Велинград - online - Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори
· Пещерната Родопа в уникални снимки
· Връчват Националната литературна награда „Милош Зяпков“ в деня на будителитe
· 30 наши творци разкриват таланта си в юбилейния сборник „Проникновения“
· Тежко състезание и вицешампионска титла за ПК „Чепинец“
· От ПК „Белмекен“ не са доволни от представянето си във Варна

Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Публикувано 2021-07-20 08:43:27 от Темпо

Пещерата Лепеница се намира в землището на община Ракитово, област Пазарджик, под връх Сютка. Това е мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст, с дължина около 2 км. До нея може да се достигне от гр. Ракитово и от гр. Велинград.

Желаещите да я посетят с ниска кола или автобус трябва да изберат за изходен пункт Ракитово. Пътят минава през горски пропускателен пункт и продължава 11 км. по чудесен асфалт до вилна зона Ремово. От там пътуващите с автобуси продължават пеш по живописна маркирана пътека, дълга 1 км., около 20 минути, до входа на пещерата. Пътуващите с автомобил продължават от Ремово още 3 км. по асфалта и 3 км. по път макадам (чакъл) до входа на пещерата.
Изходен пункт от Велинград е Клептуза в квартал Чепино в посока Сърница. След около 10 км. асфалтът свършва и започва път макадам (чакъл) с дължина малко повече от 2 км. Пътуващите с джип безпрепятствено могат да стигнат до входа на пещерата, а тези с ниска кола могат да оставят колата на края на асфалта и да ходят пеш около 2200 м.
Лепеница, наричана още Дионисиевата пещера, е хоризонтална пещера. От 1962 г. тя е обявена за „природна забележителност”, но от 2010 г. в нея се допускат посещения до 600 м. по втория сух етаж. Пещерата не е благоустроена, а само е обезопасена, поради което в нея се влиза само с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането става на малки групи до 10 човека. Поради изисквания за безопасност не се допуска влизането на посетители с проблеми в опорно-двигателния апарат или други специфични заболявания и на деца под 7 години.
Посетителят в Лепеница се чувства като истински пещерняк. Той вижда, чувства, преживява почти същото, каквото са виждали посетителите на пещерата преди повече от 80 години, когато за първи път през 1931 г. е отворена за посетители. Разликата е единствено в осветлението – тогава газени и ацетиленови (миньорски) лампи, а сега челници с батерии. Преживяването от докосването до дивата, автентична красота на подземния свят носи не само познание, но и незабравими преживявания. Впечатляващото разнообразие от пещерни образования, подсилено от индивидуалното въображение на всеки, от преодоляването на естествените препятствия по трасето, карат посетителите да забравят за времето. Почти всички, посетили Лепеница, особено децата, завинаги стават приятели на пещерите и любители на подземния свят. Не може да се забрави величието на подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата… Накрая посетителят остава безмълвен или получава емоционален заряд да разказва безспир и да се връща отново и отново в този невероятен нов свят.
Пещерата Лепеница е местообитание на 24 вида организми, от които 18 вида троглофили и 6 вида троглобионти. Сред троглофилите най-интересни са прилепите. Три от троглобионтите (Бръмбърчето на Буреш, паячето на Дренски и стоножката „Лепеница”) са уникални – от целия свят се намират само в тази пещера. За опазване на биоразнообразието посетителите се движат по определено трасе.
Пещерата е отворена всеки ден от 10.00 часа до 16.00 часа в периода от 1 април до 30 ноември. За контакт може да се използват телефони: 0895755885 и 0877808770 или e-mail: sviltop1@abv.bg , syutka@abv.bg .
Таксата за посещение зависи от изминатото разстояние в пещерата:
1. До 200 метра (1 час в пещерата) – по 9 лв. на посетител; 2. До 420 метра (около 1.5 часа в пещерата) – по 18 лв. на посетител;
3. До 600 метра (около 2 часа в пещерата) – по 25 лв. на посетител.
През зимата пещерата е затворена, защото в нея зимуват прилепи най-вече от видовете малък и голям подковонос, както и малък и голям нощник.
Свилен Топчиев, Сдружение „Суткя“

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica