Велинград - online - „Между два свята“ - дебютна книга на Елка Кепчелева 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 16
· Какво избра Велинград на изборите „2 в 1“
· В областта: ГЕРБ, ПП, ДПС
· В Ракитово: ДПС печели за парламент, Радев за президент
· В Сърница отново над 80% за ДПС
· Избори „2 в 1“ не родиха запомняща се кампания във Велинград
· Върховният съд отвори пътя към кметски избори в община Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 16.11.2021
· Стартира нова кампания за финансова подкрепа за отопление
· Започва разширение на Централните гробища
· Планират ремонт на 3 улици във Велинград
· Малки обяви: 16.11.2021
· Литературен конкурс
· Докога каруци ще се движат в нарушение?
· Периодичният печат в Чепинско - една слабо изследвана територия
· Започна Рождественският пост
· Христо Джонгалов – най-добър плувец в своята възраст
· „Чепинец“ изпусна победата в последната минута
· ТД „Юндола“ очаква по-добри времена
Tuesday, November 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.11.2021
· Ръст на пациентите с Ковид-19 във Велинград

„Между два свята“ - дебютна книга на Елка Кепчелева
Публикувано 2021-10-26 23:24:07 от Темпо

На15 октомври в хотел „Сарай“ бе представена дебютната книга на Елка Кепчелева – „Между два свята“. И въпреки че това бе едно от редките подобни събития в село Драгиново, а и като цяло в общината, което може да се приеме за нормално, имайки предвид ситуацията в държавата, на литературната вечер присъстваха голям брой хора, спазващи необходимите противоепидемични мерки.

Налото бе дадено с изпълнение на народна песен от женска певческа група „Стар мерак“, след което продължи със свободен разговор, въпроси и отговори между имащия ролята на модератор Мехмед Атипов, Елка Кепчелева и присъстващите гости. Свежа нотка към вечерта прибавиха Светльо и Мильо Кепчелеви, които се включиха с красиво изпълнение на акустична и електрическа китара. Вечерта продължи с няколко мнения от гостите и завърши със снимки и разписването на автографи от развълнуваната авторка.
Скромната в литературно и културно отношение 2021 г. се превърна в гранична точка за Елка Кепчелева, след появата на дебютната й книга със стихове и проза „Между два свята”. А е гранична точка, защото именно излизането от печат на тази книга може да даде нов ракурс на четящите я спрямо авторката.
В композиционно отношение по книгата е свършена много прецизна работа. Още първата строфа описва изгрева и началото на нов ден в „родопското ни село”. Следват произведения, от които се усеща младост, копнеж, любов и като цяло се тръгва по една възходяща линия, макар пак в началото да е засегнато заминаването, което е един от основните проблеми в книгата. Така постепенно се стига до силно емоционалните текстове, свързани с напускането на родния край, откъсването от корена, както и липсата, празнината, оформила се след загубата на близки и роднини, което, разглеждано от друг ъгъл, пак може да се приеме като заминаване от един свят в друг. Още едно основание към тезата, че композиционно и смислово, произведенията в тази книга са много добре подбрани и в силна връзка със заглавието и това е заслуга, която трябва да отчетем на авторката, защото книгата излиза от печатницата, а не от издателство.
Високата литературна начетеност на авторката си личи и в писането. В книгата няма бял стих, а стриктно спазване на ритмичните стъпки и придържането към един правилен ритъм, с който стихът е по-плавен, подреден и, абстрахирайки се от семантиката на думите, добива тържествено звучене. Трябва да се отбележи, че повечето прозаични текстове в книгата не са кратки разкази, а по-скоро описателни картини, размисли и впечатления от случки и пейзажи, но по този начин написани, те имат едно почти поетично звучене. Родината, родният край, домът и семейството са всичко най-ценно. Те са бленуваната крайна дестинация, едничката мисъл, която крепи гурбетчийските сънища нощем.
Тази книга, освен като гранична емоционална връзка между два свята, се явява и като допирна точка между две измерения, тоест, освен между реалните географски граници, текстовете вътре отварят мостове и между живота и смъртта, споменът и забравата, присъствието и липсата на любими хора.
За своите близо 70 страници книгата е изключителна емоционално наситена и изпълнена със смисъл. Като добавка към текстовете, в които почти не може да се открият слаби места, имаме и илюстрации, които са в тясна връзка с написаното и са дело на Мильо и Светльо Кепчелеви. Така, скромната откъм литературни и културни събития 2021 г. дарява нас, читателите, с едно много добро четиво, в което всеки може да открие смисъл и нещо за себе си.
Мехмед Атипов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-11-27 17:27:38
Температура 11.80°C
Топл. индекс 11.62°C
Отн. влажност 99.00%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#147 109

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 57.68 %
PM 2.5 µg/m3 15.19
PM 10 µg/m3 24.96

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica