Велинград - online - „Нека бъде хоро!“ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

„Нека бъде хоро!“
Публикувано 2021-07-20 08:57:43 от Темпо

Когато едно събитие натрупа своите първи 10 години, това е доказателство, че неговите създатели са направили нещо стойностно и значимо за много хора. Фолклорният фестивал „Пролетно хоро“ измина този път и отбеляза юбилея подобаващо - с ентусиазма и енергията на началото, с опита и търсенето на новото във всяка от следващите години.

Вечерта на 16 юли 2021 г. от сцената на площад „Николай Гяуров“ Десетият фолклорен фестивал „Пролетно хоро“ бе открит от председателя на едноименното сдружение Иван Пещерски, който благодари на целия екип и на всички участници и отправи пожеланието „Нека бъде хоро!“. Поздрав към организаторите и участниците от името на Община Велинград поднесе заместник-кметът Светла Томова. От името на съорганизаторите Дружество за защита на Родопите и Дружба „Родина“ подкрепа за каузата на „Пролетно хоро“ изрази Емил Моллов, който се присъедини към призива „Нека бъде хоро!“.
И хорото се завъртя! Първи на хорото се хванаха гостите от ансамбъл „Пирин“, дошли във Велинград специално за откриването на „Пролетно хоро“ като знак на съпричастност към организаторите и участниците. Известният и обичан ансамбъл представи програма, която събра на площада стотици велинградчани и гости на курорта. Спектакълът от музика, танци и ритми плюс красивите носии и майсторска хореография показа магията на българския фолклор.
В утрото на 17 юли „Пролетно хоро“ започна от парка на „Вельова баня“ - място, избрано заради символиката на горещите минерални извори, с които се слави Велинград. Деветте танцови клуба от Монтана, София, Кричим, Раковски, Стряма, Кюстендил, Кърджали, Плевен и домакините от ТК „Надежда“ Велинград бяха поздравени с изпълнение на Мъжката фолклорна група към Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ към ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“. Дефилето към площада поведоха гайдарите с ръководител Добри Добриков и членове на клуб „Родопчани“, които възвестиха хорото с гърмежи на пушки от стари времена. Дефилето „събуди“ Велинград, за да видим богатата програма, която танцовите клубове представиха на сцената на централния площад. И както всяка година, в един момент целият площад „Николай Гяуров“ се превърна в голяма сцена за голямо хоро като символ на традицията, на родното и българското. Фестивалната програма завърши с шест хора в съпровод на известния акордеонист Иво Ралчев, солистката на ансамбъл „Пазарджик“ Янка Атмаджова и оркестър „Сияние“.
Десетият юбилеен фестивал „Пролетно хоро“ тази година е двоен празник и ще продължи на 31 юли. Тогава на велинградска сцена ще видим двойно повече танцови клубове. Разделянето на фестивала на две дати е, за да няма много голямо струпване на хора и да се гарантира по-голяма безопасност за участниците заради ковид кризата. А на закриването на 31 юли ще пее народният певец Янко Неделчев.
В „паузата“ между двете фестивални вечери отново - на 24 юли, по покана на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“, във Велинград ще гостува софийският танцов клуб „На Мегдана“. Клубът има поредица от участия на престижни сцени като НДК, Летния театър в Бургас и много други. Интересна подробност е, че първият спектакъл на „На Мегдана“ е подготвен във Велинград - в залата на читалището в квартал Чепино. А вечерта на 24 юли концера на „На Мегдана“ ще бъде открит с изпълнения на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“. И отново: „Да бъде хоро!“
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 70.04 %
PM 2.5 µg/m3 35.23
PM 10 µg/m3 37.57

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica