Велинград - online - Общината отново загуби битка срещу незаконното строителство на Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 16
· Какво избра Велинград на изборите „2 в 1“
· В областта: ГЕРБ, ПП, ДПС
· В Ракитово: ДПС печели за парламент, Радев за президент
· В Сърница отново над 80% за ДПС
· Избори „2 в 1“ не родиха запомняща се кампания във Велинград
· Върховният съд отвори пътя към кметски избори в община Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 16.11.2021
· Стартира нова кампания за финансова подкрепа за отопление
· Започва разширение на Централните гробища
· Планират ремонт на 3 улици във Велинград
· Малки обяви: 16.11.2021
· Литературен конкурс
· Докога каруци ще се движат в нарушение?
· Периодичният печат в Чепинско - една слабо изследвана територия
· Започна Рождественският пост
· Христо Джонгалов – най-добър плувец в своята възраст
· „Чепинец“ изпусна победата в последната минута
· ТД „Юндола“ очаква по-добри времена
Tuesday, November 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.11.2021
· Ръст на пациентите с Ковид-19 във Велинград

Общината отново загуби битка срещу незаконното строителство на Клептуза
Публикувано 2021-10-26 23:41:32 от Темпо

Заповед на кмета Костадин Коев от 30 юни 2020 г., с която бе наредено да бъде премахнат ресторант „Езерото“ на Клептуза като незаконен строеж, бе отменена от Административен съд - Пазарджик.
Делото е образувано по жалба на Георги Велев, наемател на ресторанта, който твърди, че кметската заповед е издадена в противоречие с материалния закон и трябва да бъде отменена. От своя страна Община Велинград е представила пред съда становище, че заповедта на кмета е издадена във връзка с влязло в сила окончателно решение на Върховния административен съд от 5 май 2020 г.
С това решение ВАС е отменил Заповед № ДК – 10 – ЮЦР – 15/21.05.2018г. на началника на РДНСК – ЮЦР и обявявил нищожността на Акт за узаконяване № 45 от 16.10.2003 г. на Главния архитект на община Велинград за незаконен строеж „Ресторант „Езерото“ – Клептуза“, построен в парцел с отреждане за парк. Със Заповед от 31 юли 2020г. на Главния архитект на Община Велинград е отменено Удостоверение за въвеждане в експлоатация на обекта от 2003 г.
През месец май 2020 г. кметът на Община Велинград, с оглед решението на ВАС и разпореждането на Окръжна прокуратура Пазарджик, е назначил нарочна комисия от специалисти от общинска администрация, със задача да извърши оглед, проверка, техническо и правно изясняване на сграда на ресторанта. Комисията е формирала предложение незабавно да започне производство за премахване на незаконен строеж „Ресторант „Езерото“ – Клептуза“. На 15 юни 2020 г. работна група от Общинска администрация Велинград е извършила проверка на строежа и е констатирала, че недвижимият имот е в парцел отреден за парк, като със заповед № 988 от 04.11.1993г. на Министъра на околната среда е обявен за защитена местност Клептуза-Велинград. Комисията е констатирала, че „строежът е пета категория съгласно чл.137 ЗУТ и Наредба . 30.07.2003г. на МРРБ за номенклатурата на видовете строежи“. Прието е, че строежът е незаконен, осъществен без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж. На базата на тези констатации кметът на Община Велинград е издал заповед, като е постановил да се премахне незаконен строеж „Ресторант „Езерото“ – Клептуза“.
Аргументът, с който съдът отменя заповедта на кмета, е свързан с категорията на строежа. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, които са незаконни. Според съда и назначените експертизи строежът е не пета, а трета категория - „жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. м или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители.“ В този случай според ЗУТ мотивираната заповед за незаконния строеж се издава от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или упълномощено от него длъжностно лице. „Повече от очевидно е при това положение, че кметът на Община Велинград не разполага с материално правната компетентност да издава заповеди от категорията на процесната такава.“, пише съдът и постановява, че оспорената заповед е нищожна като постановена от материално некомпетентен орган.
Община Велинград ще трябва да заплати на Георги Велев 900 лева за разноски по делото. Съдебният спор може да продължи, ако общината обжалва решението на съда в Пазарджик пред Върховния административен съд. А докато съдебните дела се точат с години, Клептуза ще продължава да се руши пред очите на ръководството на общината-стопанин.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-11-27 17:32:38
Температура 11.70°C
Топл. индекс 11.52°C
Отн. влажност 99.40%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1107 311

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 57.98 %
PM 2.5 µg/m3 15.73
PM 10 µg/m3 26.33

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica