Велинград - online - За първи път от години: Общината разполага с 90 нови социални жилища 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 25
· СК „Атлас“ се готви за Държавното първенство по ски бягане
· Над 20 години пожароприложен спорт във Велинград
Tuesday, January 18
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.01.2022
· Без изненада: общината поднови договора за транспорта с позната фирма
· Броят на заразените с ковид расте стремглаво
· Култура под знака пандемия: да бъдеш или да не бъдеш
· Данъчната кампания стартира, ползваме 5% отстъпка до 30 април
· КРИМИ ХРОНИКА 19.01.2022
· Таксата за битови отпадъци в Сърница без увеличение
· Без тържества, но с подаръци за Бабинден
· 170 „бабинчета“ в община Ракитово
· Гледката е отблъскваща, а кой е виновен?
· Удължен е срокът по програма “Патронажна грижа+”
· Учени от Велинград и обекти от региона са включени в изследователски проект
· Малки обяви: 19.01.2022
· Сърдечен поздрав към екипа на oбщинската болница
· Флагман на литературния живот
· Атанас Пашев пое ФК „Чепинец“
· Доброволците спечелиха наградата на публиката
· Спортните успехи през 2021 година

За първи път от години: Общината разполага с 90 нови социални жилища
Публикувано 2021-12-21 09:31:31 от Темпо

Община Велинград вече разполага с 90 социални жилища за 100 човека. В сградата, построена между „Детски играчки“ и Асфалтова база, са изградени 81 едностайни, 5 двустайни и 4 тристайни апартамент, като 4 от тях са пригодени за хора с увреждания. Жилищата осигуряват настаняване на 100 човека, които трябва да отговарят на определени критерии като крайно нуждаещи се.

Това е резлутатът от проекта „Изграждане на нови социални жилища“, който бе отчетен на заключителна пресконференция на 17 декември 2022 г. Проектът получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 4 010 784 лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, от които 3 409 166 лева от Европейския фонд за регионално развитие и 601 617 лева национално съфинансиране. Той е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Велинград от 2014 г., с който районът бе определен като зона за социално въздействие.
В заключителната пресконференция взеха участие кметът Костадин Коев и тримата му заместници Светла Томова, Исмаил Моллов и Атанас Палигоров, председателят на Общинския съвет Любомир Перчинков, председателят на Постоянната комисия по образование, здравеопазване и социална политика Емил Моллов, Кристина Ангелова от фирмата-изпълнител „Ай Пи Ел Строй“, представители на социални институции.
Като ръководител на проекта Радка Русева представи неговата основна цел: създаване на подходяща социална инфраструктура за настаняване на уязвими групи от населението. Целевите групи, към които е насочен проектът са: бездомни хора или живеещи в много лоши битови условия, които нямат собствено жилище и не притежават недвижима собственост; родители с деца с влошено здраве и многодетни родители; хора в риск от бедност. Г-жа Русева разказа за всички дейности по проекта, по който в края на 2021 г. ще бъде пуснато и искането за окончателно плащане.
Кметът Костадин Коев определи социалните жилища като важен проект, защото за първи път от години общината вече разполага със собствен и съвременен жилищен фонд. Той поздрави всички фирми, участвали в проекта и допринесли за неговото успешно реализиране.
На въпрос на „Темпо“ кога ще започне настаняването в социалните жилища кметът К. Коев отговори, че това ще стане след Нова година. Ще бъде създадена комисия, в която ще има и гражданска квота, която ще следи за точното изпълнение на приетите с наредба критерии за настаняване. Договорите за наем ще са със срок от 3 години, а цените са съобразени с възможностите на социално уязвимите групи.
Попитахме и дали има анализ как новата дейност ще се отрази на Общинското предприятие „СИП-ТИЦ“, което занапред ще отговаря и за социалните жилища. Заместник-кметът Атанас Палигоров изтъкна, че всички разходи по охраната на сградата и поддръжката на общите части ще бъдат поети от общината.
Г-н Никола Делиев припомни, че преди 1989 г. общината е имала 36 общински жилища. Тогава законът е давал възможност на наемателите да ги изкупят и това е станало. Той попита дали и в този случай има такава възможност или социалните жилища ще останат общински и след години. Кметът К. Коев отговори, че проектът има 3 години срок на устойчивост и е желателно жилищата да не се изкупуват, а да се ползват от нуждаещи се.
След пресконференцията се състоя и ритуалът по прерязване на лентата на новата сграда, в който участваха К. Коев, Св. Томова и Исм. Моллов. Водосвет отслужи отец Антон. А социалните жилища символично отвориха врати точно в навечерието на Коледа.
. Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 46.65 %
PM 2.5 µg/m3 52.43
PM 10 µg/m3 121.36

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води