Велинград - online - Какви знаци за промяна дадоха изборите във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 20
· Няколко културни въпроса след Празниците на културата
· „Нека бъде хоро!“
· Как седмокласници се представиха на изпитите
· Малки обяви: 20.07.2021
· Събраха още 60 чувала боклуци от притоци на Чепинска река
· Кокозето представя Велинград
· Герои от приказки в „Боров парк“
· НОВА КНИГА: „Пепел от огнището“ – капка сълза за родителите и родното
· Стоян Влахов за историята и патриотизма
· Грижа и внимание за възрастните хора в Драгиново
· Състезанието по ориентиране се отлага
· Заради лош път няма да има Купа „Сивен“
· Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Tuesday, July 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.07.2021
· Велинград гласува: ниска активност и лек вятър на промяната
· Пренареждане в област Пазарджик: ГЕРБ - 26.95%, ИТН - 24.28%, БСП - 17.36%
· Има такъв народ печели в община Ракитово
· С 82% ДПС отново първи в община Сърница
· На финалната права
· Полицията с нов шеф в навечерието на изборите

Какви знаци за промяна дадоха изборите във Велинград
Публикувано 2021-07-20 09:10:08 от Темпо

Дадоха ли знаци за промяна парламентарните избори на 11 юли 2021 г. в община Велинград? С какво са различни резултатите от нашия вот на 4 април и 11 юли? Стигнаха ли трите изминали месеца за нови обществените нагласи? Или сме пак там, където бяхме? В лятото на 2021 г. в България (и в частност във Велинград) еднозначни отговори няма.

КАМПАНИЯТА
Предизборната кампания този път започна не 1 месец преди вота, а още със сформирането на предишния 45-и парламент. След изборите на 4 април политическото пространство в община Велинград бе пренаредено: ГЕРБ и ДПС спечелиха традиционните си места – първо и второ, но на трето място „проби“ партията на Васил Божков, изпреварвайки четвъртата БСП. За разлика от ситуацията в много други общини, тук „Има такъв народ“ на Слави Трифонов остана на пето място, следвана от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Единствено ГЕРБ и ДПС изпратиха в 45. Народно събрание депутати от Велинград, но ситуацията бе аналогична и в 44. НС.
Класическата кампания преди избори - плакати, срещи, концерти, към която след последните два избора вече трябва да прибавим и пътуване с теснолинейката, протече в познати коловози. Въпреки летния сезон, за част от партиите беше по-активна в сравнение с изборите през април - „Демократична България“, „БСП за България“, „Българско лято“. ГЕРБ хвърли повече сили в селата, отколкото във Велинград. Същото по традиция направи ДПС. „Има такъв народ“ отново остана без забележима кампания във Велинград, както и „Изправи се! Мутри вън!“. Този път видимо липсваше и кампания от страна на „Републиканци за България“, които бяха активни преди изборите през април.
Финалът на предизборната кампания ще се запомни с кадрови смени в два ключови за региона сектора - полицията и горското стопанство, които тук винаги имат отражение върху изборните резултати.
АКТИВНОСТТА
От 54% през април активността на 11 юли в община Велинград падна на 39%. Гласуваха едва 12 071 от общо 31 060 избиратели. Активността в община Велинград е по средата между най-високата в областта - 62% в Сърница и най-ниската - 27% в Ракитово.
Много се каза и написа за причините за ниската активност в цяла България: лято, машини, ограничен от полицията купен вот. Всичко това в различна степен важи и за Велинград.
Показателни са резултатите в двете ромски секции в града. 20-та секция в читалището в кв. Чепино, където гласува Анезица, поставя своеобразен антирекорд. От имащите право на глас 1105 избиратели са гласували само 36! „Победата“ в тази секция е за БСП - 12 гласа. В сравнение с изборите на 4 април: гласували са малко над 200 избиратели, а най-много гласове е имало за ГЕРБ - 101 и ДПС - 51.
Много ниска е активността и в 8-ма секция в ОУ „Георги Бенковски“, където гласува Асфалтова база. По списък избирателите са общо 1025, на 11 юли са гласували 82, като най-много гласове има за „Българско лято“ - 32. На 4 април бюлетина в същата секция са пуснали над 220 избиратели, а най-голяма подкрепа са получили ДПС - 96 и ГЕРБ - 54. Сходните резултати на двата избора в тези две секции сами водят до определени изводи.
В някои от селата активността също пада в сравнение с април. Ярък пример са четирите секции в Драгиново, където през юли броят на гласовете е в пъти по-нисък. РЕЗУЛТАТИТЕ
ГЕРБ спечели поредна победа в парламентарни избори в община Велинград. Коалицията ГЕРБ-СДС получи подкрепа от 4071 избиратели. Резултат, който има поне две измерения: от една страна това е загуба на 2500 гласа в сравнение с април, от друга страна това са 33.7% от всички гласували в общината. В битката си за четвърти парламентарен мандат кандидат-депутатът Димитър Гечев събра 2 728 преференциални гласа - тук също има загуба от около 2500 гласа в сравнение с 4 април, но преференциите му стигат, за да стане третия избран депутат от листата на ГЕРБ в областта.
Данните от 11 юли показват, че ГЕРБ продължава да губи гласове във Велинград: от 2718 през април сега те са 1847. Същата е тенденцията и в селата: 3855 през април, 2224 през юли. Чувствителен спад има в гласовете за ГЕРБ в Драгиново, където на 4 април партията постигна смазваща победа с 1238 гласа. Сега подкрепата е наполовина - 626 гласа. В двете секции в Света Петка гласовете от 305 през април падат на 109 през юли. Но ГЕРБ запазва електората си в села като Кръстава и Бирково, получили сериозни придобивки в последните месеци. Другият бастион са малките кметства с под 300 избиратели, в които кметът на общината назначава (и уволнява) кметските наместници - законово положение, от което в нашата община максимално се възползват ГЕРБ и ДПС.
Най-голямата разлика и знак за промяна в изборите на 11 юли е второто място за „Има такъв народ“, които през април бяха пети в община Велинград. Повечето гласовете за партията на Слави Трифонов идват от секциите в града, където през юли резултатът се повишава с над 400 гласа.
От второ на трето място пада ДПС, което губи над 1000 гласа: от 2837 през април на 1731 през юли. За разлика от ГЕРБ, ДПС успява да запази подкрепата си в Драгиново и Света Петка. Но крайният резултат е незапомнено нисък, ДПС губи един от двата си мандата и извън парламента остават двамата кандидат-депутати от Велинград, които бяха избрани в предишното Народно събрание - Юмер Хамза и Сюлейман Кичиков.
С 1360 гласа БСП е на четвърто място, като губи много малко от спечелените при много по-висока активност през април 1445 гласа. Значим принос за листата с преференциален вот имат кандидатите за депутати от Велинград: Васил Аврамов с 356 префенерции и Невенка Ролева с 205.
На 11 април партията на Васил Божков „Българско лято“ не успя да повтори големия си успех от 4 април, когато със спечелените 1982 гласа стана втора във Велинград и трета в общината. Този път, макар и с повече велинградчани в листата и мащабна кампания, получи подкрепата на 1276 избиратели.
Знак за промята е и представянето на „Демократична България“, чиято листа на 11 юли печели 787 гласа - с 223 повече от вота през април. Кандидатът за народен представител от Велинград Васил Тодев има най-много преференции - 345, след водача Антоанета Цонева, но законовото изискване да е получил 7% от гласовете за листата му попречи да влезе в парламента.
Шестата политическа сила, преминала 4% бариера, „Изправи се! Мутри вън!“ отново остава на седмо място в община Велинград, без големи промени в подкрепата: 328 гласа през април, 316 през юли.
В списъка на промените заслужава да отбележим още една. В седмицата преди 11 юли стотици дървета във Велинград бяха „накичени“ с предизборни плакати. Два дни след изборите - на 13 юли, всички плакати по бул. „Съединение“ и в централната градска част бяха свалени и почистени! Елена Баева

Предизборно тенис легендата Мануела Малеева посети Велинград в подкрепа на „Демократична България“.

Първи избори само с машинно гласуване.

Два дни след изборите плакатите бяха почистени.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-08-01 17:57:57
Температура 38.60°C
Топл. индекс 52.22°C
Отн. влажност 52.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#119 25

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 73.82 %
PM 2.5 µg/m3 15.73
PM 10 µg/m3 21.52

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води