Велинград - online - СХР и общината в остър спор за разширението на синята зона 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

СХР и общината в остър спор за разширението на синята зона
Публикувано 2021-11-23 09:28:58 от Темпо

С писмо до Община Велинград Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ изрази позицията си по наскоро прието решение за разширение на синята зона за платено паркиране. На 16 ноември в малката зала на общината се проведе среща, в която участваха кметът Костадин Коев, председателят на Общински съвет – Велинград Любомир Перчинков и членове на комисията по транспорта, заместник-кметът Атанас Палигоров, председателят на СХР Златко Златанов и представители на местни хотели къщи за гости, директорът на ОП „СИП-ТИЦ“ Георги Минков.

Позицията на туристическия сектор изрази адвокат Галина Станчева. Тя напомни, че основната цел на въвеждането на синя зона, за която най-често се забравя, е екологична - в центровете на градовете да има по-малко движение на МПС и така да се ограничи замърсяването на въздуха. Преди да се разширява синята зона във Велинград, трябва да бъде осигурен качествен, удобен и екологичен обществен транспорт – както по градските, така и по извънградските автобусни линии. От СХР настояват за това, тъй като голяма част от работещите в бранша са принудени да се придвижват до работните си места с лични автомобили заради големите неуредици с градския транспорт. Тези хора трябва да има къде да паркират, но общината не осигурява нито градски автобуси, нито паркинги. Туристите във Велинград също нямат алтернатива освен личните си автомобили, защото не могат да разчитат на редовен градски и междуградски превоз. От общината отговориха, че през 2022 г. изтича договорът с „Чепино автотранспорт“ и ще бъде обявен конкурс за нов превозвач, но желаещи нямало, тъй като този вид транспорт бил на загуба. В същото време от много от хотелите настояха, че трябва да има обособени зони за безплатно паркиране за техния персонал.
От СХР обърнаха внимание на факта, че за приетото разширение на синята зона с включването в нея и на местата за паркиране пред хотели, не е потърсено тяхното мнение. По думите на зам.-кмета Палигоров такъв разговор е имало, но преди 2 години. Позицията на общината е, че там, където за паркинги на хотели се ползва публична общинска собственост, трябва да се плаща такса за синя зона. Общината е изпълнила всички искания на туристическия бранш, подчерта г-н Палигоров. Л. Перчинков представи предложението, направено от общинския съветник Радослав Димов по какви разценки да плащат хотелите за паркоместа.
Според СХР при разширението на синята зона е допусната дискриминация: според решението на съветниците пред едни хотели ще има платено паркиране, но пред други не. Същата неравнопоставеност има и при други туристически обекти: например общината слага зона пред своя Централен минерален плаж, но няма такава зона пред плажовете на ул. „Христо Смирненски“. Няма синя зона и пред някои заведения, където масово спират коли на клиенти. Без платени зони и по булевард „Съединение“, който е „най-големият безплатен паркинг“ във Велинград, но от КАТ не дават съгласуване за синя зона.
Поставен бе и проблемът с последните въведени противоепидемични мерки, които са довели до сериозен спад в работата на много хотели и заведенията към тях. Защо да плащаме целогодишно за места синя зона, след като в момента работим само от петък до неделя, попита Златко Златанов. Той изрази позицията на бранша, че точно в разгара на ковид кризата и при толкова тежка за всички година, не е най-удачното време общината да въвежда нови финансови тежести за туристическия бизнес. Срещу разширението на синята зона точно по този начин и в този момент се изказа и Ангел Манолов, който настоя и за нова организация на движението във Велинград. Кметът К. Коев увери, че в най-скоро време ще има нова схема за движение и много от проблемите ще бъдат решени. Цвета Андонова подчерта, че от създаването си през 2008 г. синята зона във Велинград е на загуба и сега се иска от хотелиерите да наливат средства в „каца без дъно“.
Срещата протече много бурно, с остра размяна на реплики не само по конкретната тема, но и по много други проблеми на града. И завърши със Соломоновското предложение на съветника Пламен Мавров: докато трае ковид пандемията и свързаните с нея мерки, да няма промени в регулацията на синята зона около хотелите. Предложението бе прието и от хотелиерите, и от общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай