Велинград - online - Където е било читалище, пак ще бъде 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант

Където е било читалище, пак ще бъде
Публикувано 2021-06-01 09:16:07 от Темпо

Изминаха повече от 40 години, откакто в старата, същинската, сграда на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ в Чепино не се развиваше никаква читалищна дейност, а самодейните състави и групи се преместиха в бившата зала „Знаме на мира“. През далечната 1980 г. започна неотложен ремонт на сградата, определен като разширяване, реконструиране и модернизация на читалището, за да отговаря на съвременните изисквания за многофункционалност на това културно средище. Беше предвидено преустройство на залата, която служеше за киносалон, разширяване на салона, нова сцена с механична смяна на декорите, гримьорни, клуб и пристройка за нова библиотека.
Намеренията бяха много добри, но по различни причини изпълнението не се състоя и се проточи безкрайно дълго във времето. Единственият резултат от началото на ремонтните дейности остана новата пристройка за библиотека. Паралелно с първоначалните ремонтни дейности за 2-3 години продължиха и кинопрожекциите. Всичко друго замря в забвение!
Но дойде средата на май 2021 г., когато от ръководството на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ решиха да възродят постепенно старата сграда на читалището за нов живот. И започнаха с основното почистване на голямата зала, което беше извършено от самодейци и доброволци. Следващата стъпка стана организирането на благотворителен концерт в навечерието на 24 май под наслов „Старото читалище“ за събиране на средства чрез талони за дарение, които да подпомогнат постепенното възстановяването на културната институция.
Във встъпителните си думи преди концерта председателят на читалището Мария Чорбаджиева нарече старата сграда „наш дом“ и припомни, че е била изцяло построена и готова за използване през 1933 г. Оттогава тя се превръща в център за четене, знание, изкуство и култура. И е дошло времето отново да бъде възстановена дейността на читалището в тази сграда, като се оформи зала за култура и ново арт пространство.
С много настроение и желание за изява пред публика малките самодейци от ДФА „Чепинче“ с ръководители Аделина Пещерска и Ели Саздова откриха програмата и представиха своите песни и танци. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на тамбурашка група с ръководители Иван Пещерски и д-р Петьо Кръстев и песните на мъжката фолклорна група „Чепинци“ с ръководител Иван Пещерски.
В кулминацията на концерта се превърнаха любимите за зрителите изпълнения на самодейците от Представителния ансамбъл за народни песни и танци (ПАНПТ) „Чепино” с главен художествен ръководител Боян Байраков, ръководител на оркестъра - Иван Пещерски и хореограф – Аделина Пещерска. В заключителната част на програмата се изявиха с пълния си блясък танцьорите и музикантите на представителния ансамбъл, съпровождани от песните на мъжката група и дамския хор с ръководител Ели Саздова.
Ръководството на читалището благодари и присъди званието „Съвременен възрожденец“ на всички самодейци и доброволци, които се включиха в почистването на салона и в организирането на концерта, като ги награди с медали и грамоти. По всяко време читалищните дейци са се отличавали с неуморен труд и усилия да запазят и поддържат живи традициите на българския фолклор и да продължават започнатото от предците им. Старата читалищната сграда ще се обнови и дейността в нея ще се възроди, защото където е текло, пак ще тече, щом има всеотдайни хора като самодейците, които не жалят време, усилия и средства, за да е живо читалищното дело в Чепино.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-06-24 09:33:59
Температура 25.50°C
Топл. индекс 26.83°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#113 42

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 38.67 %
PM 2.5 µg/m3 219.43
PM 10 µg/m3 249.55

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica