Велинград - online - Клептуза в бедствено положение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“
· В световния ден на книгата
· Община Ракитово поощри благотворителна инициатива
Wednesday, April 21
· Ограничават движението в някои пътни участъци
Tuesday, April 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.04.2021
· Село Биркова има най-новото и най-модерно училище в община Велинград

Клептуза в бедствено положение
Публикувано 2021-04-27 08:54:35 от Темпо

Денят е 21 април 2021 г. Мястото е Клептуза. Емблемата на Велинград.
Клептуза е в бедствено положение! Това, което се вижда на снимките, е истинско бедствие. И за него не е виновна природата. Отговорността е на Община Велинград, която вече 13-та година е собственик на Клептуза.

След многобройни публикации по темата, сега няма да обсъждаме сградите и търговските обекти, нито многобройните съдебни дела. Те са отделна сага, която всеки от участващите в нея ползва според собствения си интерес. Съдебните процедури са важни, но са и удобен начин днешната общинска управа вече шеста година да измества темата от всичко онова, което може и трябва, обаче не прави в отговорната си роля на стопанин на Клептуза.
Да се фокусираме върху това как изглежда Клептуза с днешна дата, какви гледки посрещат посетителите на парка и защитената местност, какво спешно и без никакво отлагане трябва да се свърши, за да може Клептуза да бъде поне безопасно място за разходка.
Нека да бъдем конкретни и да изброим:
1. Изпотрошени огради, беседки, пейки в парк Клептуза. Дежурният аргумент, че хората са вандали и не пазят, дори и да е верен, не отменя задължението на общината да си свърши работата! Не става въпрос за някакви мегаинвестиции, а за поправка на ограда, беседки и пейки. Още повече, че точно паркът създава първото впечатление и то остава трайно в спомените на посетителите.
2. Изпочупени съоръжения на детската площадка. Тук бием сигнал за тревога, защото в момента на детската площадка има опасни останки от потрошени съоръжения за игра. А поставянето на 1-2 люлки едва ли ще срине нестабилния общински бюджет.
3. Лошо състояние на табелите. Най-показателен пример е табелата за паркиране. Едва ли има шофьор, който да успее да се ориентира какво точно иска да му каже „авторът“! Паркинг ли е, синя зона ли е? Толкава ли е трудно да се сложи табела с ясна и точна информация?
4. Двете езера – мръсни, заблатени, непочиствани от години. Около горното езеро са се образували големи лепкави локви, които също от години никой не почиства, а случайно преминаващите са заплашени от подхлъзване, падане и чупене на крайници. Заради счупена тръба вода се лее извън езерата – не е нужно огромно усилие, за да се поправи! Не е нужно огромно усилие и за почистване на преливника до стария ресторант, където водата също залива околното пространство.
5. Паднали дървета. Истински късмет е, че старите и изгнили дървета са паднали към водата и няма пострадали. Общинската управа е известна с това колко много здрави дървета във Велинград бяха изсечени по ред „уважителни“ причини като поставяне на билбордове. В случая има видимо изгнили и опасни дървета, но общината не е предприела никакви действия!
6. Опасни стари съоръжения. Пример са останките от дървена площадка над водите на долното езеро. Дъските са прогнили, голяма част от тях липсват. Наистина е опасно, но никой не го премахва. Същото е положението с дървения мост при долното езеро. Общината е длъжна ако не друго, то поне да забрани достъпа и да сигнализира на хората за опасността.
7. Коритото на река Чепинска се нуждае от почистване – и от боклуците, които водата носи, и от избуялата растителност. Да го сравним с река Малка Мътница, за която наскоро общината официално обяви бедствено положение.
8. Сградата на бившето казино, която е общинска, продължава да се руши със страшна сила. Вместо да бъде лице на Клептуза, сградата, увековечена през десетилетията на своето съществуване в хиляди снимки за спомен от Велинград, сега е лице на разрухата. Очеваден пример какво са направили жителите и управата на Чепино преди години и какво прави днешната управа на Велинград.
Проблемите на Клептуза днес са огромни и многобройни. Оставени да се трупат година след година, те нарастват лавинообразно. Клептуза – такъв, какъвто е сътворен от природата и нашите деди, какъвто велинградчани го помнят и обичат, какъвто туристите от десетилетия свързват с Велинград, днес е забравен от своя стопанин – Община Велинград. Истинският стопанин, дори докато води съдебни дела за имота си и умува върху концепции, стратегии и проекти за бъдещето, ще си оправи покрива, ще си изчисти двора и ще си измие прозорците. За това иде реч сега, а не за приказки колко „горещ картоф“ е Клептуза, какво пречи, как не може да стане и какви големи планове има общината, но не сега, а в необозримо бъдеще време.
Община Велинград спешно трябва да измие срама от лицето на Клептуза! Обратното би било знак, че зад бедственото положение, до което е докарана емблемата на Велинград, стоят други интереси и помисли.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-05-10 11:22:36
Температура 18.20°C
Топл. индекс 18.36°C
Отн. влажност 87.40%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#13 8

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 59.95 %
PM 2.5 µg/m3 8.33
PM 10 µg/m3 13.08

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica