Велинград - online - Граждански натиск и гласувания стопираха решения за зелени площи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Граждански натиск и гласувания стопираха решения за зелени площи
Публикувано 2021-11-30 09:27:28 от Темпо

Няколко решения, свързани със зелени площи и общински парцели, не събраха нужния брой гласове на съветници и не бяха приети на сесията на 25 ноември 2021 г. По време на заседанието граждани издигнаха плакати с искания за паркове вместо бетон и за спиране на далаверите.
Показателно бе гласуването по точката за парцела публична общинска собственост с площ 20 267 кв.м. между паметника на Вела Пеева и бившия туристически дом „Кисловодск“. По предложение на кмета К. Коев парцелът, който е отреден за парк, трябваше да се раздели на две части: голямата част от над 15 дка става парцел за строителство, а малка част от над 2 дка остава за паметника на Вела.
По точката не бе дадена никаква възможност за дебат нито между съветниците, нито с участие на гражданите, а се мина директно на гласуване. С 16 гласа „за“, 2 „въздържал се“ и 9 „против“ решението не бе прието, тъй като парцелът е публична общинска собстнесот и е нужно мнозинство от 20 гласа. Двама съветници пожелаха да обяснят своя отрицателен вот. Мустафа Еюпов от групата на ДПС, която гласува против, каза, че не може такова емблематично за Велинград място да се предлага за разпродаване. Пламен Мавров от БСДП изтъкна, че при такива точки с обществено значение трябва да се иска и мнението на гражданите.
Не събра нужните гласове и предложението за образуване на 4 петна за търговски обекти в района на кръговото кръстовище на жп гарата. Три от парцелите са с площ 72 квм., а един с площ 112 кв.м. Според проекта бъдещите застроителни петна са за сметка на част от улицата, но де факто те засягат зелени площи. „Спрете да обезличавате Велинград с павилиони и дървени колиби“, призова от името на гражданите Георги Пашов. Екатерина Каферинова заяви, че за нея като съветник са гласували над 1000 души, а в залата няколко човека създават интриги. „Няма да се поддадем, Велинград ще се развива, ще има бизнес, ще има къде да отидат хората!“, каза с видимо раздразнение от реакцията на залата съветничката.
„Никой не спира развитието на общината. Нужна е визия за града, а тези павилиони ще са кръпка на кръстовището. Трите петна са на тротоар и улица, а голямото петно е зелена площ с дървета“, опонира съветникът Пламен Мавров.
„Не сме против развитието, а против презастрояването и бетонирането“, бе мнението на Галина Станчева. Тя изтъкна, че търговски обекти на това възлово кръстовище ще са предпоставка за задръствания и ще скрият сградата на жп-гарата.
Предложението получи подкрепа от ГЕРБ, Глас за Велинград и ЗНС. Против гласуваха ДПС, БСДП и ВМРО, въздържаха се БСП и Р. Димов. С 15 „за“, 8 „против“ и 3 „въздържал се“ предложението не бе прието.
Не стигна до гласуване още едно предложение, свързано с общински парцели. То предвиждаше общината да изплати част от задълженията си към фирма „Делчев инженеринг“ с два имота: имот с площ 354 кв.м. до хотел „Алегра“ с оценка 26 500 лева и имот с площ 638 кв.м. до хотел „Камена“ с оценка 41 470 лева. Целият дълг на общината към фирмата е 138 546 лева, така че с тези два имота на обща стойност около 67 000 лева ще бъде погасена само част от него. Още при обсъждането на промени в Програмата за управление на общинската собственост Пламен Мавров предложи тези два имота да отпаднат. Кметът Костадин Коев обясни, че двата имота са под възбранаи могат да бъдат продадени от частен съдебен изпълнител, затова не вижда нищо нередно в предложението с тях да се погасят задължения към фирмата. От залата граждани попитаха защо общината е толкова задлъжнява и не плаща на фирмите. Пламен Мавров изтъкна, че и двата имота са на апетитни места и че реалните цени са около 150 евро за кв.м. в района на хотел „Алегра“, а общината оценява имота на 75 лева за кв.м. Зам.-кметът Светла Томова обясни, че възбраната на имотите е свързана с разноски, а по дълга към фирмата също текат лихви. Предложението за отпадане на двата имота от Програмата бе прието с 16 гласа „за“ и така за момента те остават общински.
В последния момент от дневния ред отпадна и точката за одобряване на Окончателен проект на изменение на Общ устройствен план на Велинград, Драгиново и землищата им. В момента, в който главният архитект Тодор Енев бе готов да започне разяснения по темата, кметът К. Коев обяви, че като вносител оттегля точката. Най-парливата тема в измененията на ОУП е свързана с разрешението за строителство във върнатия на собствениците парк на „Паничките“. Оттеглянето на точката дойде след като се видя, че липсват нужните гласове, за да бъдат приети измененията. При оттегляне от вносителя точката може да бъде внесена отново още на следващата сесия.
Кметът Костадин Коев обобщи, че е предложил на сесията решения с презумцията да влязат пари в общината, които да се ползват за изпълнение на Програмата за капиталови разходи. Той подчерта, че само така могат да се решават проблемите на хората и обвини съветниците, които гласуват против, че оставят хората без асфалт и вода. Според кмета съветниците гласуват против, за да не може той да реализира своите ангажименти пред избирателите, но ще направи всичко възможно да изпълни обещанията си към хората.
Дали стопирането на няколко решения за зелени площи и общинска собственост е временно или още на следващото заседание ще видим промяна в гласуването на общински съветници? Отговорът зависи и от гражданите на Велинград, които също като съветниците имат право на мнение от какво развитие има нужда нашият град.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води