театрална постановка в салона на НЧ „Отец Паисий-1893“. А 12 май ще бъде Ден на талантите на СУ „Васил Левски“.
Важна дата е 30 април 2022 г. В съботния ден от 10.30 часа СУ „Васил Левски“ ще отвори врати за Ден на випуските. Това ще е ден за среща на настоящи и бивши учители и ученици, които ще могат да разгледат училищната сграда, да се върнат към спомените си и да споделят идеи за бъдещето на училището. Във Велинград съществува традицията за срещи на випуска, които обичайно са през май и юни, но този път може да се организират и на 30 април.
Денят на 100-годишния юбилей ще бъде 13 май, петък. Той ще започне с празничен Педагогически съвет с участието на учители, преподавали през годините в СУ „В. Левски“, за които са подготвени подаръци и коктейл. В 17 часа ще бъде официално открит новият STEM център „3-К“, като за церемонията вече са изпратени покани до много държавни институции. След това учениците и учителите ще направят празнично шествие по булевард „Съединение“, водено от знамената на училището и Духовия оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ към НЧ „Отец Паисий-1893“. Шествието ще е до площад „Н. Гяуров“, където от 18 часа ще започне празничният концерт „100 години Просвещение“.
На годишнината ще бъдат посветени още юбилейно издание на училищния вестник, както и книга, в която ще бъдат събрани интервюта с бивши учители. Тези интервюта в момента се записват от училищната телевизия и се излъчват в Ю-тюб канала на училището, но предстои да бъдат отпечатани и в книга - на хартия и в електронен вариант.
Сред най-значимите събития в рамките на вековния юбилей ще бъде откриването на STEM центъра „3-К“. Той вече е почти изцяло готов, след като СУ „Васил Левски“ спечели финансиране по националната програма за изграждане на училищна STEM среда (STEM - Science, Technology, Engineering, Math, най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика). С проектно финансиране от 300 000 лева плюс още 33 000 лева от училищния бюджет е изграден център на високо европейско ниво. Центърът е на първия етаж, като към него води коридор, изрисуван с елементи от български шевици. Традицията и съвременността се преплитат във всяка от рисунките на талантливия Светозар Янков, който е възпитаник на СУ „В. Левски“.
Училището е провело 3 обществени поръчки за строително-ремонтни дейности, оборудване и обзавеждане. А резултатът е повече от впечатляващ: учениците ще разполагат със зали за роботика и програмиране, за дебати и презентации, методическа стая, зала за деца със специални образователни потребности, училищната телевизия „Междучасие“. Ръководител на STEM центъра е Алиш Алишов, също възпитаник на училището, който е отличен програмист и води „Обучение за IT кариера“. Всяка от залите предлага възможност за среща с различни науки по най-модерен начин. Залата за роботика разполага с 3D принтер и 3D скенер, с роботи с различна сложност съобразно възрастта на учениците, с 22 нови лаптопа с 8-ядрени процесори, дори с видеонаблюдение с лицево разпознаване. Залата за деца със СОП позволява приобщаващо образование на 12 деца, които са на индивидуално обучение, като с нкои от тях ще работи и логопед. Бившата конферентна зала вече е зала за дебати и презентации, има и зала „Палитра и звука“ за музика и изобразително изкуство. С последна дума на техниката работят и в училищната телевизия, която е единествена по рода си във Велинград.
Директорът Емил Моллов не крие професионалното си удовлетворение, че СУ „Васил Левски“ е готово по достоен начин да посрещне своя вековен юбилей. Както сочи една от картините в STEM центъра - с поглед назад към миналото, но и с поглед напред към бъдещето.
Елена Баева


_MEDIANAME : mollov_televizor.tif   

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.41 %
PM 2.5 µg/m3 32.82
PM 10 µg/m3 35.60

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води