Велинград - online - „Големият малък човек“ - памет и послание за силата на таланта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров
· Иван Паланов и Христина Димова с награди от Пирин Фолк
· „Големият малък човек“ - памет и послание за силата на таланта
· В календара за септември: поредица от летни състезания по ски бягане
· Празнично пътуване за Съединението
Tuesday, August 31
· ПРЕССЪОБЩЕНИЕ по проект № BG16M1OP002-2.002-0003

„Големият малък човек“ - памет и послание за силата на таланта
Публикувано 2021-09-07 09:15:55 от Темпо

Годината е 2017. Паметна за Никола Михайлов Янев-Чоли. На 25 февруари 2017 г. той навършва 70 години от раждането си и 50 години творческа дейност. Заради тези забележителни поводи доц. д-р Паша Кишкилова решава „че този човек заслужава внимание, едно обширно пред9ставяне на живота и дейността му“. Получава съдействието на маестрото и семейството му и биографичната книга е факт от 2019 година.

Доц. д-р Паша Кишкилова е родена в Ракитово. Висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“ в София , специалност „История“. Защитава докторска дисертация и постъпва на работа като научен сътрудник в Института по балканистика към БАН. По-късно се премества в Института за исторически изследвания към БАН. Научната й дейност е насочена към вътрешно-политическите проблеми от новата история на Румъния и България. Автор е на множество монографии, студии, рецензии, отзиви и други. Огромното количество от специализирана литература, която е достъпна след 1989 година, хвърля светлина върху новите интереси на доц. д-р Кишкилова, а именно въпроса за човека като двигател, изпълнител и творец на историята. Настъпилите изменения във вярванията и убежденията й за човека намират спонтанен израз в стихове.
Според авторката целта на положените усилия е „да разкаже житието на един обикновен човек, който благодарение на упорития си труд, воля и постоянство сбъдва детската си мечта да стане музикант и диригент.“ Как се случва това? В няколко подходящо озаглавени глави: „В прегръдката на Родопите“, „Когато заговори сърцето“, „Във вихъра на живота“, „Признанието“, „Странният табиет“ и „Равносметката“ авторката проследява житейския и творческия път на учителя по музика, диригента, композитора, аранжора, откривателя на таланти Никола Янев-Чоли.
Съществено място в книгата имат професионалните оценки на изтъкнати музикални творци за приноса на маестрото в музикалното възпитание и култура на жителите на Ракитово, областта и България. Особено внимание е отделено на неговия абсолютен авторитет сред християни, армъни, мюсюлмани, роми, малки и големи, благодарение на пословичната му всеотдайност, огромна енергия и трудолюбие.
Книгата съдържа и едно пространно интервю на авторката с маестрото: „Поглед зад кулисите“, където юбилярът искрено и убедено отговаря и на най-провокативните въпроси. Доц. д-р Кишкилова не само е описала шарената биография на маестрото, тя е съпреживяла всяка стъпка, успех, радост, трудност и ги е споделила вълнуващо заедно с фактите.
Биографията съдържа и подробно описание на всички формации, ръководени от Никола Янев, имена на участниците, концерти, изяви, репертоар, награди.
Индивидуалните му награди, признание, оценки и мнения също са отразени заедно с лично подбрани от него снимков материал, който онагледява вълнуващо поднесената биография.
„Хора, това съм аз! – чувам безгласния вик на юбиляра. Ако ме приемате – добре, ако не – здраве да е!“ Кратко и ясно. Типично за Николаяневския стил. Оптимист и непукист. Всички колеги и възпитаници, близки и приятели, съгаждани, отдавна са го приели, почитат го и го обичат такъв, какъвто е.“
С това лирическо отклонение на авторката завършвам представянето на биографичния труд за маестро Никола Янев-Чоли. Прочетете тази книга, защото тя е памет, спомени, вълнения и послание за силата на таланта. В продължение на много години вестник „Темпо“ отразява изявите на маестрото, което е отбелязано в книгата на доц. Кишкинова, за което й благодарим.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-09-18 15:36:57
Температура 23.30°C
Топл. индекс 23.82°C
Отн. влажност 81.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#12 4

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 53.63 %
PM 2.5 µg/m3 20.22
PM 10 µg/m3 29.33

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica