Велинград - online - Втората година от втория кметски мандат: забавяне на темпото 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Втората година от втория кметски мандат: забавяне на темпото
Публикувано 2021-11-23 09:32:08 от Темпо

На 11 ноември се навършиха 2 години от втория мандат на кмета на Община Велинград Костадин Коев. Дали защото датата се падна в напрегнатата предизборна седмица, но остана неотбелязана - нито отчет, нито пресконференция, нито друга форма на диалог с жителите на общината. Две години са точно редата на мандата и дават ясна представа за темпото и посоката.

И втората година от този мандат на кмета К. Коев премина под знака на Ковид кризата. Точно преди година - през ноември 2020 г., започна голяма кампания за събиране на дарения за Ковид-отделение в общинската болница. Двигател на тази кампания беше г-жа София Ключкова, председател на Гражданската инициатива „Да поработим за Велинград“, която работи за тази кауза буквално до последния си дъх в Ковид-отделението на същата болница. Какво направи общината за решаване на проблема, който е един от най-големите в условията на продължаващите нови и нови вълни на пандемията? Ново Инфекциозно или Ковид отделение няма, чаканият асансьор за разделяне на потоците на болни и здрави пациенти още е в бъдеще време. През годината общината (Общинският съвет е принципал, но и мнението на кмета има значение!) направи рокади в управлението на двете здравни заведения, но няма планове за провеждане на конкурси за важните постове. За разлика от други общини (най-ярък пример е София), които сами проведоха активни кампании за ваксиниране, във Велинград това не се случи. Не се случи и в населените места от общината, където нуждата от ваксинационни пунктове на място е още по-голяма, за да не се разкарват хората до общинския център. Но инициативи в тази посока не видяхме.
През декември 2020 г. ясно се очерта политиката за спасение на общинския бюджет чрез вдигане на данъците. Последователно, но безотказно, по предложение на кмета К. Коев Общинският съвет повиши такса смет и почти всички други местни данъци и такси. В същото време през февруари бяха увеличени с 15% заплатите на кметовете, а заедно с тях и възнагражденията на съветниците, които останаха на най-високи възможни нива, независимо от финансовата криза в общината. Направен бе и жест към местния бизнес в условията на частичен локдаун - затворените обекти бяха освободени от общински наеми.
Първият месец на 2021 г. ще се запомни с голямото зимно наводнение на парк Вельова баня заради непочистеното и без изградени диги корито на река Луковица. Дали нещо се промени? В момента коритото на реката след Вельова баня е точно в същото състояние, което доведе до проблема през януари. А с есента и зимата идват нови дъждове и снегове.
През февруари под натиск на граждански сдружения, които се обединиха в „Чист Велинград“, бе отворена голямата тема за проблемите на чистотата във Велинград и населените места от общината. Първоначално диалогът с общината в лицето на кмета Костадин Коев бе активен, проведоха се поредица от инициативи за почистване на най-критичните нерегламентирани сметища, бяха дадени множество обещания за по-голям контрол от страна на общината към дейността на сметопочистващата фирма „КМД“ и нарушителите. Но постепенно диалогът между местната власт и „Чист Велинград“ се счупи, трудно граденото доверие бе загубено след поредица неспазени от общината обещания, несанкционирани нарушения и използване на темата за пиар. Проблемът с чистотата се задълбочи и след като от март Велинград остана без разделно събиране на отпадъци - повече от половин година по-късно и в тази сфера няма никаква положителна промяна. Проектът за закриване и рекултивация на старото сметище над Каменица боксува. Бави се реалният старт и на официално приключилият през август проект за изграждане на инсталации за сепариране и компостиране на отпадъци в местността „Благовото“.
През пролетта на 2021 г. многократни визити в селата от общината, най-вече в Биркова и Кръстава, направи тогавашният премиер Бойко Борисов. В джипа му неизменно пътуваше и кметът Костадин Коев, а двамата заедно повториха многократно, че новият път към Кръстава се прави за хората, а не за мината. Но до реални действия по отмяна на договора за концесия на волфрамовата мина не се стигна.
По същото време общината поиска нов заем от 3 милиона лева от държавата, за да погаси старите си задължения към хазната, а г-н Коев прогнозира, че в следващите два мандата няма да излезем от този омагьосан кръг. В същия омагьосан кръг на големи задължения и загуби останаха и трите общински дружества „МБАЛ-Велинград“, Медицински център „Велинград 2017“, „ВКТВ“, както и общинското предприятие „СИП-ТИЦ“.
Кризите - коронавирус и финансова, рефлектираха и върху традиционните Празници на културата, които бяха само 5 дни. С аргумент противоепидемични мерки общинското ръководство отмени голяма част от културния афиш през годината, докато в същото време се проведоха мащабни събития, чийто организатор не беше общината.
Август 2021 г. донесе огромни пожари в гората над Анезица във Велинград, изгоряха домовете на 7 семейства в село Кръстава, а месец по-късно без къщи останаха и хора в Биркова. Общината показа съпричастност и подаде ръка на пострадалите чрез дарителска кампания и осигуряване на парцели и планове за нови къщи.
През септември бе взето решение за разширение на синята зона за платено паркиране във Велинград, но по изпълнението на решението все още има много конфликтни точки. На фона на ремонти на водопроводи в кв. Каменица продължиха познатите проблеми с липсата на вода и постоянни аварии.
През октомври по предложение на кмета К. Коев местният парламент „затвори“ един дългогодишен проблем - парцелът и сградата на недовършения Културен дом получиха ново отреждане и занапред тяхното бъдеще ще се решава единствено от частния собственик „Карат-С“. Общината се отказа от идеята чрез замяна на имоти да си върне Културния дом.
А ако има знак за затлачените през годините проблеми на Велинград, за които местната власт начело с кмета все не намира вярно решение, то това е Клептуза. Една разходка на Клептуза днес буди носталгия, но и гняв заради изгубеното в управленска немощ време!
Още нещо симптоматично: през тази втора година от втория си мандат кметът Костадин Коев не даде нито една пресконференция (извън задължителните по европейски проекти), а приемната му за граждани и в момента е отменена заради коронавируса.
Остават още две години от втория кметски мандат, а примерите (включително от нашата община) показват, че те са най-голямото изпитание за хората във властта.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.88 %
PM 2.5 µg/m3 30.62
PM 10 µg/m3 39.64

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica