Велинград - online - Съветниците на средата на мандата: Издържахме тежък изпит 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Политика: Съветниците на средата на мандата: Издържахме тежък изпит
Публикувано 2005-11-15 10:00:56 от темпо

В края на 2 изключително трудни и динамични години, след един редовен и два частични избора за кмет, нескончаеми съдебни битки, напрежение и негативизъм сред жителите на общината, обществени и лични конфликти Общински съвет - Велинград направи своята равносметка. На 10 ноември, точно 2 години след старта на новия местен парламент, председателят му Неджат Кехайов представи подробен отчетен доклад за свършеното и несвършеното от съветниците (акцентите от доклада публикуваме отделно). Той сподели, че му е било трудно да напише този отчет, защото всички неуредици, с които стана известен през този период Велинград, са сложили отпечатък и са рефлектирали и върху Общинския съвет.
На средата на мандата Общинският съвет обяви своите изводи и поуки, като ги обобщи с думите “Над всяко едно решение трябва да стои единствено общественият интерес”. В пресконференцията освен г-н Кехайов взеха участие зам.-председателят Михаил Алексиев и председателите на групите на БСП - Тома Пачалов, ДПС - Реджеп Сиджим и “Съединение” - Екатерина Каферинова. Не присъства председателката на групата на НДСВ Надежда Ключкова.
След представянето на отчета логичният първи въпрос бе защо мнозинството велинградчани не харесват работата на Общинския съвет, защо го няма нужният синхрон с гражданите, наясно ли са с оценката за тяхната работа от страна на избирателите.
Екатерина Каферинова подчерта, че не приема лансираната теза, че съветниците защитават свои лични и корпоративни интереси. Напротив, за първи път във Велинград се случи нещо, което е извън нормите на политиката - свидетели сме на мнозинство в Общинския съвет, в което участват множество политически партии. Това говори, че съветниците са надмогнали лични и политическите интереси и то в името на обществения интерес, каза г-жа Каферинова. В случая с договора за чистотата мнозинството съветници са защитили обществения интерес, защото са с тогавашното общинско ръководство са имали различно отношение към общинската собственост. Негативното отношение към Общинския съвет е формирано до голяма степен от медиите, заяви Ек. Каферинова, хвърляйки упреци към кабелната телевизия “ББТВ” заради това, че не дава право на отговор и не кани общински съветници. Г-жа Каферинова отправи благодарност към бившия врид кмет Атанас Водев за неговата и на целия Кризисен щаб работа по време на наводненията през август. Като най-голям пропуск в работата на общината тя изтъкна недостатъчните усилия по отношение на евроинтеграцията, с което се съгласи и М. Алексиев.
Организацията на работата на Общинския съвет е в помощ на гражданите: знаят се датите за сесии и комисии, има зам.-председатели, които разпределят задачите, има и отговорник за връзките с обществеността, каза Тома Пачалов. Няма големи разногласия между избирателите и Общинския съвет, допълни Реджеп Сиджим. Според него група платени хора са излъгали населението по района и да се твърди, че 29 съветници са престъпници е все едно да се каже, че река Марица извира от Гърция. Негативизмът и отношението на гражданите към Общинския съвет се формира от тяхната информираност, бе тезата на Н. Кехайов, който също не спести критики към отразяването на сесиите. Председателят на местния парламент заяви, че е горещ привърженик на участието на гражданите в управлението на общината; че е направен опит хората да бъдат привлечени в обсъжданията на плана за развитие на общината и на бюджета, но засега не се получава широка обществена дискусия. Неджат Кехайов припомни и сформираните през последните 2 години инициативи комитети. Ние отправихме покана към тези инициативни комитети за дискусия, но тя не бе приета; ние сме готови да дебатираме, а не само да се коментира едностранчиво от телевизионния екран, каза Н. Кехайов. Неговата самооценка е, че Общинският съвет през тези 2 години издържа много труден изпит, мина през противоречия, стигна до антагинозми, до крайна мярка като отстраняването на кмет, но успя да отстоява обществения интерес. Затова Н. Кехайов благодари на съветниците за техните решения и напомни, че само времето е съдник и тепърва ще се говори за този Общински съвет, който за първи път не е безличен. Съветниците информираха, че се спазва споразумението с кмета Стоян Дулев и той всяка седмица ги информира за общинските дела. Знак за промяна в отношението към Общинския съвет е, че кметът е предложил съветници да се включат в комисии заедно с администрацията, включително при изработване на програмата към плана за развитие на общината.
За следващите 2 години от мандата съветниците са оптимисти, че при добри взаимоотношения между съвета и кмета, енергията ще се насочи към стопираното развитие на Велинград и общината. Засега конкретни идеи не бяха оповестени, но Ек. Каферинова и Т. Пачалов подсказаха, че се мисли и можем да очакваме съветниците да избистрят идеи как да стигнем Банско и Самоков. Всъщност точно това и очакват от тях избирателите-данъкоплаци и след като за 2 години не го получиха, в оставащите 2 години от мандата с пълно право ще изискват много повече от този Общински съвет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.75 %
PM 2.5 µg/m3 28.29
PM 10 µg/m3 30.53

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води