Велинград - online - 2021: между редовете на втората „извънредна“ година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник
· ВК „Велинград волей“ отново спечели проект към ММС
Tuesday, May 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.05.2023
· Доброволци ще чистят Клептуза на 18 май
· Продажбата на „вилата на управителя“: въпросите са повече от отговорите
· На закрита среща съветниците се запознаха с врид управителя на болницата
· Празничен Гергьовден във Велинград
· Съветници настояват за приемане на наредбата за паметниците
· Опасно свлачище на пътя Дорково-Дъното
· КРИМИ ХРОНИКА 16.05.2023
· Димо Тонев: По пътя на успеха в спорта няма асансьор
· По стъпките на Алеко Константинов
· Малки обяви: 16.05.2023
· 200 години oсновно училище „Христо Ботев“ - Велинград
· С водосвет бе открит новият параклис „Св. Георги“
· Този уикенд Костандово празнува
· Изпълнена мисия и постигната мечта
· Победа за НПГГС „Христо Ботев“ в националния „Горски многобой“
· „Чепинец” взе трите точки в Паталеница
· ПК „Чепинец“ спечели девето място сред 32 клуба в Сандански

2021: между редовете на втората „извънредна“ година
Публикувано 2022-01-04 09:47:34 от Темпо

2021 - още една, втора поред, „извънредна“ година. Нови 365 дни в „извънредна ситуация“, която промени реда на обичайния ни живот. Дни, месеци и сезони под знака на Ковид-19, в постоянни спорове за и против маски и ваксини, в чести срещи с болестта и/или смъртта на хора, които сме познавали и обичали. Година с извънредни избори, с извънредно поскъпване на живота, с извънредно образование, здравеопазване, култура... И докато извънредно лутахме между отчаянието и надеждата, животът ни отмери още една година. И пак дойде време за равносметка.

За Велинград 2021 г. започна извънредно: с незапомнено зимно наводнение на 12 януари. Парк „Вельова баня“ потъна под вода и заприлича на езерото „Клептуза“. Всъщност нищо „извънредно“ - видяхме последиците от съвсем обичайното, превърнало се в норма неизпълнение на задължения - непочистено речно корито, липсващи подпорни стени в критични участъци, управленско безразличие и безхаберие. През 2021 г. природата ни напомни своята сила и през ноември със серия осезаеми, но кратки земни трусове с епицентър около Велинград. „Извънредно“ съобщение, което си струва да премислим.
Извънредно през 2021 г. избирахме Народно събрание цели 3 пъти! Както в цялата държава, така и във Велинград политическата карта се пренареди. На изборите през април сред победителите в родния си град (извънредно!) се нареди Васил Божков, през юли и ноември бетонните позиции на ГЕРБ и ДПС в общината сериозно се разклатиха в полза на новите политически сили като „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“. Равносметката след 3 избора: за първи път от доста време в парламента няма нито един народен представител от Велинград. Дали е за добро или не - предстои да видим.
И докато на политическия фронт вреше и кипеше, на икономическия фронт туризмът в СПА столицата на България и на Балканите продължи (извънредно!) да бележи рекорди и да трупа награди. В ковид кризата Велинград запази позициите си на град на здравето - лековитите минерални извори за кой ли път вляха живот в местната икономика. Да, хотелиери и ресторантьори направиха няколко отлично организирани протеста, но на фона на сериозния спад в други курорти, на Велинград 2021 г. донесе изключително силен летен сезон, който спаси много бизнеси. Безспорно, трудностите бяха големи и мнозина не успяха да оцелеят в пандемичните условия.
Сред извънредните събития на 2021 най-парещи бяха тези за пожарите. Август се превърна в истински огнен ад: първо пламна гората над Анезица и то не един-два пъти, а дни наред. 13 август стана „черен петък“ за Кръстава, където изгоряха 6 къщи и без покрив над главите си останаха десетки хора. През септември огънят погълна две къщи в Биркова, а във Велинград взе човешка жертва във Велинград и унищожи поминъка на местни фермери. Огнената стихия пробуди инстинктите ни да посрещнем заедно бедата, да помогнем на съседа и на непознатия, да проявим човечност. Много хора отвориха сърцата си, дариха кой колкото може и получиха благодарност, която също бе от сърце. „Извънредно“?!
Извънредна тема на изминалата година стана чистотата. Десетките нерегламентирани сметища, спирането на разделно събиране на отпадъци, редица спорни практики за „почистване“ разбуниха общественото мнение. През февруари граждански организации, сдружения, клубове начело с „Байкария“ и „НИЛЕТ“ се обединиха в „Чист Велинград“ и поставиха проблема на дневен ред. Общината, макар и видимо неохотно, първоначално подкрепи инициативата, но по-късно опита да я сведе само до собствен пиар. С гражданска енергия бяха организирани много акции за почистване на сметища, реки, гори, паркове. Създадена бе карта на нерегламентирани сметища, за да може общината и „КМД“ да реагират своевременно. Диалогът между общината и „Чист Велинград“ трая само няколко месеца, от които гражданското общество извлече опит и поуки. И продължи да се грижи за чистотата не само на думи, а с много общополезни дела.
Още една извънредна ситуация беляза 2021 г. През декември, в разгара на четвъртата вълна от Ковид-19, 15 общински съветници смениха управителя на общинската болница „МБАЛ-Велинград“, избирайки на поста лекар от частната болница „Здраве“. За първи път (извънредно!) на 1 декември пред общината се събра голямо множество от лекари, медицински работници и граждани, което настоя за запазване на болницата като общинска. Чуха се реплики, че такива съветници не са ни нужни, чуха се и скандирания „Оставка!“. Много критики събра отсъствието на кмета Костадин Коев и липсата на ясна позиция от негова страна. Въпреки последвалото спиране и отмяна на решението, извънредната ситуация в общинската болница не е приключила и развръзката все още е неясна.
Обичайно обществените обсъждания във Велинград протичат проформа, максимум с 1-2 участници от страна на гражданите. Но обсъждането на измененията в Общия устройствен план стана „извънредно“. Голямата зала на общината се напълни с хора, дошли да защитават диаметрално противоположни позиции във връзка с бъдещето на парка при „Паничките“, в който измененията в ОУП ще позволят строителство. Аргументите за запазване на зелената система във Велинград се сблъскаха челно с аргументите за развитие на бизнеса и откриване на работни места и преспективи за младите. Темата е много гореща - толкова, че вече месеци наред не влиза за гласуване в местния парламент, а на сесията през ноември кметът лично изтегли точката, след като видя, че (засега?!) няма нужните гласове.
2021 година показа и колко много добри неща могат да се случат, когато излезеш извън познатия ред, когато напуснеш коловоза и сам тръгнеш да прокарваш път. Ярък пример са членовете на Офроуд клуба „Велинград 4х4“, като голяма част от тях участват и в доброволческото формирование към общината. Те бяха първите в спасителните акции при наводнението в парк „Вельова баня“, при пожарите над Анезица и в Кръстава, като помагаха и с труд, и със собствена техника. Издигнаха и развяха голям трибагреник на входа на Велинград, с което повдигнаха самочувствието ни на българи. Огромно обществено признание заслужават усилията на десетките доброволци, които се включиха в поредицата акции за почистване, организирани от „Чист Велинград“. Пример за доброволчество даде и инициативата на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ да спасяване на залата в Старото читалище в Чепино. Доброволци от „Байкария“ и „Алабак“ работиха за маркирането на пешеходни и вело маршрути в Чепинско. Доброволци предприеха опасно изкачване на купола на църквата в Чепино и ремонтираха наклонения кръст. Доброволци направиха голяма люлка във формата на сърце, с която се прочу Света Петка. Доброволци продължиха да помагат на теснолинейката, която вече е национално и международно разпознаваема туристическа атракция. Какво по-хубаво от факта, че е дълъг списъкът на хората, които със собствени идеи, време, труд и усилия през 2021 година променяха Велинград към добро?!
„Извънредната“ 2021 година си тръгва, за да даде път на 2022 година. Тя също започва в „извънредна ситуация“, пак под знака на коронавируса (сега във вариант омикрон) и на рекордна инфлация. На фона на старите и нови трудности нека да не губим надежда - извън редовете често са най-важните неща в живота.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.43 %
PM 2.5 µg/m3 28.39
PM 10 µg/m3 30.66

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай