Велинград - online - Тракийското култoво място на Пашино бърдо стана обект с национално значение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 25
· СК „Атлас“ се готви за Държавното първенство по ски бягане
· Над 20 години пожароприложен спорт във Велинград
Tuesday, January 18
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.01.2022
· Без изненада: общината поднови договора за транспорта с позната фирма
· Броят на заразените с ковид расте стремглаво
· Култура под знака пандемия: да бъдеш или да не бъдеш
· Данъчната кампания стартира, ползваме 5% отстъпка до 30 април
· КРИМИ ХРОНИКА 19.01.2022
· Таксата за битови отпадъци в Сърница без увеличение
· Без тържества, но с подаръци за Бабинден
· 170 „бабинчета“ в община Ракитово
· Гледката е отблъскваща, а кой е виновен?
· Удължен е срокът по програма “Патронажна грижа+”
· Учени от Велинград и обекти от региона са включени в изследователски проект
· Малки обяви: 19.01.2022
· Сърдечен поздрав към екипа на oбщинската болница
· Флагман на литературния живот
· Атанас Пашев пое ФК „Чепинец“
· Доброволците спечелиха наградата на публиката
· Спортните успехи през 2021 година

Тракийското култoво място на Пашино бърдо стана обект с национално значение
Публикувано 2022-01-11 09:30:10 от Темпо

На 7 януари 2022 г. в Държавен вестник бе обнародвана заповед на Министерството на културата, с която се предоставя нов статут на Тракийската крепост в местността Пашино бърдо над Ракитово. Предложението е на министъра на културана и директора на НИНКН от 2020 г., като о него е дал становище и Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности.

Новото наименование на археологическа недвижима културна ценност е „Тракийско култово място и антично укрепление в местност Пашино бърдо“. Обектът е с категория „национално значение“.
Заповедта определя териториалния обхват и границите на недвижимата културна ценност. Тя е в землището на Ракитово и в обхвата на ДГС „Ракитово“. Според заповедта няма необходимост от охранителна зона поради отсъствието на данни за наличие на археологически структури, свързани с недвижимата културна ценност извън полигона, описващ границите й.
Територията на недвижимата културна ценност се определя за археологическо и геофизическо проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на архитектурно-археологически структури. Забраняват се всякакви строителни дейности с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана със защитата и/или експонирането на археологическите недвижими културни ценности, или за минимално необходимото бъдещо благоустрояване и осигуряване на достъп и обслужване на посетителите – подход към обекта, навеси, беседки, погледни площадки, пътеки и парапети, художествено и функционално осветление, експозиционни информационни табла, площадки за почивка. Работите, свързани със социализацията на недвижимата културна ценност, нарушаващи целостта на земния пласт, се извършват задължително под ръководството на археолог като спасителни археологически проучвания. Всички изброени дейности и инвестиционни инициативи за намеса в територията на недвижимата културна ценност се съгласуват с Министерството на културата, РДГ – Пазарджик и ТП ДГС „Ракитово“ и с РИОСВ – Пазарджик.
На територията на недвижима културна ценност се прилагат дейностите и мероприятията, предвидени в действащия ГСП от 2010 г. на ТП ДГС „Ракитово“. Забранява се залесяването на нова дървесна растителност. Работите, предвидени в ГСП, свързани с нарушаване на земния пласт, се извършват задължително в присъствието на археолог при стриктно спазване на неговите указания и на разпоредбата на чл. 160, ал. 2 от Закона за културното наследство. В такива случаи ТП ДГС „Ракитово“ предварително уведомява Регионалния исторически музей – Пазарджик и Историческия музей – Велинград. Забранява се бивакуване, къмпингуване, както и паленето на огън. Забранява се използването на териториите, включени в границите на недвижимата културна ценност, за депа за всякакъв вид отпадъци, изграждане на базови станции и ретранслатори на мобилни и ТВ оператори. Забранява се изграждането на ветрогенераторни и фотоволтаични паркове и площадки и др. Забранява се откриването на кариери за добив на подземни богатства.
Тракийската крепост и светилище от от V в. пр. Хр. се намира се на около 200 метра от поляната в местността Пашино бърдо. Ракитовци наричат местността “Пешин бърдо”, което ще рече “Първото бърдо”. Археологическите находки са известни като Скалата на Пашино бърдо. Местността се слави с поляните с най-дъхавия здравец в района и с красивата панорама към язовир Батак, рида Каркария, Алабак и Чепинската котловина. Пътят от Ракитово до Пашино бърдо се изминава пеша за около 4 часа. Има и път за кола през м. Блатца, около 15 км.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 46.53 %
PM 2.5 µg/m3 52.36
PM 10 µg/m3 121.07

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica